Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Directorul Yahoo!, platit prea mult in raport cu performantele companiei

Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 20:55
1230 citiri
Directorul Yahoo!, platit prea mult in raport cu performantele companiei
Foto: alvindimla.com

Directorul general al Yahoo!, Carol Bartz, este pe primul loc in clasamentul managerilor platiti prea mult, in raport cu performantele companiilor.

La polul opus se afla Steve Jobs, cu un salariu prea mic pentru succesul pe care il inregistreaza Apple, potrivit unui raport al Glass Lewis & Co., preluat de Bloomberg .

Bartz, care a venit la Yahoo! la inceputul anului 2009, a primit, anul trecut, 39 milioane de dolari, cea mai ridicata suma dintr-un top de 25 de directori generali cu salarii care nu reflecta corect performantele companiilor.

Pentru a stabili daca un director este supraevaluat finaciar, raportul ia in considerare factori precum pretul actiunilor, fluxul operational de numerar si cresterea profitului pe actiune.

Astfel, desi principalul obiectiv al lui Bartz este sa combata ascensiunea rivalilor Facebook si Google si sa rastoarne trendul descendent al afacerilor, vanzarile Yahoo! au ramas relativ neschimbate in mandatul ei.

"Bartz reprezinta o problema intalnita la multe alte companii cu note proaste la raportul plata-performanta", precizeaza raportul.

Reprezentantii Yahoo! Si-au aparat totusi seful, precizand ca cea mai mare parte din salariul lui Bartz consta in stock options, care nu pot fi transformate in actiuni decat dupa indeplinirea unor conditii.

Pe urmatoarele locuri, in clasamentul managerilor supraplatiti, se afla sefii Abercrombie & Fitch si Nabors Industries, cu salarii de 38,5 milioane de dolari, respectiv 38,2 milioane de dolari.

Cel mai prost platit CEO este Steve Jobs, care a luat anul trecut un salariu simbolic de numai un dolar, desi Apple este una dintre cele mai de succes companii din Statele Unite si din lume, judecand dupa cresterea vanzarilor, a profiturilor, dar si dupa marjele uriase de castig.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Carol Bartz director Yahoo supraplatit , #stiri Yahoo