Zboruri anulate: Călătorii au dreptul să solicite compensații de până la 600 de euro. Pașii care trebuie urmați

Marti, 05 Iulie 2022, ora 11:40
3414 citiri
Zboruri anulate: Călătorii au dreptul să solicite compensații de până la 600 de euro. Pașii care trebuie urmați

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a anunțat că românii au dreptul să ceară compensații de până la 600 de euro pentru un zbor anulat.

Până acum au fost depuse 500 de solicitări referitoare la Wizz Air și 114 la Ryan Air.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a început o investigație de fond la companii aeriene care activează pe teritoriul României, în urma sesizărilor referitoare la serviciile oferite de acestea, inclusiv Wizz Air și Ryan Air.

„De la Cuza am învățat că nu trebuie folosite două măsuri pentru același lucru. Povestea cu ocaua mică. Dacă s-a evaluat activitatea unei companii aeriene, atunci trebuie să o verificăm și pe a celorlalte, aflate în aceeași situație. Trist este că aici povestea va fi mai lungă, cele două nefiind de pe teritoriul României. Chiar și pe jos, pentru că avioanele lor nu prea mai zboară, vom ajunge la destinație și măsurile vor fi în consecință! Drum bun să avem!”, a declarat președintele ANPC, potrivit Mediafax.

Ce au de făcut cei care se trezesc că zborul a fost anulat

ANPC sfătuiește consumatorii să se adreseze, în primă instanță, operatorilor economici de transport aerian sau agențiilor de turism intermediare, pentru soluționări amiabile.

Dacă drepturile le sunt încălcate, trebuie să se adreseze autorităților. În conformitate cu Regulamentul European nr. 261, consumatorii au dreptul să solicite compensații de până la 600 de euro, pentru un zbor anulat.

Acest lucru este valabil chiar și în situația în care compania aeriană a asigurat un zbor alternativ.

Recuperarea compensațiilor se poate face fie amiabil, la operatorul economic, fie prin intermediul ANPC și ECC România, care realizează acest lucru, cu titlu gratuit.

Ghid de recuperare a banilor de la Blue Air

Un român a relatat experiența personală și pașii pe care i-a urmat pentru a-și recupera banii, pe reddit.com:

"Am fost și eu în situația în care zborul mi-a fost anulat de către Blue Air și am reușit să îmi recuperez banii.

După anularea zborului primești un mail cu un link, pe care dacă îl urmezi ai de ales între a-ți transfera suma în "wallet" sau în contul bancar. Am ales contul bancar. Atenție, ei nu trimit nici o confirmare pe email că ați făcut cererea. Trebuie să obțineți o confirmare scrisă a acestui lucru. Scrieți la ei pe site folosind formularul de contact și cereți să vi se confirme că ați cerut returnarea banilor în contul bancar.

După câteva zile am început telefoanele către ei - 031 821 0120. Sfatul meu este să instalați o aplicație de înregistrat convorbirea și să îi informați când răspund că și voi înregistrați că și ei. De fiecare dată mi s-a dat același răspuns - " nu va putem oferi o dată la care va vom returna banii din cauza "numărului foarte mare de cereri de procesat". BUUUUULSHIT. Mi s-a închis și telefonul în nas. Se așteaptă la telefon între 5 minute și 1 ora.

Am sunat la ING și am spus că vreau să fac un chargeback. Mi s-au cerut detalii și câteva zile mai târziu am primit un email la care am răspuns precizând și atașând toate dovezile care mi s-au cerut (Rezervarea/confirmarea rezervării, dovadă anulării, confirmarea înregistrării unei solicitări de refund, înregistrările convorbirilor telefonice..etc)

Aici urmează șmecheria. Dacă te apuci și cauți în termenii și condițiile Blue Air când cumperi un bilet, găsești aici https://www.flyblueair.com/ro/ro/documente-drepturile-pasagerilor/ drepturile pasagerilor: 2021_passengers rights_ro.pdf, unde este specificat foarte clar la punctul 2.2 că "• rambursarea, în termen de șapte zile, a întregului cost al biletului, la prețul de achiziție pentru partea sau părțile de călătorie neefectuate și pentru partea sau părțile deja efectuate, în cazul în care zborul devine inutil în raport cu planul de călătorie inițial al pasagerului."

În aproximativ o luna am primit mail de la ING că au câștigat dispută cu Blue Air și am primit banii înapoi.

*** Faceți plângere și la ANPC cu aceleași documente de mai sus. De la ei încă nu am primit nimic până acum. Au trecut deja 30 de zile calendaristice.

Citeste si:
Suma uriașă recuperată de ANAF de la influenceri. Lucian Heiuș: "Le-am făcut calculul, le-am emis decizia și le-am luat banii"
Suma uriașă recuperată de ANAF de la influenceri. Lucian Heiuș: "Le-am făcut calculul, le-am emis decizia și le-am luat banii"
Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a anunțat că instituția pe care o conduce a recuperat aproximativ un milion de euro din taxele neplătite de influenceri. „Noi am verificat în ultimele 12 luni...
Câți români aflați în pragul disperării și-au cerut insolvența pe persoană fizică. Responsabilitățile în falimentul personal
Câți români aflați în pragul disperării și-au cerut insolvența pe persoană fizică. Responsabilitățile în falimentul personal
Românii care nu-și pot plăti datoriile și nu mai au surse de venit pot să solicite să intre în insolvență, precum companiile. Instituția care se ocupă cu instrumentarea cazurilor de...
Comentarii