Omagiu martirilor de la Treznea

   

Cei 93 de martiri din localitatea salajeana Treznea ucisi la 9 septembrie 1940 de trupele hortyste au fost comemorati, marti, de oficialitatile judetului.

In cimitirul din Treznea a avut loc un ceremonial militar si religios in cadrul caruia au fost depuse jerbe de flori la mormantul comun al martirilor, iar un sobor de preoti a oficiat o slujba religioasa.
Manifestarile au continuat la monumentul martirilor din Treznea unde, dupa intonarea Imnului National, prezentarea onorului de catre Garda de Onoare si depunerea de jerbe de flori, s-au rostiti alocutiuni privind evenimentele din 9 septembrie 1940.

"Prezenta noastra aici este un gest firesc, crestinesc si, in acelasi timp, credem ca este de datoria noastra ca, in fiecare an, la 9 septembrie, sa aducem un pios omagiu celor 93 de martiri rapusi de furia oarba dezlantuita intr-un moment de ratacire. Suntem aici nu pentru a-i judeca pe cei care au comis acele atrocitati, pentru ca i-a judecat si-i va judeca in continuare istoria, ci pentru a depune jerbe de flori la capataiul martirilor ca semn al respectului fata de jertfa lor.

In acelasi timp, gestul nostru trebuie sa aiba si un alt mesaj: acela al nevoii de a convietui intr-un climat de liniste si pace, in armonie, in spirit european. Un spirit care promoveaza omenia, intelegerea si nicidecum ura de rasa, sovinismul, intoleranta", a spus prefectul judetului Salaj Andrei Todea.

Trupele horthyste au intrat comuna Treznea la data de 9 septembrie 1940. Dupa ocuparea satului, unitatile maghiare au dezlantuit macelul ramas in istorie sub denumirea de "masacrul de la Traznea". Romani si evrei au fost masacrati cu focuri de mitraliere, strapunsi cu sabiile si baionetele, iar casele atacate cu grenade si incendiate. In urma acestor incidente au murit 93 de persoane, dintre care 87 de romani si 6 evrei.
Marti, 09 Septembrie 2008, ora 22:18
Sursa: AGERPRES
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor