Rușii continuă asaltul în zona centralei de la Zaporojie. Zone rezidențiale au fost bombardate în plină noapte

Joi, 06 Octombrie 2022, ora 07:40
2303 citiri
Rușii continuă asaltul în zona centralei de la Zaporojie. Zone rezidențiale au fost bombardate în plină noapte
Loviturile au provocat incendii și au distrus clădiri FOTO Twitter/ Діана

Rușii au continuat bombardamentele miercuri noaptea, 5 octombrie, asupra zonelor rezidențiale din orașul ucrainean Zaporojie.

Loviturile au provocat incendii și au distrus clădiri. Mai multe persoane au fost rănite în atacuri.

Anunțul a fost făcut joi dimineață de guvernatorul regional Oleksandr Starukh.

"Ca urmare a atacurilor inamice, au izbucnit incendii în oraș", a scris Starukh pe Telegram. Acesta a adăugat că sunt victime, iar salvatorii încearcă să le recupereze de sub dărâmături.

„O lovitură de rachetă a transformat o casă din centrul orașului Zaporojie în ruine”, se arată în mesajele postate pe rețelele sociale.

Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi a anunțat miercuri, 5 noiembrie, că se află în drum către Kiev pentru a discuta despre gestionarea Centralei Nucleare Zaporijjea, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin tocmai a semnat un decret prin care Rusia îşi însușește această centrală, devenită ”proprietate federală” rusă, relatează AFP.

”(Ne aflăm) în drum către Kiev, în vederea unor întâlniri importante. Necesitatea unei Zone de Siguranţă şi Protecţie (NSSPZ) în jurul Centralei Nucleare Zaporijjea este acum mai urgentă ca nicodată”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter directorul AIEA.

Preşedintele rus Vladimir Putin a preluat miercuri sub controlul Rusiei, printr-un decret, Centrala Nucleară Zaprijjea, cea mai mare centrală nucleară din Europa, care devine astfel o ”proprietate federală”.

Centrala Nucleară Zaporijjea este ocupată de către trupe ruse de mai multe luni, însă este gestionată de către ingineri ucraineni.

”Guvernul se va asigura ca instalaţiile nucleare ale acestei centrale (...) să fie acceptate ca proprietate federală”, se arată în acest decret, publicat în contextul în care se profilează o vizită în Ucraina a directorului Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi.

Centrala Nucleară Zaporijjea, situată în regiunea ucraineană Zaporijjea, anexată de Putin vineri alături de regiunile ucrainene Herson (sud), Doneţk şi Lugansk (est), este ocupată de armata rusă de la începutul lui martie.

Ea este vizată în tiruri de artilerie de care Kievul şi Moscova se acuză reciproc.

Situaţia la faţa locului este complexă, declaraţiile celor doi beligeranţi nu pot fi verificate, însă centrala, care se află pe linia frontului, a devenit o miză strategică-cheie şi reînvie spectrul catastrofei nucleare de la Cernobîl în cazul în care i-ar fi atinse instalaţiile cele mai sensibile.

Citește și:
Rușii au atacat cu rachete maternitatea din Zaporojie în plină noapte. Un bebeluș nou-născut a fost ucis FOTO
Rușii au atacat cu rachete maternitatea din Zaporojie în plină noapte. Un bebeluș nou-născut a fost ucis FOTO
În noaptea de 23 noiembrie, invadatorii ruși au lovit cu rachete maternitatea spitalului ”Vilnius” din regiunea Zaporojie. Un copil a murit în urma bombardamentelor. „Noaptea, monștri...
Rușii s-au retras din Herson dar continuă să terorizeze orașul. A început evacuarea locuitorilor
Rușii s-au retras din Herson dar continuă să terorizeze orașul. A început evacuarea locuitorilor
Rușii s-au retras din Herson, dar încercările prin care trec locuitorii orașului nu s-au încheiat odată cu retragerea armatei ruse din zonă peste fluviul Nipru. Autoritățile au început...
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5