Războiul lui Putin a alungat dolarul de la Moscova: O monedă străină face furori în Rusia, creștere de 80 de ori

Joi, 01 Decembrie 2022, ora 05:00
15246 citiri
Războiul lui Putin a alungat dolarul de la Moscova: O monedă străină face furori în Rusia, creștere de 80 de ori
Yuanul a devenit predominant în tranzacțiile Rusiei FOTO: Dreamstime

Războiul declanșat de Putin în Ucraina a bulversat atât piețele mondiale de energie, dar și economia Rusiei, care a fost lovită de mai multe pachete de sancțiuni occidentale. Moscova a renunțat destul de mult la dolari în tranzacțiile internaționale și a trecut masiv la yuan, moneda Chinei, a cărui volum în afaceri a crescut de 80 de ori.

În timp ce yuanul sau renminbi a făcut incursiuni graduale în Rusia de ani de zile, acum el a avut un sprint în ultimele nouă luni, deoarece moneda a pătruns pe piețele și fluxurile comerciale ale țării, potrivit unei analize Reuters, potrivit The News.

Deplasarea financiară a Rusiei spre est ar putea stimula comerțul transfrontalier, ar putea prezenta o contrapondere economică în creștere față de dolar și ar limita eforturile occidentale de a face presiuni asupra Moscovei prin mijloace economice.

Următoarele zile sunt cruciale pentru economia Europei: Decizia care poate lovi Rusia decisiv

Tranzacțiile totale în perechea yuan-rubla rusească la Bursa din Moscova au crescut la o medie de aproape 9 miliarde de yuani (1,25 miliarde de dolari) pe zi luna trecută, au arătat datele de schimb analizate de Reuters. Anterior, rareori depășeau 1 miliard de yuani într-o săptămână întreagă.

„Ceea ce s-a întâmplat a fost că a devenit dintr-o dată foarte riscant și costisitor să păstrezi monedele tradiționale – dolar, euro, lire sterline”, a declarat Andrei Akopian, directorul general al companiei de investiții Caderus Capital cu sediul la Moscova, invocând pericolul potențial al unei bănci care ține străinătate depozitele valutare care sunt supuse sancţiunilor.

„Toată lumea a fost motivată și chiar împinsă către rublă sau alte valute, inclusiv, și în primul rând, renminbi”. Într-adevăr, tranzacțiile cu yuani au totalizat 185 de miliarde de yuani (peste 25 de miliarde de dolari) în octombrie 2022, de peste 80 de ori nivelul înregistrat în februarie, când Rusia a lansat ceea ce numește „o operațiune militară specială” în Ucraina, la sfârșitul lunii, potrivit datelor referitoare la schimburile valutare.

Pierdere uriașă pentru armata Rusiei în Ucraina: Putin neputincios, nu mai poate înlocui paguba catastrofală

Creșterea interesului a dus la creșterea cotei yuanului pe piața valutară la 40-45% de la mai puțin de 1% la începutul anului, a declarat Dmitri Piskulov, șeful de proiecte internaționale la departamentul de piață valutară al Bursei din Moscova.

Prin comparație, perechea dolar/rubla, care a deținut peste 80% din volumele de tranzacționare de pe piața rusă în ianuarie 2022, și-a scăzut cota până la aproximativ 40% începând cu luna octombrie, potrivit datelor de schimb și ale Băncii Centrale.

Să menționăm faptul că fluxurile internaționale de valute indică o cotă de piață de 42% pentru dolarul american, 35% pentru euro, în timp ce yuanul chinezesc a crescut la aproape 2,5% din tranzacțiile mondiale (în urmă cu 2 ani se situa sub 2%).

Motivul pentru care Daniel Băluţă s-a retras din fruntea filialei PSD Sector 4
Motivul pentru care Daniel Băluţă s-a retras din fruntea filialei PSD Sector 4
Șeful organizaţiei PSD Sector 4, Daniel Băluţă, a anunţat, joi, 25 iulie, că s-a retras din această funcție. Băluţă are planuri mari, el sperând să devină prim-vicepreşedinte sau...
PNL după afirmațiile Elenei Lasconi că e nevoie de ”curățenie” în partidul liberalilor: ”Stilul ăsta agresiv n-are ce căuta la un prezumtiv candidat la preşedinţie”
PNL după afirmațiile Elenei Lasconi că e nevoie de ”curățenie” în partidul liberalilor: ”Stilul ăsta agresiv n-are ce căuta la un prezumtiv candidat la preşedinţie”
Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat joi, 25 iulie, despre afirmaţiile Elenei Lasconi privind PNL şi intenţia unui dialog că ”doamna Lasconi nu a înţeles că nivelul de...
#yuan chinezesc, #yuan China, #ruble, #rubla ruseasca, #tranzactii valutare cotatii, #dolarul american , #Razboi Ucraina
  1. Parlamentarii din Bulgaria cer adoptarea cât mai rapidă a monedei euro. De ce nu este realizabil acest obiectiv
  2. Declarație explozivă. Directorul FBI pune la îndoială faptul că Trump a fost lovit de glonț în timpul tentativei de asasinat
  3. A fost prins un suspect în cazul bărbatului găsit înjunghiat într-un parc din Buzău. Abia fusese eliberat din închisoare. De ce a atacat
  4. Două țări NATO anunță că trimit de urgență 14 tancuri Leopard în Ucraina. Când vor ajunge blindatele
  5. Băncile străine ar putea primi permisiunea de a deschide sucursale în Rusia. Cu ce ajută Moscova această mutare strategică
  6. Investiții de 13 miliarde de lei în spitale noi sau modernizarea celor vechi. Rafila: ”Cel mai important apel de proiecte în sănătate”
  7. Român dispărut misterios pe un aeroport din Italia. De 4 zile nimeni nu mai știe nimic despre el. Apelul familiei
  8. NATO despre resturile de drone rusești căzute în România: Nu sunt informații care ”să indice vreun atac intenționat al Rusiei”
  9. Jennifer Aniston, critici dure la adresa lui JD Vance, omul ales de Trump ca vicepreședinte. Ce a iritat-o pe celebra actriță din serialul Friends
  10. 42 de centre de plasament vor fi desființate până la sfârșitul anului