Noi atacuri asupra centralei atomice din Zaporojie. "Limitaţi-vă prezenţa pe străzile din Energodar!"

Sambata, 13 August 2022, ora 17:57
2718 citiri
Noi atacuri asupra centralei atomice din Zaporojie. "Limitaţi-vă prezenţa pe străzile din Energodar!"
Centrala de la Zaporojie/FOTO: ukrinform.net

Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc din nou pentru atacurile asupra centralei atomoelectrice din Zaporojie, ocupată de trupele ruse şi în direcţia căreia au fost efectuate sâmbătă, 13 august, noi bombardamente de artilerie.

''Limitaţi-vă prezenţa pe străzile din Energodar! Am primit informaţii despre noi provocări din partea ocupanţilor ruşi'', a indicat pe Telegram agenţia nucleară ucraineană Energoatom, redistribuind un mesaj al liderului local din Energodar - oraşul unde se află centrala - rămas loial Kievului. ''Potrivit declaraţiilor localnicilor, bombardamente sunt din nou în desfăşurare în direcţia centralei nucleare'', se mai menţionează în acelaşi mesaj.

La rândul lor, autorităţile proruse instalate în zonele controlate de armata rusă în regiunea Zaporojie au acuzat armata ucraineană că au executat aceste noi bombardamente.

''Energodar şi centrala nucleară din Zaporojie sunt din nou sub focul militanţilor (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski'', a transmis tot pe Telegram un membru al administraţiei proruse, Vladimir Rogov. Proiectilele au căzut ''în zonele situate pe malul Niprului şi în centrală'', a adăugat acesta.

Fluviul Nipru separă în acea zonă teritoriile pe care le controlează trupele ucrainene şi cele ruse.

Autorităţile proruse au mai transmis că din cauza atacurilor au fost nevoite să oprească una dintre turbinele hidrocentralei de la Kahovskaia, în regiunea Herson limitrofă cu Zaporojie, ceea ce ar putea avea consecinţe grave pentru funcţionarea centralei nucleare.

Mai multe bombardamente de artilerie despre care nu se ştie cine le-a lansat, dar pentru care cele două tabere s-au acuzat reciproc, au vizat începând de săptămâna trecută această centrală atomică ce se află sub controlul trupelor ruse, stârnind temeri faţă de un posibil nou Cernobîl.

Primele lovituri, cele din 5 august, au avariat în special un transformator al unei linii electrice de înaltă tensiune, antrenând oprirea reactorului trei al centralei şi activarea grupurilor electrogene de avarie.

Ultimele tiruri de dinaintea celor de sâmbătă au avariat joi o staţie de măsurare a nivelului radioactivităţii.

Ucraina, susţinută de aliaţii săi occidentali, cere demilitarizarea acelei zone a centralei şi retragerea trupelor ruse de acolo.

Experţi în domeniu afirmă că, în comparaţie cu centralele Cernobîl sau Fukushima, cea de la Zaporojie este mai bine protejată datorită unui circuit de răcire separat şi a unui înveliş special de protecţie, deşi probabil că nu ar rezista în cazul unui atac militar ţintit.

Citește și:
Bombardamente rusești în Zaporojie, orașul lângă care se află cea mai mare centrală nucleară din Europa: Cel puțin doi morți și clădiri distruse VIDEO
Bombardamente rusești în Zaporojie, orașul lângă care se află cea mai mare centrală nucleară din Europa: Cel puțin doi morți și clădiri distruse VIDEO
Bombardamentele forţelor ruse au dus la moartea a cel puţin două persoane în cursul nopţii de miercuri spre joi, 6 octombrie, în oraşul Zaporojie din Ucraina şi au avariat sau distrus mai...
Rușii continuă asaltul în zona centralei de la Zaporojie. Zone rezidențiale au fost bombardate în plină noapte
Rușii continuă asaltul în zona centralei de la Zaporojie. Zone rezidențiale au fost bombardate în plină noapte
Rușii au continuat bombardamentele miercuri noaptea, 5 octombrie, asupra zonelor rezidențiale din orașul ucrainean Zaporojie. Loviturile au provocat incendii și au distrus clădiri. Mai...