Cât timp mai au autoritățile române să-l prindă pe „Prințul Banatului”. Celebrul contrabandist din anii '90 a fugit în 2014

Luni, 20 Noiembrie 2023, ora 21:59
5351 citiri
Cât timp mai au autoritățile române să-l prindă pe „Prințul Banatului”. Celebrul contrabandist din anii '90 a fugit în 2014
Zaher Iskandarani are o condamnare de 5 ani pentru evaziune fiscală, pronunțată în 2014. YouTube.com / AnalogTvTm

Zaher Iskandarani, celebrul contrabandist de tutun și alcool din anii 90, rămâne cu mandatul internațional de arestare, după ce Tribunalul București i-a respins luni, 20 noiembrie, contestația la executare împotriva deciziei de condamnare la 5 ani de pușcărie pentru evaziune fiscală.

Supranumit „Prințul Banatului”, Zaher Iskandarani a fugit din țară în 2014, iar în prima parte a anului 2024 „expiră” dreptul statului de a-l băga la pușcărie.

Afaceristul libanez a câștigat un proces cu același obiect pe rolul Tribunalului Timiș, pe data de 27.07.2023, prin care a reușit să îi convingă pe judecători să-l „ierte” de 8 luni de închisoare pentru tentativă de înşelăciune la care acesta a fost condamnat în 16.03.2016.

Cum statul nu l-a prins nici până în ziua de azi, Zaher Iskandarani invocă prescripția executării pedepsei.

Potrivit art. 162 alin. 1, lit. b) Cod penal, termenul de prescripție a executării pedepsei este de „5 ani, plus durata pedepsei ce urmează a fi executată”.

Dacă argumentul a mers în cazul pedeapsei de 8 luni pentru tentativă la înşelăciune, condammnarea lui Iskandarani pentru evaziune fiscală „expiră” în 06.04.2024.

Zaher Iskandarani ar putea scăpa de pedeapsă în aprilie 2024

Iată hotărârea Tribunalului București de luni, 20 noiembrie:

  • Respinge ca nefondată cererea de contestaţie la executare formulată de petentul-condamnat Iskandarani Zaher cu privire la sentinţa penală nr. 694/10.10.2012 a Tribunalului Bucureşti, definitivă prin decizia penală nr. 431/04.04.2014 a Curţii de Apel Bucureşti, mandat de executare a pedepsei închisorii cu nr. 1298/13.06.2017 emis de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală. (…)
  • Obligă petentul condamnat la plata sumei de 350 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
  • Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată (…) prin punerea minutei la dispoziţia părţii şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 20.11.2023”, se arată în minuta Tribunalului București.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

De numele lui Zaher Iskandarani se leagă perioada gri a anilor de tranziție, când România nu făcea parte nici din NATO, nici din Uniunea Europeană. Libanezul se ocupa cu contrabanda: aducea în România vagoane pline cu baxuri de țigări și băutură.

Presa vremii a scris, bunăoară, că într-un singur transport, Zaher Iskandarani a acoperit cererea de țigări din România pentru o scurtă perioadă de timp. Ulterior, Zaher Iskandarani a găsit că ar fi mai profitabil să producă țigări și alcool în România, astfel că și-a deschis fabrici clandestine în două comune din județul Timiș.

Afaceristul sirian, condamnat în lipsă la 5 ani de pușcărie

Zaher Iskandarani a fost condamnat de Curtea de Apel București, pe data de 6 aprilie 2014, la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul de contrabandă cu țigări în care a fost judecat pentru că a prejudiciat statul cu circa 2 milioane de lei.

În același dosar au fost condamnate, la câte 3 ani de închisoare cu executare, alte două persoane de origine arabă. Potrivit deciziei CAB, cei trei condamnați din dosar trebuie să plătească aproape 1,9 milioane de lei, plus dobânzile aferente acestei sume, către ANAF.

Decizia Curții de Apel vine după ce, pe 10 octombrie 2012, Tribunalul București a dispus achitarea lui Zaher Iskandarani.

Afaceristul sirian a fost trimis în judecată, pe 15 iunie 2006, fiind acuzat de infracțiuni privind operațiunile vamale ilicite cu utilaje de producție a țigărilor și alcoolului, în afara antrepozitului fiscal, precum și ascunderea sursei impozabile, prejudiciul adus statului fiind de aproape 2 milioane de lei noi (aproape 580.000 de euro).

Anchetatorii au stabilit că, începând din 1990, Iskandarani a avut un rol important în contrafacerea și contrabandă cu țigări, fiind proprietarul unei fabrici din localitatea Jimbolia, județul Timiș.

Potrivit acestora, țigările erau destinate atât pieței din Europa de Vest, cât și Orientului Mijlociu.

Tutunul era livrat de la o firmă din Liban, care ar fi fost controlată de familia lui Iskandarani. Probele administrate au arătat implicarea lui Zaher Iskandarani, Iovescu Eugen și Ghannoum Obayda în contrabandă cu utilaje de producție de țigarete importate din Italia.

Totodată, Zaher Iskandarani și-ar fi creat o rețea de distribuție a țigaretelor contrafăcute, produse în fabrica din comuna Săcălaz, Timiș.

În perioada 2004-2005, Zaher Iskandarani ar fi coordonat și controlat întreagă activitate a firmelor și fabricilor de țigarete, dar și de producția de alcool în fabrică de la Lenanheim, județul Timiș.

La sfârșitul anului 2005, în urmă unor percheziții la fabricile și domiciliile lui Zaher și a celor trei complici, anchetatorii au descoperit matrițe, timbre fiscale românești falsificate, cantități mari de țigări și cartoane pentru pachete.

Zaher Iskandarani a fost arestat preventiv în 2005, tot pentru acuzații legate de contrabandă cu țigări și alcool, ulterior fiind eliberat.

Eveniment Quarterly Report

Finul lui Virgil Măgureanu scapă prin prescripție de dosarul de evaziune fiscală. Răzvan Petrovici a plătit prejudiciul, dar tot mai datorează ceva la Fisc
Finul lui Virgil Măgureanu scapă prin prescripție de dosarul de evaziune fiscală. Răzvan Petrovici a plătit prejudiciul, dar tot mai datorează ceva la Fisc
Răzvan Petrovici – finul lui Virgil Măgureanu, primul director al SRI după Revoluție – a scăpat prin prescripție de dosarul în care era judecat pentru achiziții fictive de peste 28 de...
Gaura gigantică a încasării de TVA în România: 7 miliarde de euro anual. Cum sunt folosite firmele bulgărești pentru a evaziona statul român
Gaura gigantică a încasării de TVA în România: 7 miliarde de euro anual. Cum sunt folosite firmele bulgărești pentru a evaziona statul român
În anul 2021, România a înregistrat pierderi de aproximativ șapte miliarde de euro din cauza fraudelor asociate cu taxa pe valoarea adăugată (TVA). Cifrele provin dintr-o investigație...
#Zaher Iskandarani condamnare disparut urmarire generala, #prescriptie, #evaziune fiscala, #Tribunalul Bucuresti , #justitie