Zelenski își joacă șansa în dialogul cu Xi Jinping. Ucraina poate demasca jocul dublu al Beijingului

Miercuri, 22 Martie 2023, ora 01:17
5641 citiri
Zelenski își joacă șansa în dialogul cu Xi Jinping. Ucraina poate demasca jocul dublu al Beijingului
Zelenski (stânga) va avea un dialog cu președintele Chinei, Xi Jinping FOTO: Marca

Cele mai de foc conversații din această săptămână din diplomația mondială îl au în prim-plan pe președintele Chinei, Xi Jinping. El a vorbit la Moscova cu Vladimir Putin, dar va avea și un dialog cu liderul din Ucraina, Volodimir Zelenski, care trebuie să plece de la două lucruri esențiale, ce îi poate apropia: suveranitatea și integritatea teritorială.

Zelenski îl poate demasca pe Xi, dacă folosește aceste declarații referitoare la suveranitatea și integritatea teritorială doar în cazul Taiwanului și al Chinei, iar în privința Ucrainei este doar o cacealma, pentru ochii lumii și doar un joc diplomatic, potrivit Bloomberg.

Într-o conferință video sau un apel telefonic care se presupune că va urma în câteva zile, după vizita la Moscova, Xi Jinping va interacționa apoi cu liderul ucrainean, Volodimir Zelenski.

Experții consideră că Xi nu poate obține multe lucruri în dialogul cu Zelenski, mai ales după vizita de mai multe zile în fieful lui Putin. Și totuși, nuanțele vor avea consecințe – atât pentru războiul de autoapărare al Ucrainei, cât și pentru diplomația globală și ordinea mondială. Cum ar trebui să abordeze Zelenski dialogul?

Rușii iau cu asalt o țară NATO: Creștere cu 670% a firmelor Moscovei din acest stat

Xi – după ce și-a asigurat un al treilea mandat de președinte – încearcă să facă patru lucruri. În primul rând, vrea să respingă la nivel global SUA, pe care le acuză că încearcă să împiedice ascensiunea Chinei. În al doilea rând, el vrea să pozeze – cu un ochi atent către publicul din „Sudul Global” – ca un factor de pace global și un intermediar onest.

În al treilea rând, el își propune să împiedice escaladarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei la un conflict nuclear. Și, în sfârșit, vrea să-și consacre propria interpretare a suveranității ca principiu călăuzitor al politicii globale, cu privire la Taiwan.

Joacă Xi la cacealma cu Zelesnki?

Pentru primul obiectiv – privirea către Occidentul condus de SUA – Xi îl consideră în continuare pe Putin ca pe un lider util, care trebuie împiedicat să eșueze definitiv în Ucraina. De aici complimentul unei vizite și indicii de sprijin militar.

Pentru cel de-al doilea – dându-se drept făcător de pace – Beijingul a publicat luna trecută un „Concept de inițiativă de securitate globală”, urmat de 12 puncte pentru o „rezolvare politică a crizei din Ucraina”. Xi și-a câștigat, de asemenea, o oarecare credință diplomatică recent, când China a intermediat o împăcare într-un conflict fără legătură, cel dintre Iran și Arabia Saudită.

Al treilea obiectiv al lui Xi - prevenirea celui de-Al Treilea Război Mondial sau escaladarea nucleară - este împărtășit de SUA și de partenerii săi. Aici Xi, cu influența sa asupra lui Putin, poate juca un rol util. Al patrulea obiectiv - definiția suveranității și integrității - unde lucrurile se complică. Xi vrea ca lumea să stipuleze cine este și cine nu este suveran. Și plasează Taiwanul în ultima categorie.

Acțiunile Chinei din relațiile cu Rusia și Ucraina: Scopurile ascunse din spatele ușilor închise

Deci, ori de câte ori Xi subliniază cuvintele „suveranitate” sau „integritate teritorială”, el aruncă o privire spre Washington și telegrafiază: „Stați departe de afacerile noastre, în provincia noastră Taiwan”. Același respect pentru integritatea teritorială ar trebui, așadar, să-l determine pe Xi să condamne invazia lui Putin și să se alăture Ucrainei. Țara este independentă și suverană din 1991 și (spre deosebire de Taiwan) este membru al Națiunilor Unite.

Dar China nu a denunțat atacul lui Putin. Această omisiune îl dezvăluie pe Xi mai degrabă ca un ipocrit decât un intermediar onest. După ce a documentat primul punct din propriul său plan de pace – integritatea teritorială – nu are credibilitate în a-i împinge pe ceilalți, de la „încetarea ostilităților” la „reluarea discuțiilor de pace”.

Zelenski are o oarecare experiență de contacte cu lideri puternici, care încearcă să-l manipuleze. Așa s-a întâmplat în discuția cu Donald Trump din 2019, când acesta a încercat să-l hărțuiască și să-l pună să-l investigheze pe Joe Biden, adversarul său. Dar Zelenski nu a cedat.

Așadar, și acum, Zelenski va trebui să-i ofere ceva lui Xi, dar să se concentreze pe suveranitatea și integritatea teritorială, care apar în planul de pace al lui Xi. Dacă președintele chinez recurge la o cacealma, atunci Zelenski trebuie să o dezvăluie lumii întregi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Xi Jinping îl pune pe Putin în scaunul din spate: China îi dă o lovitură Rusiei de teama represaliilor SUA
Xi Jinping îl pune pe Putin în scaunul din spate: China îi dă o lovitură Rusiei de teama represaliilor SUA
Dacă anunțul privind prietenia ”fără limite” dintre Rusia și China a făcut valuri la vremea respectivă, iată că relația dintre Xi Jinping și Vladimir Putin capătă alte accente, iar...
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Vicecancelarul german Robert Habeck a făcut o vizită la Kiev, însoțit de o delegație economică din Republica Federală. Pe lângă sprijinul acordat de statul german Ucrainei, s-a vorbit și...
#zelenski china, #Xi Jinping, #Putin Xi Jinping, #razboi Ucraina, #Ucraina China, #Volodimir Zelenski, #negocieri pace Ucraina , #Razboi Ucraina