Cum a ajuns un kilogram de zahăr să coste 6 lei. Ce produse s-au mai scumpit enorm. ”Specula apare când crește cererea”

Luni, 19 Septembrie 2022, ora 03:40
5629 citiri
Cum a ajuns un kilogram de zahăr să coste 6 lei. Ce produse s-au mai scumpit enorm. ”Specula apare când crește cererea”
Un kilogram de zahăr, la prețul de 5,99 lei într-un magazin FOTO Facebook/ Asociatia Pro Consumatori

Reprezentanții Asociației Pro Consumatori au transmis că prețul zahărului s-a dublat în ultima lună.

Motivul, susțin aceștia, este cererea crescută, având în vedere că este perioada în care se fac conserve, gemuri și dulcețuri.

Președintele Asociației Pro Consumatori, Costel Stanciu, a declarat într-un interviu pentru Ziare.com că este vorba despre speculă.

„Creșterea de preț la zahăr am observat începând cu prima parte a lunii septembrie. În luna septembrie, gospodinele, în special cele care sunt în vârstă, fac conserve din fructe și crește cererea pentru acest produs. Doamnele care au obiceiul de a pregăti cămara pentru iarnă cumpără zahăr și în felul acesta crește cererea, comercianții cunosc și ei aceste obiceiuri și nu fac altceva decât să crească prețul la zahăr. E o creștere bazată pe un obicei de consum”, a declarat Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori, pentru Ziare.com.

Și cum cererea este mare, rafturile se pot goli mai repede, lucru ce poate aduce panica în rândul consumatorilor.

„Specula apare în momentul în care crește cererea. Iar marii comercianți pot să stocheze anumite produse alimentare la care există cerere mare. Am observat într-un magazin dintr-un mare lanț comercial, într-una din zile nu mai exista zahăr. Asta poate să creeze panică în rândul consumatorilor și în momentul în care apare zahăr la raft, după 2-3 zile în care nu exista zahăr la raft, sau alt produs la care există cerere, consumatorul să cumpere cantități mai mari în ideea că presimte o situație de lipsă a produsului respectiv”, spune Costel Stanciu.

Și uleiul s-a scumpit substanțial.

„La ulei am observat creșteri de prețuri semnificative. La ulei am văzut astăzi, era 16,5 lei la o marcă de ulei.

Uleiul se folosește în cantități mari de către români. Nu se poate pregăti nicio mâncare fără această grăsime vegetală. Ea poate fi înlocuită în ultima parte a anului, atunci când temperaturile scad și în anumite gospodării se sacrifică porci, se face untură și se poate substitui acest produs. Și cred că în ultima parte a anului o să observăm o scădere a prețului la ulei, sau o temperare a lui”, a declarat președintele Asociației Pro Consumatori.

Constel Stanciu este de părere că românilor din orașele mai mici sau din mediul rural fac mai ușor față creșterilor de prețuri.

„Costul vieții este foarte mare pentru cei care locuiesc în orașele mari. Cei din orașele mici au alternativa gospodăriilor țărănești, mai au și rude în apropierea orașului, mă refer la orașele mici, în jurul cărora există localități. Iar cei mai avantajați sunt cei din zona bazinelor legumicole. Există anumite zone ale țării unde există bazine legumicole și unde prețul la legume este în această perioadă accesibil puterii de cumpărare”, a adăugat reprezentatnul ONG-ului.

”Prețul la zahăr s-a dublat față de luna august, în magazine 1 kg de zahăr se vinde cu 6 lei!”, a arătat ONG-ul într-o postare pe Facebook/ În comentarii, consumatorii au confirmat că s-a scumpit zahărul.

Mai multe alimente s-au scumpit considerabil în ultimul an.

Inflația, record după record

Gazele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, în condiţiile în care tarifele au fost mai mari cu 70,64% în luna august a acestui an faţă de august 2021, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică.

În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ s-au aflat şi combustibilii, cu un avans al preţurilor de 31,48% în august 2022 faţă de august 2021, şi energia termică - plus 22,98%.

Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în intervalul de referinţă au fost cartofii, cu creşteri de preţ de 54,34%, uleiul comestibil - 49,68% şi făina - 34,28%.

În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian - 33,91%, apă, canal salubritate - 21% şi transportul CFR - 20,92%. Serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 0,94%, aceasta fiind şi sigura ieftinire în luna august din acest an faţă de august 2021.

De la lună la lună, în august cele mai importante creşteri ale preţurilor au fost consemnate la transportul aerian - 23,89%, zahăr cu 9,90%, untul cu 6,81% şi laptele de vacă - 5,56%.

Luna trecută au fost şi produse alimentare care s-au ieftinit: fructele proaspete cel mai mult, cu 1,32%, alte legume şi conserve de legume cu 1,18% şi mălaiul cu 0,02%. De asemenea, datele INS arată că tarifele la combustibili au fost mai mici cu 2,28%, la servicii de telefonie cu 0,9%, la transportul rutier cu 0,15% şi la abonamentele de televiziune cu 0,06%.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,32% în luna august a acestui an, de la 14,96% în iulie, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare au urcat cu 18,22%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 15,98%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,26%, conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Scumpirile la mâncare și servicii trag în sus inflația din octombrie. Ce alimente ne costă mai mult decât anul trecut
Scumpirile la mâncare și servicii trag în sus inflația din octombrie. Ce alimente ne costă mai mult decât anul trecut
Rata anuală a inflației a crescut ușor în luna octombrie, ajungând la 4,67%, după scumpiri de 4,75% la alimente și 7,66% la servicii, arată datele publicate marți, 12 noiembrie, de...
Românii, loviți de noi creșteri de prețuri. De ce nu reușește țara noastră să țină inflația sub control
Românii, loviți de noi creșteri de prețuri. De ce nu reușește țara noastră să țină inflația sub control
Sfârșitul anului va veni cu noi creșteri de prețuri pentru români. În ciuda unor dobânzi la credite mari, menite să țină în frâu expansiunea care poate duce la scumpiri, România era...
#zahar, #scumpiri, #scumpiri alimente, #cresteri preturi , #stiri sociale
  1. Noul șef al NATO avertizează că Europa e în pericol. Axa răului, în opinia lui Rutte
  2. Planul anticipatelor în Germania după destrămarea coaliţiei
  3. Anchetă epidemiologică la Brașov. 10 elevi de la o școală din oraș au ajuns la spital cu simptome digestive. De ce s-au îmbolnăvit copiii
  4. Patru tineri au ars de vii, blocați în interiorul unei mașini Tesla: ușile electronice nu au funcționat în urma unui accident VIDEO
  5. Încă o dronă rusească a fost descoperită în Republica Moldova. Este a treia în tot atâtea zile
  6. Provocarea chineză pentru supremația SUA: Avioane invizibile pe radar și drone pentru o nouă eră a luptelor aeriene VIDEO
  7. Cel mai performant ecograf din România, pus în funcțiune la Maternitatea Giulești. Ce poate face noul echipament
  8. Președintele Franței și noul lider al NATO cer ca sprijinul pentru Ucraina să rămână "prioritate absolută". Sunt așteptate divergențe cu Donald Trump
  9. Moarte violentă pentru un bărbat din Satu Mare. A fost prins și strivit sub o roată a unei autoutilitare pline cu lemne
  10. Atenționare de călătorie pentru români, emisă de MAE: Cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ în Malaga