Salvarea lui Putin: mărul discordiei. Zelenski atac subtil la adresa lui Macron

Vineri, 31 Martie 2023, ora 12:10
12304 citiri
Salvarea lui Putin: mărul discordiei. Zelenski atac subtil la adresa lui Macron
Zelenski și Macron întâlnire la Kiev FOTO: RFERL

Liderul american, Joe Biden, a organizat la Washington Summitul pentru Democrație, între 28 și 30 martie 2023, la care au participat aproximativ 120 de țări din toată lumea. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat într-o intervenție video online, că ”nu ar trebuie să ne gândim cum să salvăm fața lui Putin, ci cum să păstrăm respectul pentru democrație în țările în care libertatea nu a fost câștigată încă”.

Practic, remarca lui Zelenski este un atac subtil la declarațiile președintelui Franței, Emmanuel Macron, care a afirmat în iunie 2022, că ”Occidentul nu trebuie să umilească Rusia” și că trebuie să i se ofere ”o șansă diplomatică de ieșire”. În plus, Macron a sugerat că Ucraina să poată ceda teritorii Rusiei pentru a-l ajuta pe Putin să-și salveze fața, potrivit Interfax și Politico.

După cum a remarcat șeful statului din Ucraina, în mesajul său video de la Summitul pentru Democrație, Rusia a fost în război cu multe democrații din lume de mult timp, folosind mecanisme de dezinformare, corupție, interferență electorală, spionaj, criminalitate cibernetică și în prezent încearcă să provoace o energie globală și criza alimentară.

Lovitură pentru două țări NATO prietene cu Putin: Joe Biden le-a eliminat de pe lista unei reuniuni importante

„Inamicii libertății nu au pierdut niciun an în ultimele decenii! Și-au canalizat tot timpul și banii nelimitați, pe care i-au câștigat în comerțul cu lumea liberă, pentru a slăbi și a corupe și a submina democrația.

Dar toate eforturile lumii libere au fost îndreptate spre limitarea potențialului agresiv al tiranilor și autocraților și să-i aducă la răspundere legală pentru crimele lor? Din păcate, nu. Trebuie să o reparăm”, a spus Zelenski.

El a subliniat că „democrația trebuie să învețe să fie intransigentă în fața răului”. "Primul. Nu ar trebui să ne gândim cum să salvăm fața lui Putin... Ar trebui să ne gândim cum să păstrăm respectul pentru democrație în acele țări în care libertatea nu a câștigat încă”, a spus președintele.

O țară NATO sfidează Occidentul: Rusia va controla energia nucleară a acestui stat timp de 80 de ani

În al doilea rând, potrivit lui Zelensky, „democrația trebuie să aibă toate armele care să garanteze în mod sigur înfrângerea agresorului”.

De asemenea, el a cerut participanților la Summit să intensifice procesul de înghețare a bunurilor „bogaților” ruși, deoarece „aceștia trebuie să aibă un motiv pentru a acționa în apărarea libertății și pentru a pune capăt acestei agresiuni și guvernării teroriste a Kremlinului.”

În plus, Zelenski a numit o situație neplăcută în care adoptarea sancțiunilor împotriva Rusiei este mult mai lentă decât agresiunea rusă în sine. ”Democrația are nevoie de o victorie. Acum! Anul acesta! Nu altădată. Nu în timp. Acum! Și suntem capabili să asigurăm acest lucru. Ucraina și toți cei care ajută. Dar acționați, acționați vă rog, dragi colegi!” a rezumat președintele Ucrainei.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Zelenski presedinte Ucraina, #Zelenski putin, #Macron presedinte Franta, #macron putin, #Macron Rusia democratii occidentale , #Razboi Ucraina