Yahoo si-a spionat clientii, la cererea serviciilor secrete: A scanat toate mailurile in timp real

Marti, 04 Octombrie 2016, ora 21:51
6894 citiri
Yahoo si-a spionat clientii, la cererea serviciilor secrete: A scanat toate mailurile in timp real
Foto: Facebook/Yahoo

Yahoo a construit in secret, anul trecut, un program care verifica toate emailurile primite de clientii sai, pentru a identifica informatii cerute de oficiali din serviciile americane de informatii.

Grupul IT a scanat sute de milioane de conturi de Yahoo Mail, la cererea Agentiei Nationale de Securitate (NSA) sau a FBI, au declarat surse apropiate dosarului, citate de Reuters.

NSA inainteaza de regula cererile pentru supraveghere interna prin intermediul FBI, deci este greu de aflat ce agentie a vrut informatiile.

Compania a respectat o directiva clasificata a Guvernului american, trimisa echipei de consilieri legali de la Yahoo.

Mai multi experti in supraveghere au declarat ca este primul caz in care se afla ca o companie americana de IT este de acord sa isi spioneze clientii la cererea unei agentii, verificand toate mailurile in timp real.

De regula, sunt analizate mesajele stocate sau este scanat un numar mic de conturi in timp real.

Nu este clar deocamdata ce informatii au vrut sa afle serviciile de spionaj, doar ca au vrut ca Yahoo sa caute un anumit set de caractere. Acest lucru poate insemna o fraza intr-un atasament sau un mesaj, au explicat sursele sub acoperirea anonimatului.

Potrivit unor fosti angajati, decizia directorului general al Yahoo, Marissa Mayer, de a respecta directiva i-a nemultumit pe o parte dintre directorii companii. Aceasta hotarare l-ar fi determinat, de altfel, pe directorul pentru securitatea informatiilor, Alex Stamos, sa isi dea demisia in iunie 2015.

Reuters nu a putut confirma ca si alti furnizori de servicii de email au primit cereri similare.

"Yahoo este o companie care respecta legea si aplica legile din Statele Unite", a anuntat gigantul IT pentru Reuters.

In baza legislatiei americane, agentiile de informatii pot cere companiilor de telefonie sau de internet sa transmita date ale clientilor pentru a ajuta la strangerea de informatii externe, in diferite scopuri, inclusiv in cadrul luptei impotriva terorismului.

Luna trecuta, Yahoo a anuntat ca au fost furate in urma cu doi ani datele personale a cel putin 500 de milioane de utilizatori in timpul unui masiv atac cibernetic, care a fost executat de hackeri sponsorizati de un stat.

Iata mai multe informatii despre acest scandal:

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Yahoo spionat clienti, #Yahoo scanat mailuri , #stiri Yahoo