Xi Jinping pariază pe Putin, dar cu un ochi se uită spre SUA: Frica de America și alianța de nevoie cu Rusia

Miercuri, 18 Octombrie 2023, ora 01:16
3590 citiri
Xi Jinping pariază pe Putin, dar cu un ochi se uită spre SUA: Frica de America și alianța de nevoie cu Rusia
Xi paraiză pe Putin, dar cu un ochi se uită spre SUA FOTO / Bloomberg

Xi Jinping se întâlnește cu Vladimir Putin la Beijing, după ce a pariat pe el în războiul din Ucraina, dar și în dezvoltarea relațiilor dintre China și Rusia. Însă președintele chinez stă cu un ochi spre Statele Unite, pentru că în joc se află schimburi comerciale bilaterale de aproape 700 de miliarde de dolari! Alianța Chinei cu Rusia este una de nevoie, însă frica de sancțiunile Americii este îngrijorătoare.

Ultima dată când Vladimir Putin a pus piciorul pe pământ chinez, a plecat acasă cu promisiunea unui parteneriat „fără limite” din partea președintelui Xi Jinping. La mai puțin de o lună mai târziu a lansat invazia Ucrainei, potrivit Bloomberg.

Întâlnirea dintre cei doi președinți va fi inevitabil umbrită de conflictul Israelului cu gruparea militantă Hamas din Gaza, desemnată organizație teroristă de SUA și Uniunea Europeană.

Un savant american născut la Shanghai avertizează: Putin și Xi au o mare problemă, ca niciodată

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a cerut Chinei în weekend să-și folosească legăturile amicale cu Iranul – care sprijină Hamas – și o influență mai largă în Orientul Mijlociu pentru a preveni escaladarea conflictului. Presiunea asupra lui Xi și, indirect, asupra lui Putin, care este, de asemenea, aproape de Teheran, pentru a acționa pentru rezolvarea crizei este probabil să se intensifice.

Deocamdată, cei doi lideri sunt așteptați să se concentreze pe relația lor în creștere. Dependența Rusiei de China a ajuns în toate fațetele economiei sale în cele 20 de luni de la invazia Ucrainei. Odată cu ruperea relațiilor comerciale cu Occidentul, exporturile Chinei către Rusia au crescut cu 57% până acum în acest an.

Yuanul a reprezentat aproape jumătate din valoarea tuturor tranzacțiilor cu valută la Bursa de la Moscova în septembrie – în creștere de la doar 0,4% în ianuarie 2022, potrivit datelor compilate de Bloomberg Economics. China este acum cel mai mare importator de combustibili fosili din Rusia, transporturile de cărbune s-au dublat din 2020.

Conflict major între Germania și Franța: ”Europa se află într-o situație gravă”

Vizita va permite Rusiei să consolideze acest sprijin economic critic și să exercite presiuni asupra Beijingului pentru a semna acorduri privind o nouă conductă de gaz, denumită Power of Siberia 2.

Putin a devenit junior în relația cu Xi Jinping

La rândul său, Xi caută o Rusia de încredere care să fie un partener puternic în construirea viziunii sale asupra unei ordini mondiale alternative. Una bazată pe o neîncredere reciprocă veche în Occident - în special în SUA și aliații săi militari - și pe dorința de a-și consolida propria poziție pe insula Taiwan, pe care o consideră o provincie separatistă, dar pe care Washingtonul s-a angajat să o susțină.

Putin este o parte cheie a acestui lucru. Într-adevăr, dacă China ar invada Taiwanul – o perspectivă care este puțin probabilă în curând – Rusia s-ar putea dovedi crucială în asigurarea aprovizionării cu alimente și combustibil.

Implicare neașteptată în conflictul declanșat de Hamas în Orientul Mijlociu: China avertizează Israelul

Dar există neliniște în rândul unor experți și academicieni de la Beijing, care cred că China primește puțin din relație, dincolo de o nouă piață pentru unele dintre mașinile, televizoarele și smartphone-urile sale și prețurile scăzute ale petrolului și gazelor rusești. Acest lucru a condus la întrebări dacă Beijingul a pariat prea mult pe liderul rus.

„Cred că Putin nu este un partener ideal pentru Xi Jinping – a sperat la mult mai mult”, a spus Jakub Jakobowski, director adjunct la Centrul pentru Studii Orientale din Varșovia. „El este din ce în ce mai mult o povară pentru Xi pe plan intern pentru acele părți ale elitei chineze care nu vor să se aboneze la această mare afacere pe care a început-o Rusia”.

Xi caută să atingă un echilibru, care a devenit mai dificil cu cât conflictul a durat mai mult. El nu a oferit Rusiei niciun ajutor militar major care să provoace sancțiuni ale SUA împotriva Chinei și a avertizat atât împotriva utilizării armelor nucleare, cât și împotriva atacurilor asupra civililor.

Rusia are mare nevoie de China

Spre deosebire de Putin, care este tratat ca un paria de către Occident, Xi dorește o relație stabilă cu SUA și pare să se întâlnească cu președintele Joe Biden în noiembrie. Schimburile comerciale dintre China și Statele Unite din 2022 au însumat 690,6 miliarde de dolari, iar deficitul SUA față de Beijing este unul uriaș, de 383 de miliarde de dolari (exporturi SUA – 153,8 miliarde de dolari, exporturi China – 536,8 miliarde de dolari).

De asta, Xi este cu ochii pe America și relațiile sale bilaterale. Trebuie menționat faptul că schimburile comerciale dintre China și Rusia din 2023 au ajuns la valoarea de 154 de miliarde de dolari, însă cu mult sub comerțul dintre Beijing și Washington.

Războiul Hamas provoacă antipatia lumii arabe față de Israel. Pericolul unei ciocniri a civilizațiilor

Deocamdată, Rusia nu poate face nimic cu privire la dezechilibrul relațiilor. „Moscova are mare nevoie de cooperarea Beijingului pentru a-și menține economia pe linia de plutire”, a spus Alexander Isakov. Internaționalizarea yuanului, care reprezintă doar 3% din rezervele valutare ale lumii, este privită de Beijing ca un alt front în eforturile sale de a contesta dominația SUA asupra sistemului financiar global.

Dar Beijingul nu își poate apăsa prea tare avantajul, conform lui Yun Sun, expertă la Stimson Center. „Actuala mlaștină strategică a Rusiei nu va dura pentru totdeauna”, a spus ea. „Pentru Beijing, accentul nu este neapărat cât de mult este gata să dea Rusia, ci ce costuri trebuie să suporte China.”

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Vulnerabilitatea Rusiei dezvăluită de un aliat al lui Putin: Dependența față de o țară devine periculoasă
Vulnerabilitatea Rusiei dezvăluită de un aliat al lui Putin: Dependența față de o țară devine periculoasă
Războiul lui Putin din Ucraina început în urmă cu doi ani lovește economia Rusiei, producând un adevărat colaps pe termen lung. Strategia Moscovei s-a schimbat radical după ce Occidentul a...
Un expert scoate la iveală prețul neașteptat al războiului lui Putin: O mare putere primește o lovitură colosală
Un expert scoate la iveală prețul neașteptat al războiului lui Putin: O mare putere primește o lovitură colosală
Pe măsură ce războiul sângeros din Ucraina marchează a doua aniversare, Putin speră să mai șteargă din eșecurile armatei ruse și să mai acapareze noi teritorii în Ucraina. Dar ca o...
#Xi Jinping, #Putin Xi Jinping, #china rusia, #schimburi comerciale Rusia China, #China SUA, #Rusia China, #yuan China , #China