Zelenski, conferință de presă la metroul din Kiev. „Nu mi-e frică să mă întâlnesc cu președintele Putin” LIVE

Sambata, 23 Aprilie 2022, ora 20:15
3900 citiri
Zelenski, conferință de presă la metroul din Kiev. „Nu mi-e frică să mă întâlnesc cu președintele Putin” LIVE
Volodimir Zelenski FOTO Телеканал 1+1

Președintele Volodimir Zelenski susține o conferință de presă despre războiul din Ucraina, sâmbătă, 23 aprilie, în metroul din Kiev, cu participarea jurnaliștilor străini și locali.

Evenimentul este difuzat la televiziunile din toată țara.

Liderul ucrainean a vorbit despre posibilitatea unor negocieri cu președintele țării agresoare, Vladimir Putin, precum și despre temerile sale cu privire la războiul din Ucraina, viitoarea vizită a secretarului general al ONU António Guterres, pseudoreferendumul planificat de ocupanți la Herson și alte subiecte.

Despre posibile negocieri cu Putin

"Am insistat de la bun început asupra negocierilor cu liderul Rusiei, orice format de negocieri prin intermediari nu va produce rezultate. Numai cel care a început războiul îl poate opri. Există o cale diplomatică și există una militară. Orice persoană sănătoasă alege o cale diplomatică. Orice lider nu are dreptul să anuleze calea diplomatică...", a subliniat Zelensky.

„Nu mi-e frică să mă întâlnesc cu președintele Putin, nu am dreptul să-mi fie frică, pentru că oamenii noștri au arătat că nu se tem de nimic, oamenii au oprit tancuri cu mâinile goale. Un lider nu are dreptul să se teamă când vine vorba de statul nostru și de independența noastră”, a subliniat liderul ucrainean.

Despre soarta negocierilor dintre delegațiile Rusiei și Ucrainei

„Dacă oamenii noștri sunt omorâți la Mariupol, dacă se organizează un pseudoreferendum la Herson, Ucraina se va retrage din negocieri”, a subliniat Zelensky.

Despre motivele atacului rușilor

"Nu am fost respectați de Rusia și disprețuiți la nivel de putere și la nivelul unui mare procent din societatea lor. Ei nu consideră statul nostru independent, nu ne respectă cultura și valorile, ei cred că noi nu avem dreptul la independență, ceea ce înseamnă dreptul la viață”, a spus liderul ucrainean.

Despre soarta teritoriilor ocupate

"De îndată ce vom avea mai multe arme, vom merge înainte pentru a ne recupera teritoriile. Tot ceea ce ei distrug sau ocupă temporar, le vom lua înapoi. Și asta nu se va întâmpla peste zeci de ani", a asigurat președintele.

El a adăugat că nici Ucraina nu-i va abandona pe asediații din Mariupol.

"De îndată ce vom ajunge acolo, vom ajunge. Propunem un schimb de civili și răniți. Și vrem să scoatem morții. Am oferit și schimbul apărătorilor din Mariupol”, a subliniat Zelensky.

Despre asistența militară acordată Ucrainei din partea partenerilor internaționali

„Acum vedem o schimbare în raport cu partenerii occidentali. Văd mai ales schimbări în viteza Statelor Unite. Și dacă această viteză va continua să crească în același mod cum ni s-a promis, dacă pașii coincid cu cuvintele, ne vom elibera mai repede teritoriile”, a spus garantul.

Zelensky, răspunzând la o întrebare a unui jurnalist polonez dacă vrea să plece în Polonia, a spus că nu plănuiește să părăsească teritoriul Ucrainei până la sfârșitul războiului: „Aud asta de 60 de zile. Nu e corect și, sincer, nu vreau. Cu tot respectul pentru Polonia, conducătorilor ei și poporul său... Până nu se termină războiul, nu am dreptul să merg în Polonia și în alte state."

Despre probabilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare

"Nu cred că astăzi în lume o persoană adecvată poate folosi arme nucleare. Dacă conducerea Federației Ruse nu pierde contactul cu realitatea, nu va folosi arme nucleare. Dacă Ucraina ar avea arme nucleare, nu le-am folosi niciodată, pentru că suntem un stat normal. O persoană care decide să folosească arme nucleare ar fi eliminată de societate”, crede Zelensky.

Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge războiul pe teritoriul NATO. "Chiar şi mâine, rachetele pot zbura spre orice stat" FOTO/VIDEO
Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge războiul pe teritoriul NATO. "Chiar şi mâine, rachetele pot zbura spre orice stat" FOTO/VIDEO
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din...
Kievul cere aliaților sisteme de apărare antiaeriană Patriot, pentru a putea rezista atacurilor rusești
Kievul cere aliaților sisteme de apărare antiaeriană Patriot, pentru a putea rezista atacurilor rusești
Mai multe atacuri ruseşti au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit aproximativ 30 miercuri, inclusiv în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, ceea ce a determinat Kievul să...
#Zelenski, #Conferinta de presa, #metrou, #kiev , #Razboi Ucraina