Xi schimbare neașteptată față de Putin: China întorsătură strategică privind Rusia după un secol

Sambata, 01 Aprilie 2023, ora 01:19
23209 citiri
Xi schimbare neașteptată față de Putin: China întorsătură strategică privind Rusia după un secol
Xi îl domină acum pe Putin, profitând de slăbiciunea lui din prezent FOTO: NPR

Uniunea Europeană și aliații săi occidentali au urmărit cu atenție ultimii pași făcuți de China pe scena internațională, inclusiv prin vizita de mare amploare a președintelui Xi Jinping la Moscova și suspiciunile de ajutor militar pentru țara prietenă. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a afirmat că China exploatează slăbiciunea lui Vladimir Putin pentru a-și maximiza influența geopolitică asupra Rusiei, ducând la o inversare a echilibrului de putere dintre cei doi aliați, după un secol.

„Departe de a fi descurajat de invazia atroce și ilegală a Ucrainei de către Moscova, președintele Xi își menține „prietenia fără limite” cu Rusia lui Putin”, a declarat von der Leyen joi, 30 martie 2023, potrivit Euronews.

„Dar a existat o schimbare de dinamică în relația dintre China și Rusia. Din vizita lui Xi reiese clar că China vede slăbiciunea lui Putin ca pe o modalitate de a-și spori influența asupra Rusiei.

O țară unde au fugit zeci de mii de ruși anunță schimbări: Ia o măsură drastică față de Moscova

„Și este clar că echilibrul de putere în acea relație – care în cea mai mare parte a secolului trecut a favorizat Rusia – s-a inversat acum”. Rolul Chinei în războiul din Ucraina va fi un „factor determinant” pentru definirea angajamentului dintre Bruxelles și Beijing, a avertizat von der Leyen.

„China are responsabilitatea de a juca un rol constructiv în promovarea unei păci juste”, a spus von der Leyen. „Orice plan de pace care ar consolida efectiv anexările ruse nu este pur și simplu un plan viabil. Trebuie să fim sinceri în acest punct”.

De-a lungul discursului său de 40 de minute, președinta Comisiei Europene a pictat o imagine sobră, și uneori arzătoare, a stării actuale a relațiilor UE-China, descriindu-le drept „mai îndepărtate și mai dificile” și a acuzat direct Beijingul de a depăși ordinea liberului schimb, de a agresa țările mici, de a încălca drepturile omului, de a-și întări statutul militar și de a intensifica campaniile de dezinformare și constrângere în întreaga lume.

„Aceste acțiuni de escaladare indică o China care devine mai represivă în țară și mai asertivă în străinătate”, a spus von der Leyen. „China a întors pagina acum privind era „reformei și deschiderii” și se deplasează într-o nouă eră a securității și controlului”.

Dezvăluiri de la Moscova: De ce mai vor rușii să lupte în războiul lui Putin

Von der Leyen a vorbit pe larg despre o China care, în opinia ei, devine o superputere comandantă care și-a structurat întreaga economie și societate în jurul controlului absolut al Partidului Comunist de guvernământ și a a transformat drepturile individuale ale cetăţenilor într-un simplu subordonat al suveranităţii naţionale.

„Ne putem aștepta să vedem un impuls clar pentru a face China mai puțin dependentă de lume și lumea mai dependentă de China”, a spus von der Leyen. „Obiectivul clar al Partidului Comunist Chinez este o schimbare sistemică a ordinii internaționale cu China în centru. Am văzut-o cu pozițiile Chinei în organismele multilaterale care arată hotărârea sa de a promova o viziune alternativă a ordinii mondiale”.

„Cred că nu este nici viabil – nici în interesul Europei – să ne decuplăm de China. Relațiile noastre nu sunt albe sau negre – și nici răspunsul nostru nu poate fi în acest fel”, a spus von der Leyen, solicitând stabilitate diplomatică și linii de comunicare deschise.

Eveniment Quarterly Report

Xi Jinping și Bashar Al-Assad, printre oficialităţile care vor participa la festivitatea de deschidere a Jocurilor Asiatice
Xi Jinping și Bashar Al-Assad, printre oficialităţile care vor participa la festivitatea de deschidere a Jocurilor Asiatice
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi cel al Siriei, Bashar Al-Assad, se numără printre conducătorii care vor onora ceremonia de deschidere a celei de-a 19-a ediţii a Jocurilor Asiatice de la...
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat duminică, 24 septembrie, că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă. Administraţia Străzilor Bucureşti execută, în prezent, reparaţii...
#Xi Jinping, #Putin Xi Jinping, #china rusia, #Ursula von der Leyen, #Rusia China, #Ursula von der Leyen Comisia Europeana , #China