Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îşi începe turneul în SUA cu o vizită la o fabrică de armament din Scranton, în Pennsylvania, care produce obuze de calibrul 155 de milimetri.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îşi continuă luni vizita în Statele Unite, unde urmează să le prezinte omologului său american Joe Biden şi Congresului ”planul (său al) victoriei” care să pună capăt invaziei ruse a Ucrainei, relatează AFP.
La sosire, Zelenski a vizitat u fabrică de armament în Pennsylvania (est) care produce obuze de 155 de milimetri foarte folosite de Ucraina împotriva forţelor ruse.
”Mi-am început vizita în Statele Unite exprimându-mi recunoştinţa faţă de toţi salariaţii fabricii”, a subliniatv el pe X. ”Într-un asemenea loc vezi cu adevărat că lumea democratică poate învinge”, a adăugat el.
Şeful statului ucrainean urmează să efectueze vizite la New York şi Washington, unde urmează să fie primit joi de Biden la Casa Albă.
Zelenski a apreciat că ”această toamnă va fi decisivă în continuarea” războiului şi a anunţat că omologul său american va fi ”primul care va vedea în detaliu” propunerile sale de a pune capăt conflictului cu Rusia care a început la 24 februarie 2022.
”Acest război nu se poate termina decât cu o pace dreaptă, mulţumită eforturilor internaţionale. Planul victoriei Ucrainei se va afla pe masa tutror aliaţilor noştri”, a anunţat el.
”Obiectivul este consolidarea Ucrainei şi apărarea întregului nostru popor”, mai scrie pe X Zelenski.
În cursul vizitei sale, liderul ucrainean intenţionează să-şi prezinte planul Congresului şi celor ”doi candidaţi la preşedinţie”, vicepreşedinta democrată Kamala Harris şi fostul preşedinte republican Donald Trump.
El a anunţat că vrea apoi să-l prezinte ”tuturor liderilor ţărilor noastre partenere”.
ADUNAREA GENERALĂ A ONU
Vizita sa are loc în plină campanie prezidenţială şi coincide cu Adunarea generală a ONU, care începe marţi la New York.
Zelenski urnează să încerce din nou să-l convingă pe Biden să autorizeze Kievul să atace ţinte în Rusia cu armament din Occident cu rază lungă de acţiune, ceea ce, în opinia sa, ar schimba cursul războiului.
Până în prezent, ”nici America şi nici Regatul Unit nu ne-au dat permisiunea să folosim aceste arme oe teritoriul Rusiei, indiferent de ţintă şi de distanţă”, iar Kievul nu a făcut-o, a declarat el vineri mai multor publicaţii între care şi AFP.
Sâmbătă, Rusia a anunţat că nu va participa la al doilea Summit al Păcii în Ucraina - vrut de Kiev în noiembrie -, după o primă ediţie în iunie în Elveţia.
”Summitul va avea aceleaşi obiective; să promoveze iluzoria «formulă Zelenski» ca orice bază de rezolvare a conflictului, să obţină susţinerea majorităţii lumii şi să se folosească de ea pentru a da Rusiei un ultimatum de capitulare”, respingea într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova.
În contextul în care Kievul îşi menţine cerinţa unei păci ”drepte”, prin care trupele ruse ar urma să plece dintre frontierele recunoscute ale Ucrainei - inclusiv din Peninsula Crimeea -, Moscova nu intenţionează să studieze decât ”propuneri serioase” care să ţină cont de ”situaţia de pe teren care reflectă realităţile geopolitice”.
Preşedintele rus Vladimir Putin anunţa în iunie că Moscova nu va accepta negocieri de pace decât cu condiţia ca Ucraina să renunţe la suveranitatea sa în cinci regiuni ocupate în parte sau total de către Rusia, a căror anexare aceasta o revenidcă.
Pe teren, războiul continuă, iar ultemele atacuri ruse în Ucraina s-au soldat cu un mort şi 23 de răniţi în regiunile Herson şi Zaporojie (sud), au anunţat luni autorităţile locale.