Peste un miliard de utilizatori Yahoo au fost vizati de hackeri, care le-au furat datele

Joi, 15 Decembrie 2016, ora 07:46
5852 citiri
Peste un miliard de utilizatori Yahoo au fost vizati de hackeri, care le-au furat datele
Foto: Facebook/Yahoo

Grupul Yahoo a recunoscut, miercuri, ca a fost victima unui atac cibernetic in 2013, care i-a afectat peste un miliard dintre utilizatorii sai si care se adauga unui atac precedent a 500 de milioane de conturi.

"Yahoo crede ca o terta parte neautorizata a furat, in august 2013, date legate de peste un miliard de conturi de utilizatori", scrie grupul, un pionier al Internetului, intr-un comunicat, in care afirma ca nu este in masura sa identifice, pentru moment, autorii acestei intruziuni masive, relateaza AFP.

Nume, numere de telefon sau date de nastere ale clientilor Yahoo au fost furate de hackeri, chiar daca grupul afirma ca informatii legate de carduri de credit si conturi bancare nu au fost afectate.

"Datele cardurilor de plata si informatiile despre conturi bancare nu sunt stocate in sistem", care a fost piratat, potrivit Yahoo, care da asigurari ca "lucreaza strans" impreuna cu autoritatile in incercarea de a ajunge la hackeri.

Potrivit grupului, care se confrunta cu mari dificultati financiare, acest nou incident este "probabil" distinct de vastul atac cibernetic dezvaluit la sfarsitul lui septembrie si care data din 2014 si a vizat 500 de milioane de conturi de utilizatori.

Yahoo a sugerat atunci ca un grup de hackeri cu legaturi cu un stat s-ar fi putut afla in spatele acestui atac si a anuntat o ancheta cu privire la cookies (programe spion) pe care acestia le-ar fi creat cu scopul de a accesa conturi de utilizatori.

Aceasta noua descoperire majora intervine intr-un moment prost pentru Yahoo, care a incheiat un acord la sfarsitul lui iulie in vederea cedarii catre gigantul in telecomunicatii Verizon a activitatilor sale centrale - inclusiv Yahoo Mail, Yahoo News - in schimbul a 4,8 miliarde de dolari.

Dupa dezvaluirea atacului cibernetic din 2014, Verizon s-a declarat pregatit, la sfarsitul lui octombrie, sa duca la bun sfarsit tranzactia, dar a avertizat ca nu o va face "orbeste".

Contactat miercuri de AFP, gigantul in telecomunicatii a dat asigurari ca intentioneaza "sa evalueze impactul acestui nou episod inainte de ajunge la concluzii finale".

"Vom evalua situatia in timp ce Yahoo isi continua investigatiile", a adaugat grupul intr-un mail.

Yahoo nu avea deloc nevoie de o noua lovitura dura.

Un pionier al Internetului, grupul a fost fondat in 1994 si a fost, pentru o perioada, o referinta ca motor de cautare. De asemenea, era cotat pe bursa cu 125 de miliarde de dolari.

Dupa aparitia Google, a scazut foarte mult.

In prezent, pe bursa mai valoreaza doar 39,1 miliarde de dolari si se bazeaza pe partile pe care le detine in gigantul chinez de distributie online Alibaba.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#Yahoo hackeri conturi sparte , #stiri Yahoo