Războiul lui Putin a alungat dolarul de la Moscova: O monedă străină face furori în Rusia, creștere de 80 de ori

Joi, 01 Decembrie 2022, ora 05:00
14892 citiri
Războiul lui Putin a alungat dolarul de la Moscova: O monedă străină face furori în Rusia, creștere de 80 de ori
Yuanul a devenit predominant în tranzacțiile Rusiei FOTO: Dreamstime

Războiul declanșat de Putin în Ucraina a bulversat atât piețele mondiale de energie, dar și economia Rusiei, care a fost lovită de mai multe pachete de sancțiuni occidentale. Moscova a renunțat destul de mult la dolari în tranzacțiile internaționale și a trecut masiv la yuan, moneda Chinei, a cărui volum în afaceri a crescut de 80 de ori.

În timp ce yuanul sau renminbi a făcut incursiuni graduale în Rusia de ani de zile, acum el a avut un sprint în ultimele nouă luni, deoarece moneda a pătruns pe piețele și fluxurile comerciale ale țării, potrivit unei analize Reuters, potrivit The News.

Deplasarea financiară a Rusiei spre est ar putea stimula comerțul transfrontalier, ar putea prezenta o contrapondere economică în creștere față de dolar și ar limita eforturile occidentale de a face presiuni asupra Moscovei prin mijloace economice.

Următoarele zile sunt cruciale pentru economia Europei: Decizia care poate lovi Rusia decisiv

Tranzacțiile totale în perechea yuan-rubla rusească la Bursa din Moscova au crescut la o medie de aproape 9 miliarde de yuani (1,25 miliarde de dolari) pe zi luna trecută, au arătat datele de schimb analizate de Reuters. Anterior, rareori depășeau 1 miliard de yuani într-o săptămână întreagă.

„Ceea ce s-a întâmplat a fost că a devenit dintr-o dată foarte riscant și costisitor să păstrezi monedele tradiționale – dolar, euro, lire sterline”, a declarat Andrei Akopian, directorul general al companiei de investiții Caderus Capital cu sediul la Moscova, invocând pericolul potențial al unei bănci care ține străinătate depozitele valutare care sunt supuse sancţiunilor.

„Toată lumea a fost motivată și chiar împinsă către rublă sau alte valute, inclusiv, și în primul rând, renminbi”. Într-adevăr, tranzacțiile cu yuani au totalizat 185 de miliarde de yuani (peste 25 de miliarde de dolari) în octombrie 2022, de peste 80 de ori nivelul înregistrat în februarie, când Rusia a lansat ceea ce numește „o operațiune militară specială” în Ucraina, la sfârșitul lunii, potrivit datelor referitoare la schimburile valutare.

Pierdere uriașă pentru armata Rusiei în Ucraina: Putin neputincios, nu mai poate înlocui paguba catastrofală

Creșterea interesului a dus la creșterea cotei yuanului pe piața valutară la 40-45% de la mai puțin de 1% la începutul anului, a declarat Dmitri Piskulov, șeful de proiecte internaționale la departamentul de piață valutară al Bursei din Moscova.

Prin comparație, perechea dolar/rubla, care a deținut peste 80% din volumele de tranzacționare de pe piața rusă în ianuarie 2022, și-a scăzut cota până la aproximativ 40% începând cu luna octombrie, potrivit datelor de schimb și ale Băncii Centrale.

Să menționăm faptul că fluxurile internaționale de valute indică o cotă de piață de 42% pentru dolarul american, 35% pentru euro, în timp ce yuanul chinezesc a crescut la aproape 2,5% din tranzacțiile mondiale (în urmă cu 2 ani se situa sub 2%).

Eveniment Quarterly Report

Noile taxe. A fost stabilită ora la care Marcel Ciolacu își asumă răspunderea în Parlament: „Nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească”
Noile taxe. A fost stabilită ora la care Marcel Ciolacu își asumă răspunderea în Parlament: „Nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească”
Parlamentul se reuneşte marţi, de la ora 18.00, în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernul pe pachetul de măsuri fiscale, au stabilit Birourile permanente reunite....
”Eu nu am văzut în viaţa mea atâţia bani la un loc” Marcel Ciolacu se arată șocat de mita primită de baronul Dumitru Buzatu
”Eu nu am văzut în viaţa mea atâţia bani la un loc” Marcel Ciolacu se arată șocat de mita primită de baronul Dumitru Buzatu
Premierul şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a comentat mita pe care preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost prins în flagrant primind-o, el spunând că nu a văzut...
#yuan chinezesc, #yuan China, #ruble, #rubla ruseasca, #tranzactii valutare cotatii, #dolarul american , #Razboi Ucraina