Când ar putea intra o delegatie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică în centrala nucleară de la Zaporojie

Vineri, 19 August 2022, ora 16:57
1532 citiri
Când ar putea intra o delegatie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică în centrala nucleară de la Zaporojie
Centrala din zaporojie FOTO / Google Maps

O delegaţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) ar putea vizita centrala atomoelectrică ucraineană de la Zaporojie la începutul lunii septembrie, a declarat vineri Mihail Ulianov, reprezentatul permanent al Rusiei pe lângă organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena, unde se află AIEA, relatează CNN.

''Este prea devreme pentru a spune ceva despre detalii, sunt chestiuni extrem de sensibile, discutăm şi vom continua să discutăm modalităţile de efectuare a misiunii, ruta, numărul persoanelor implicate, cât timp vor rămâne la centrală, cu ce sarcini vor fi trimise'', a explicat diplomatul rus la un briefing online.

''Când misiunea va putea avea loc - previziunile nu se îndeplinesc întotdeauna, dar, conform aprecierilor mele, putem vorbi destul de realist despre primele zile din septembrie, dacă nu apar din nou factori excepţionali care nu au legătură cu obiectivele'', a adăugat Ulianov.

''Aproape în fiecare zi comunic cu directorul general al agenţiei, Rafael Grossi (...) Luni, el va veni aici la Viena şi activitatea în această direcţie se va intensifica'', a asigurat diplomatul rus.

În timp ce Moscova şi Kievul se acuză reciproc de bombardamente asupra centralei începute cu două săptămâni în urmă şi care stârnesc temeri faţă de un posibil nou Cernobîl, cele două tabere sunt în dezacord şi asupra modului de desfăşurare a unei vizite a experţilor AIEA la această centrală ocupată de trupele ruse de la începutul lunii martie.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că o misiunea a AIEA va trebui să fie prezentă doar în teritoriile care nu sunt ocupate de Rusia, cerând aşadar ca mai întâi trupele ruse să se retragă din zona centralei înainte ca o misiune AIEA să vină la faţa locului. Kievul insistă asupra creării unei zone demilitarizate în jurul centralei, solicitare considerată inacceptabilă de către Moscova.

Conform acesteia din urmă, prezenţa trupelor ruse la Zaporojie ar fi o garanţie că un scenariu precum cel de la Cernobîl nu se va repeta. În schimb, Kievul acuză lansarea unor atacuri ruseşti de la adăpostul acelei centrale situate aproape de linia frontului din sudul Ucrainei.

Prezent vineri în această ţară, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Rusiei să nu deconecteze centrala de la Zaporojie de reţeaua ucraineană de electricitate, după ce operatorul ucrainean Energoatom a evocat o astfel de intenţie a Rusiei.

''Desigur, electricitatea de la Zaporojie este ucraineană (...), acest principiu trebuie să fie deplin respectat'', a spus Guterres, potrivit AFP, la o conferinţă de presă în timpul unei vizite în portul Odesa.

Citește și:
Directorul Agenției Internaționale a Energiei Atomice, în drum spre Kiev după ce Putin a decretat centrala Zaporojie pământ rusesc
Directorul Agenției Internaționale a Energiei Atomice, în drum spre Kiev după ce Putin a decretat centrala Zaporojie pământ rusesc
Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi anunţă miercuri, 5 noiembrie, că se află în drum către Kiev pentru a discuta despre gestionarea Centralei Nucleare...
The Economist: Din cauza anexărilor lui Putin, nimeni nu știe acum unde sunt granițele Rusiei
The Economist: Din cauza anexărilor lui Putin, nimeni nu știe acum unde sunt granițele Rusiei
Parlamentul rus a anexat oficial regiunile ocupate din estul și sudul Ucrainei și acum guvernul rus nu poate spune cu siguranță „unde începe și unde se termină teritoriul Rusiei”, scrie...