Rusia cere NATO să discute situaţia centralei nucleare ucrainene Zaporojie, la summitul de la Vilnius

Duminica, 09 Iulie 2023, ora 11:06
3227 citiri
Rusia cere NATO să discute situaţia centralei nucleare ucrainene Zaporojie, la summitul de la Vilnius
Centrala nucleară de la Zaporojie FOTO Twitter / Nexta

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat duminică, 9 iulie, că liderii NATO ar trebui să discute la summitul lor de săptămâna viitoare situaţia centralei nucleare ucrainene Zaporojie.

Liderii NATO se vor întâlni la Vilnius în 11 şi 12 iulie pentru a discuta o gamă largă de subiecte, de la disensiunile privind candidatura Ucrainei la alianţa nord-atlantică şi aderarea Suediei la NATO şi până la creşterea rezervelor de muniţie şi revizuirea primelor planuri de apărare din ultimele decenii.

Zaharova, care a acuzat Ucraina că "provoacă pagube sistematice" centralei nucleare Zaporojie, a declarat că "NATO ar trebui să acorde atenţie sporită în primul rând acesteia".

"În fond, marea majoritate a membrilor alianţei se vor afla în zona directă de impact" (în cazul în care se întâmplă ceva la centrală), a apreciat Zaharova pe aplicaţia Telegram.

Vilnius se află la circa 1.000 de kilometri depărtare de Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, aminteşte Reuters, care adaugă că atât Rusia, cât şi Ucraina s-au acuzat reciproc că intenţionează să atace centrala, amplasată în regiunea Zaporojie, teritoriu ucrainean aflat temporar sub ocupaţie rusă, în apropierea liniei de front.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat de zile bune cu privire la ameninţarea serioasă de la centrala nucleară, afirmând recent că forţele ruse au minat acoperişul mai multor reactoare.

Experţii Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică (AIEA), staţionaţi la centrală, au declarat că încă nu au indicii că ar fi fost amplasate mine sau explozibili la centrală, dar au recunoscut totodată că au nevoie de acces extins pentru a fi siguri că aşa stau lucrurile.

Însă sâmbătă, operatorul rus al centralelor nucleare, Rosenergoatom, a anunţat că este nevoie de timp pentru a le permite experţilor AIEA accesul pe acoperişul a două reactoare de la centrala Zaporojie, unde Ucraina crede că Rusia a amplasat dispozitive explozive.

"Rusia este cât se poate de deschisă. Am confirmat acest lucru în repetate rânduri, chiar şi atunci când solicitările inspectorilor AIEA depăşeau cu mult mandatul lor. Rusia nu-şi schimbă principiile din acest punct de vedere. (...) Dar este nevoie de ceva timp pentru a analiza aceste solicitări, inclusiv pentru că Rusia este răspunzătoare de siguranţa fizică a inspectorilor", a declarat consilierul Renat Karceaa, de la Rosenergoatom, pentru agenţia TASS, preluată de EFE.

Karceaa a menţionat că problema asigurării securităţii la un nivel atât de înalt se datorează în mare măsură acţiunilor Ucrainei, pe care a acuzat-o că lansează atacuri de artilerie şi foloseşte drone împotriva centralei nucleare, ocupată de Rusia din 4 martie 2022.

"Rusia lucrează şi mai atent şi mai exhaustiv la aceste probleme" de securitate, a subliniat el.

Tiraspolul vrea să atragă Chișinăul într-o nouă schemă
Tiraspolul vrea să atragă Chișinăul într-o nouă schemă
Administrația separatistă pro-rusă de la Tiraspol forțează un nou refuz al Chișinăului în problema asigurării cu gaze a regiunii transnistrene prin scheme tenebre. O analiză semnată de...
Trei persoane au fost ucise într-un bombardament ucrainean asupra unui oraș controlat de ruși, în regiunea Herson. „Pericolul pentru civili rămâne”
Trei persoane au fost ucise într-un bombardament ucrainean asupra unui oraș controlat de ruși, în regiunea Herson. „Pericolul pentru civili rămâne”
Trei civili au fost uciși după ce forțele ucrainene au bombardat orașul controlat de ruși Oleșki, în regiunea Herson, a declarat sâmbătă, 25 ianuarie, Vladimir Saldo, guvernatorul...
#zaporojie, #centrala nucleara, #Ucraina, #Maria Zaharova, #razboi Ucraina, #Rusia , #Razboi Ucraina
  1. NATO recurge la dronele maritime pentru a proteja rețeaua vulnerabilă de cabluri subacvatice
  2. O țară neutră vestică îi dă lovitura lui Putin: Combate șantajul Rusiei și pune 20 de miliarde pe masă
  3. Columbia în criză. Violența este alimentată de grupuri marxiste care se luptă pentru controlul regiunilor producătoare de cocaină
  4. Trei persoane au fost ucise într-un bombardament ucrainean asupra unui oraș controlat de ruși, în regiunea Herson. „Pericolul pentru civili rămâne”
  5. Meta a câștigat sute de mii de dolari de pe urma unei rețele de dezinformare pro-rusă
  6. Elon Musk provoacă din nou. Mesajul miliardarului la mitingul de lansare a campaniei extremiștilor din Germania VIDEO
  7. Surse oficiale: zborul Azerbaijan Airlines, doborât de racheta Pantsir-S1 adusă din Siria în Rusia. Anchetatorii ruși au identificat persoana care a lansat-o
  8. Motivul pentru care un milionar american a cumpărat o casă pe malul mării în care a locuit o săptămână, apoi a demolat-o. „Totul în viață este temporar” VIDEO
  9. „O zi neagră”. Mesajul directorului muzeului Drents, de unde s-au furat artefacte arheologice valoroase din România. „Suntem profund șocați”
  10. Noi alerte de vreme severă imediată. Zeci de localități, sub Cod galben în următoarele ore