Singura fabrică de zahăr din Ardeal a fost salvată. Fermierii vor cumpăra societatea din Luduș

Joi, 13 Octombrie 2022, ora 16:10
15214 citiri
Singura fabrică de zahăr din Ardeal a fost salvată. Fermierii vor cumpăra societatea din Luduș
Fabrica de Zahăr din Luduș urmează să își reia activitatea

Fabrica de Zahăr din Luduş îşi va relua activitatea, iar fermierii din Mureş şi judeţele învecinate vor putea astfel să reia culturile de sfeclă de zahăr în această toamnă şi în primăvara anului viitor.

"Datorită faptului că am semnat contractul la de confidenţialitate nu putem vorbi prea multe. Treburile sunt pe un făgaş bun şi Fabrica din Luduş va fi repusă pe poziţie şi sperăm ca din toamna asta sau din primăvara anului 2023 cultivatorii de pe Luduş, Braşov, ştiu eu, Cluj, Sibiu să reînceapă cultura de sfeclă de zahăr", a declarat fermierul Teodor Aflat, după negocierile cu proprietarul fabricii.

Oferta grupului de fermieri din nouă judeţe ale Transilvaniei către patronatul francez al grupului Tereos SA, care a deţinut până acum fabrica de la Luduş, a fost cumpărarea a peste 98% din acţiuni. Teodor Aflat a precizat că în acest an preţul la sfecla de zahăr este foarte bun şi că speră în continuare ca acest preţ să fie mult mai bun, în urma continuării activitiăţii fabricii din Luduş.

"Primul pas este făcut la înţelegerea pe care ne-am dorit-o. Din câte am înţeles eu, da, într-adevăr, e o premieră", a spus Teodor Aflat, care a adăugat că mulţi fermieri cultivatori de sfeclă de zahăr îşi pierduseră deja speranţele cu privire la continuarea activităţii în fabrica de procesare de la Luduş.

Fermierul a mai arătat că în judeţele din centrul Transilvaniei sunt mai multe sute de cultivatori de sfeclă care depind de această fabrică, numai în Sindicatul Cultivatorilor de Sfeclă de la Luduş fiind peste 300 de membri.

Plan de lichidare și demolare

În urmă cu două săptămâni, Sindicatul Liber Zahărul Luduş SA informa că a fost anunţat de patronatul Fabricii de Zahăr din Luduş, Tereos România SA, că se continuă planul de lichidare şi demolare a obiectivului, după ce statul român s-ar fi retras din negocieri şi nu s-a găsit cumpărător. Ulterior, în presa centrală au apărut informaţii referitoare la reluarea negocierilor între patronatul francez şi un grup de fermieri cultivatori de sfeclă pentru preluarea de către aceştia a fabricii de la Luduş.

În şedinţa Guvernului din 4 mai 2022, a fost aprobat un Memorandum prin care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale fusese mandatat în demararea negocierilor pentru menţinerea activităţii fabricii de zahăr de la Luduş - SC Tereos RO SA.

Mandatarea a avut loc în contextul deciziei anunţate de Grupul Tereos, care deţine una dintre ultimele două fabrici de procesare a zahărului din sfeclă din România, de a închide fabrica situată de la Luduş, ce funcţionează de peste 60 de ani.

Demersuri la MADR

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunţa, la sfârşitul lunii mai, că a avut întâlniri cu managementul companiei Tereos România, pentru a prezenta echipa de negociere constituită şi pentru a stabili un calendar privind preluarea fabricii de zahăr de la Luduş.

La rândul său, Francois Queva, CEO Tereos România, a infirmat toate zvonurile vehiculate în spaţiul public legate de închiderea fabricii, menţionând că angajamentul luat în faţa ministrului, încă din luna aprilie, privind disponibilitatea vânzării acestei unităţi de producţie către statul român a rămas neschimbat.

De asemenea, reprezentantul companiei franceze a subliniat că nicio componentă a fabricii nu a fost dezmembrată, dezafectată sau vândută, se arăta în comunicatul MADR din luna mai. Potrivit informării MADR de la acel moment, ambele părţi agreaseră un calendar al preluării investiţiei, ţinând cont şi de necesitatea salvării locurilor de muncă pentru personalul angajat în fabrica de zahăr de la Luduş.

Până în anul 2021, zahărul obţinut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahăr/an.

Strategia României și Bulgariei pentru atragerea turiștilor. Rute comune pentru vizitarea celor țări
Strategia României și Bulgariei pentru atragerea turiștilor. Rute comune pentru vizitarea celor țări
Pentru turiștii din zonele îndepărtate, cum ar fi cei din America sau din Asia, va fi pusă la punct o strategie comună, a României și a Bulgariei, pentru a-și crește numărul de...
Erste Bank: Prețurile petrolului, gazelor naturale și ale combustibililor vor împinge în sus inflația pe final de an
Erste Bank: Prețurile petrolului, gazelor naturale și ale combustibililor vor împinge în sus inflația pe final de an
Rata anuală a inflației a coborât în septembrie 2024 la 4,6%, de la 5% în august, potrivit datelor publicate de INS, dar prognozele pentru finalul anului sunt mai puțin optimiste în...
#zahar ludus, #cumparare, #salvare, #fermieri, #ardeal, #sfecla de zahar , #fabrica
Comentarii
T
theo_theo
rank 1
cit a fost pretul de achizitie ba giga de zoaie.com
  1. Strategia României și Bulgariei pentru atragerea turiștilor. Rute comune pentru vizitarea celor țări
  2. Erste Bank: Prețurile petrolului, gazelor naturale și ale combustibililor vor împinge în sus inflația pe final de an
  3. Pragul de impozitare al microîntreprinderilor ar trebui să scadă masiv pentru a nu pierde bani din PNRR. Ciolacu: „Dacă am fi avut niște miniștri mai implicați, nu eram azi aici”
  4. Voiculescu, despre scandalul imobiliar Nordis: "O nouă familie din ramura PSD a partidului stat a nenorocit oameni"
  5. Țara europeană din care bogații se pregătesc să fugă. De la „președintele bogaților” la „stigma față de cei cu bani”
  6. Industria în care se câștigă cel mai bine în România. Salariul mediu net sare de 11.000 de lei
  7. Probleme pe piața muncii. Oferta de joburi, la cel mai mic nivel din Europa, deși șomajul este peste 5%
  8. Gestionezi un hotel? Adaugă în pachetul turistic soluția eSIM sendSMS
  9. eSIM sendSMS: Soluția Premium pentru Conectivitate Globală de Top
  10. O nouă scumpire la benzină în această săptămână. Cum arată prețurile la pompă vineri