Xi Jinping este prins în cursa din Ucraina: Schimbare geopolitică surprinzătoare determinată de războiul Rusiei

Miercuri, 27 Aprilie 2022, ora 23:18
21198 citiri
Xi Jinping este prins în cursa din Ucraina: Schimbare geopolitică surprinzătoare determinată de războiul Rusiei
Întâlnire între Xi Jinping și Vladimir Putin FOTO: FP

Deși războiul declanșat de Vladimir Putin în țara vecină este departe de a se încheia, iar deznodământul este unul imprevizibil, printre concluziile geopolitice suprinzătoare ale acestuia apare și faptul că Xi Jinping este prins în cursa din Ucraina.

Astfel, China nu și-a dovedit statutul de mare putere mondială în conflagrația din Ucraina, deoarece Beijing-ul a fost incapabil să influențeze nici calculele lui Putin în război și nici răspunsul Occidentului la invazia neprovocată a Rusiei, potrivit Foreign Policy.

Craig Singleton, expert în securitate națională și fost diplomat al Statelor Unite, susține că în prezent China nu este încă o mare putere. Acum Rusia, nu China, stă în scaunul șoferului geopolitic.

În plus, președintele Chinei Xi Jinping a fost redus la statutul de aparent spectator pe scena mondială, el fiind la cheremul deciziilor luate nu la Beijing, ci la Washington, Bruxelles, și, mai important la Moscova.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Nimic din toate astea nu făceau parte din planul lui Xi. Viziunea sa pentru o ”nouă ordine mondială democratică” se baza pe Rusia care să joace un rol important, în promovarea agendei revizioniste a Beijing-ului.

Vladimir Putin, se pare, că avea alte planuri. Acum, Rusia, nu China, se află în scaunul șoferului geopoliic. Cu siguranță, decizia lui Xi de a-l sprijini tacit pe Putin a contribuit la izolarea internațională tot mai mare a Chinei.

Capcana întinsă de Putin: Neutralitatea Ucrainei, care este total diferită de cele ale Elveției și Austriei

Acest aspect s-a extins și la ONU, unde China a fost criticată pe scară largă pentru că este singurul membru al Consiliului de Securitate cu drept de veto, care s-a abținut de la condamnarea invaziei Rusiei din Ucraina.

Dar, fără îndoială, apreciază expertul, Xi nu este pe cale să-i întoarcă spatele lui Putin, chiar dacă Beijing-ul a calificat ”deranjante” rapoartele despre încălcările pe scară largă a drepturilor omului de către Rusia în Ucraina.

Xi Jinping s-a trezit brusc fără replică la războiul Rusiei din Ucraina

Motivul este că ”visul chinezesc” al lui Xi se referă în primul rând la rescrierea poveștii Chinei de a compensa umilirea percepută a țării sale de către fostele puteri coloniale, tocmai cele care s-au unit acum pentru a-l pedepsi pe Putin.

Problema reală a lui Putin: ”Tigrul de hârtie” descoperit la forțele rusești

Alianța de conveniență a lui Xi și Putin a fost întotdeauna mai mult simbolică decât substanțială. Parteneriatul dintre China și Rusia își are rădăcinile într-un dispreț reciproc față de Statele Unite, mai degrabă decât într-o viziune comună despre lume.

Adevăratul test al unei mari puteri mondiale constă în capacitatea ei de a controla soarta lumii prin influențarea deciziilor altora, iar Putin a oprit astfel de îndoieli în momentul în care tancurile sale au intrat în Ucraina.

Drept urmare, Xi Jinping s-a trezit brusc prins între susținerea partenerului său ”fără limite” și evitarea oricăror acțiuni care ar putea permite brandului barbar al lui Putin să devină sinonim cu al său.

Consecințele războiului lui Putin au arătat că în prezent China a rămas incapabilă să opereze complet în afara ordinii existente, cu atât mai puțin să o refacă după imaginea Beijing-ului.

Războiul a dezvăluit faptul că, China pare la fel de dependentă ca niciodată de capitalul și tehnologia occidentală, pentru a-și propulsa dezvoltarea. În timp ce Beijing-ul a respins sancțiunile Vestului împotriva Rusiei, nu același lucru l-au făcut băncile și companiile chineze.

Eveniment Quarterly Report

Putin a confirmat că merge în China. Ce speră să obțină liderul de la Kremlin de la Xi Jinping
Putin a confirmat că merge în China. Ce speră să obțină liderul de la Kremlin de la Xi Jinping
Preşedintele rus Vladimir Putin a confirmat miercuri, 20 septembrie, că se va deplasa în China, la invitaţia omologului său, Xi Jinping, în prima sa deplasare în această ţară după...
Stare de asediu în Donețk, regiune anexată ilegal de ruși. Ce interdicții li s-au impus civililor
Stare de asediu în Donețk, regiune anexată ilegal de ruși. Ce interdicții li s-au impus civililor
Liderul instalat de ruşi în regiunea ucraineană Doneţk, anexată de Rusia, a impus starea de asediu, potrivit unui decret publicat duminică, 24 septembrie, relatează Reuters. Denis...
#Xi Jinping, #Xi Jinping presedinte China, #Putin Xi Jinping, #Putin razboi Ucraina, #razboi Rusia Ucraina, #putere mondiala, #China putere mondiala , #China