După 940 de zile de război, se constată că Ucraina nu poate răpune Rusia, din mai multe motive. Conflictul se îndreaptă spre un moment crucial, iar în această săptămână ar putea veni o aprobare a SUA pentru Kiev, care îl va împinge pe Putin spre înfrângere. Volodimir Zelenski vrea să-l convingă pe președintele american Joe Biden să dea undă verde Ucrainei, pentru a putea lovi adânc în teritoriul Rusiei, cu ajutorul rachetelor cu rază lungă de acțiune.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, urmează să se întâlnească nu numai cu Joe Biden, care a semnalat că este deschis să discute această problemă, ci și probabil cu ambii candidați la președinția SUA, în marja Adunării Generale a ONU de la New York, potrivit CNN.
Aceste întâlniri au loc în timp ce experții spun că disputele publice pe această temă au ridicat miza deciziei și au schimbat potențial rolul pe care l-ar putea juca aceste rachete - Storm Shadow/Scalps franco-britanice și sistemele de rachete tactice ale armatei fabricate în SUA (ATACMS), în acest război în expansiune.
Operațiunea secretă globală a lui Putin: Acțiunea din umbră a Kremlinului, dezvăluită
În urmă cu aproape un an, tot în timpul unei întâlniri în persoană cu Zelenski în Statele Unite, Biden a luat decizia de a furniza rachete ATACMS Ucrainei. Știrea s-a scurs, dar confirmarea oficială a venit abia o lună mai târziu, Zelenski dând-o la sfârșitul unui discurs de noapte din 18 octombrie. „Acordurile noastre cu președintele Biden sunt în curs de implementare”, a spus el.
„Și sunt implementate foarte precis – rachetele ATACMS au dovedit-o.” Până în acel moment, potrivit oficialilor americani, rachetele fuseseră deja folosite în mai multe lovituri asupra Luhansk-ului ocupat de ruși și a orașului de coastă Berdiansk din sud.
În septembrie, Zelenski folosește o strategie de a-și provoca mai deschis aliații și asta, combinată cu amenințările deschise ale Rusiei că orice ridicare a restricțiilor privind utilizarea lor ar însemna război cu NATO, a transformat problema lansării acestor rachete în Rusia într-o piatră de încercare, un determinant final al amplorii sprijinului occidental.
O superputere mondială a luat-o înaintea Occidentului: Deține 90% dintr-o bogăție rară
Weekendul trecut, după un atac cu bombă rusesc asupra unui bloc de apartamente din Harkov, el a făcut chiar acuzații voalate de lașitate, spunând: „Această teroare poate fi oprită. Dar pentru a o opri, trebuie depășită teama de a lua decizii puternice, necesare în mod obiectiv.”
Opiniile sunt împărțite cu privire la măsura în care dezbaterea publică cu privire la permisiunile pentru rachete le-a tocit utilitatea potențială - mai ales când vine vorba de a viza avioanele de luptă și rachetele rusești înainte de a putea fi folosite împotriva infrastructurii civile a Ucrainei.
Serviciile de informații americane consideră că 90% din aeronavele rusești care lansează bombe mortale (cel puțin 100 pe zi, conform lui Zelenski) se află la mai mult de 300 de kilometri (186 de mile) de teritoriul controlat de ucraineni, deci în afara domeniului rachetelor ATACMS.
Storm Shadows, concepute pentru a pătrunde adânc în beton, ar putea fi eficiente împotriva cartierelor generale militare sau a depozitelor de muniție, dintre care multe sunt încă în raza de acțiune. ATACMS, dintre care unele au focoase cluster, ar putea fi folosite pentru a provoca daune semnificative aerodromurilor. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank din Washington DC, a calculat că 15 aerodromuri rusești se află în raza de acțiune a ATACM-urilor (deși nu este clar câte aeronave sunt încă găzduite pe ele).
Cercetările lui Barros au identificat cel puțin 200 de ținte potențiale care s-ar afla în raza de acțiune a ATACM, variind de la regimente militare la depozite de combustibil, depozite de depozitare de arme și chiar și sediul districtului militar de sud al Rusiei din Rostov.
În cele din urmă, Ucraina continuă să susțină că capacitatea de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident în interiorul Rusiei face parte din puzzle-ul complex de a pune capăt acestui război în condițiile Kievului – și o modalitate de a arăta Rusiei că nu poate rezista aliaților Ucrainei.
„Trebuie să avem această capacitate pe rază lungă, nu numai pe teritoriul ocupat al Ucrainei, ci și pe teritoriul Rusiei”, a spus el la o adunare numeroasă a aliaților Ucrainei la Baza Aeriană Ramstein a SUA din Germania, la începutul acestei luni, și „atunci Rusia va fi motivată să caute pacea.”
americanii au identificat țintele care pot fi lovite de ukrainieni
zicerea 2
... Vezi tot