Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cine a pus ochii pe Yahoo!?

Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 18:20
1309 citiri
Cine a pus ochii pe Yahoo!?
Foto: Arhiva

Dupa ce luna trecuta circulasera zvonuri privind o eventuala fuziune intre Yahoo si grupul american AOL, al carui director general, Tim Armstrong, se pare ca deja contactase conducerea companiei, primele zile ale lui octombrie arata ca mai sunt si alti interesati intr-o colaborare cu aceasta.

Yahoo atrage multi amatori

Astfel, citand informatii Bloomberg si Reuters, ziarul francez La Tribune informeaza ca marele consortiu comercial chinez Alibaba intentioneaza sa creeze o asociere de tip joint-venture cu compania rusa Digital Sky Technologies si cu societatea de investitii americana Silver Lake, pentru a prelua Yahoo.

Saptamana trecuta, Jack Ma, directorul general al mastodontului Alibaba s-a pronuntat a fi foarte interesat in preluarea Yahoo, daca aceasta oportunitate s-ar ivi, precizand ca a avut deja discutii cu alti doritori de a intra in asemenea combinatie.

Pe de alta parte, aceste discutii nu mai sunt un secret, dupa ce tot Bloomberg aduce stirea, preluata din Wall Street Journal, ca Alibaba a si inceput negocierile cu Silver Lake, care ar fi prezentat deja o propunere catre Yahoo.

Noi discutam, ei discuta, toti discuta

Stirea precizeaza ca Alibaba si Silver Lake au si convenit asupra acestei probleme cu grupul rus Digital Sky Technologies (DST), specializat in investitii de capital in domeniul Internetului. De altfel, DST este deja introdus in capitalurile altor companii de profil: Facebook, Zynga si Groupon.

La o conferinta de presa tinuta vineri la Stanford, Jack Ma, directorul general al consortiului Alibaba a reiterat faptul ca este foarte interesat in preluarea totala a Yahoo, dar n-are cum sa precizeze cand va putea avea loc asemenea aranjament.

Jack Ma a spus, textual: "Este mai complicat decat ne putem inchipui, cu atat mai mult cu cat numarul celor interesati in eventuala cumparare a Yahoo este mare. Noi discutam cu aceste persoane, ele discuta cu noi, nu putem anticipa rezultatele. Nu pot sa spun decat ca suntem foarte-foarte interesati".

Omul de afaceri chinez a subliniat ca situatia de la Yahoo este bine cunoscuta de consortiul condus de dansul, referindu-se probabil la parteneriatul facut in 2005 cu compania americana.

Prudenta americana intr-o afacere cu rusi si chinezi

In ciuda acestei afirmatii, de la o vreme, relatile dintre Yahoo si Alibaba se deteriorasera, dupa ce aceasta din urma a transferat unele operatiuni financiare catre societatea Alibay, controlata de Jack Ma.

In acest moment, insa, asistam la o situatie bizara: pe de o parte apar mai multi doritori sa cumpere Yahoo, pe de alta parte patronatul acestei societati nu s-a oferit inca s-o vanda.

Se pare ca totul trebuie judecat prin prisma succesului unor firme concurente, prea cunoscute ca sa le mai amintesc aici, care au prejudiciat in oarecare masura ratingul firmei, contribuind si la demisia directorului general al Yahoo, Carol Bartz.

Este aproape sigur ca ultimul cuvant intr-o afacere de asemnea anvergura il vor avea insa autoritatile americane.

Asa cum precizeaza tot La Tribune, exista reglementari care impun ca o asemenea afacere majora a unei mari companii de Internet sa fie conditionata de o verificare prealabila a situatiei de catre organele federale si chiar Congresul SUA.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Yahoo fuziune AOL Alibaba, #parteneriate Yahoo, #Yahoo fuziune , #parteneriate