Cum a apărut știrea falsă care isterizează Occidentul: centrala nucleară Zaporojie va fi „ori pământ rusesc, ori un deșert ars”

Marti, 09 August 2022, ora 14:27
4080 citiri
Cum a apărut știrea falsă care isterizează Occidentul: centrala nucleară Zaporojie va fi „ori pământ rusesc, ori un deșert ars”
Soldat rus pus de pază la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa FOTO Hepta

Experții think-tank-ului internațional Institutul pentru Studiul Războiului au analizat tactica extrem de nocivă folosită de Rusia la centrala nucleară de la Zaporojie.

"Mai multe publicații occidentale și ucrainene au difuzat știri, probabil false, despre un general rus care ar amenința că va distruge cea mai mare instalație nucleară din Europa, centrala atomică Zaporojie ocupată de ruși, dacă Rusia va fi forțată să piardă controlul complexului energetic.

Articolele au distribuit o captură de ecran de pe site-ul de socializare rus Vkontakte, care susținea că îl citează pe șeful rus al garnizoanei de ocupație din Zaporojie, generalul-maior Valery Vasilev, afirmând că Rusia a exploatat CNE Zaporojie și că uzina va fi „ori pământ rusesc, ori un deșert ars”.

Captura de ecran părea a fi un reportaj postat într-un grup Vkontakte al publicației ruse Lenta Novosti Zaporojie.

Oficialii publicației au afirmat ulterior că respectiva captura de ecran a fost preluată de pe o pagină falsă a ziarului și au negat că ar fi scris vreun articol pe acest subiect.

Chiar și Ministerul rus al Apărării a condamnat articolele pe tema presupusei declarații a generalului și a susținut că Vasilev se afla în Uzbekistan la momentul în care ar fi făcut declarația privitoare la distrugerea centralei de la Zaporojie.

Indiferent de originea (sau existența) postării inițiale, articolele sunt necredibile. Se bazează pe o informație obținută indirect și nu citează o declarație oficială sau o declarație făcută pe vreun site oficial rusesc de știri sau pe site-ul guvernului rus.

Probabil că această raportare greșită distrage atenția de la riscurile foarte reale ale militarizării de către Rusia a CNE Zaporojie, care poate include minarea uzinei și aproape sigur include depozitarea nesigură a armamentului militar în apropierea reactoarelor nucleare și a instalațiilor de depozitare a deșeurilor nucleare.

Jurnaliștii de la Bellingcat au prezentat un videoclip filmat din dronă al centralei nucleare Zaporojie, care a fost distribuit de publicație rusă de opoziție The Insider pe 5 august.

Videoclipul prezintă vehicule militare rusești care se deplasează în și în jurul uzinei, inclusiv camioane militare și vehicule blindate care se deplasează în jurul și în clădirea care conține primul dintre cele șase reactoare nucleare ale centralei.

Forțele ruse au săpat și tranșee în și în jurul fabricii și ar putea să fi stabilit poziții de tragere.

Oficialii ruși susțin că Ucraina a atacat în mod repetat centrala, în timp ce oficialii ucraineni susțin că forțele ruse atacă din interiorul centralei localități aflate la zeci de kilometri, împiedicând în același o replică armată similară a Ucrainei.

În esență, Rusia utilizează centrala ca scut nuclear. Forțele ruse au bombardat în mod repetat orașul Nikopol, controlat de ucraineani, din apropiere, probabil din poziții din sau în jurul centralei, începând cu iulie.

ISW continuă să consideră că forțele ruse probabil profită de amenințarea dezastrului nuclear pentru a degrada voința occidentală de a oferi sprijin militar unei contraofensive ucrainene", se arată în analiza Institutului pentru Studiul Războiului.

Centrala nucleară din Zaporojie funcţionează marţi, 9 august, cu riscul încălcării standardelor de siguranţă împotriva radiaţiilor şi la incendiu, menţionează compania publică ucraineană din domeniul energiei nucleare Energoatom pe contul său Telegram, potrivit Unian, citat de Agerpres.

Ca urmare a bombardamentelor ruseşti, unitatea de azot-oxigen şi clădirea auxiliară de la unul dintre reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie au fost grav avariate. Riscurile de scurgere de hidrogen şi de emisii de substanţe radioactive persistă, iar pericolul de incendiu este, de asemenea, mare, subliniază Energoatom.

De asemenea, au fost deterioraţi trei senzori de monitorizare a radiaţiilor din jurul sitului de depozitare a combustibilului nuclear uzat de pe teritoriul centralei.

"Tirurile periodice efectuate de trupele ruse din lansatoare multiple de rachete în ultimele zile au generat un risc grav pentru funcţionarea în siguranţă a centralei", susţine operatorul energetic ucrainean, indicând că a fost oprit unul din cele trei reactoare care sunt în stare de funcţionare.

Administraţia impusă de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojia, în cea mai mare parte ocupată de trupele ruse, a anunţat marţi că va întări apărarea antiaeriană a centralei pentru a preveni atacarea acesteia, potrivit EFE.

'Măsurile de apărare antiaeriană vor fi întărite', a declarat liderul prorus al Zaporojiei, Evgheni Baliţki, într-o declaraţie la televiziunea publică rusă.

Baliţki susţine că, în prezent, centrala nucleară funcţionează 'normal' după ce au fost reparate liniile electrice şi clădirile industriale ale centralei, avariate într-un atac în 5 august, pentru care Rusia a dat vina pe forţele ucrainene.

În declaraţie, el a recunoscut că două reactoare (dintr-un total de şase, cât are centrala) nu funcţionează la capacitate maximă, conform postului Rossia-24.

Ministerul rus de Externe a făcut cunoscut luni că este dispus să faciliteze o vizită a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară, pe care trupele ruse o controlează practic încă de la începutul campaniei militare din Ucraina.

La rândul său, Ucraina a acuzat Rusia că atacă centrala nucleară şi creează o 'situaţie extrem de periculoasă pentru toată Europa'.

Kievul a cerut, de asemenea, trimiterea unei misiuni internaţionale de experţi, condusă de agenţia nucleară a ONU, la centrala din Zaporojie înainte de sfârşitul lunii august.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#zaporojie, #pericol nuclear, #bombardament centrala atomica , #invazie ucraina