Război în Ucraina, ziua 37. Odesa atacată cu rachete Iskander / Orașul Bucha, eliberat / Schimb de prizonieri cu 86 de ucraineni / Rușii se retrag din nordul Kievului LIVE TEXT

Vineri, 01 Aprilie 2022, ora 07:13
15660 citiri
Război în Ucraina, ziua 37. Odesa atacată cu rachete Iskander / Orașul Bucha, eliberat / Schimb de prizonieri cu 86 de ucraineni / Rușii se retrag din nordul Kievului LIVE TEXT
Imagine din Nikolaev, unde o rachetă a lovit zilele trecute sediul administrației regionale și a ucis 20 de oameni FOTO / HEPTA

Este a 37-a războiului din Ucraina. Zelenski spune că situația din estul și sudul Ucrainei rămâne extrem de dificilă. El a demis doi oficiali ai serviciilor de securitate, pe care i-a numit "trădători". Trupele ruse au părăsit Cernobîlul luând ostatici. Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, și-a anunțat vizita la Kiev.

UPDATE 23.43 Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a anunțat vineri, 1 aprilie, că cel puţin 53 de situri culturale au fost avariate în Ucraina de la declanşarea invaziei ruse, pe 24 februarie.

UPDATE 22.55 Armata rusă a lansat vineri, 1 aprilie, trei rachete Iskander asupra unei zone rezidențiale din regiunea Odesa care au provocat rănirea mai multor persoane, însă deocamdată nu se cunoaște numărul victimelor.

UPDATE 22.03 Belarusul a găzduit la Gomel militari ruși „răniți” care au primit doze semnificative de radiații în timp ce se aflau în Zona de Excluziune de la Cernobîl, potrivit Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Ocupanții ruși construiau fortificații pur și simplu în Pădurea Roșie

UPDATE 21.32 Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat vineri, 1 aprilie, că un atac asupra unui reactor nuclear nu este un scenariu probabil în actualul conflict, informează CNN

UPDATE 21.12 Autoritățile ucrainene au anunțat vineri, 1 aprilie, că 86 de militari au fost eliberați, fără a preciza câți soldați ruși au fost implicați în acest schimb.

UPDATE 20.14 Primarul orașului Bucha, Anatoli Fedoruk, a anunțat că ucrainenii au preluat controlul asupra orașului pe 31 martie. ”31 martie va intra în istoria așezării noastre și a întregii comunități teritoriale ca fiind ziua eliberării de orcii ruși, de ocupanți.

UPDATE 19.45 Rada Supremă (Parlamentul ucrainean) a votat vineri, 1 aprilie, pentru creșterea sarcinii fiscale asupra companiilor care continuă să opereze în Rusia, în ciuda războiului împotriva Ucrainei. În special, companiile internaționale ale căror divizii continuă să funcționeze în Rusia sunt impozitate de 1,5 ori mai mult

UPDATE 19.04 Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, le-a transmis ucrainenilor vineri, 1 aprilie, într-o conferință de presă susținută la Kiev, că UE este alături de ei în confruntarea cu Rusia, apreciind rezistența de care au dat dovadă.

UPDATE 18.44 Primarul din orașul-port Mariupol, Vadim Boichenko, a anunțat vineri, 1 aprilie, că bombardamentele Rusiei au provocat daune infrastructurii de cel puţin 10 miliarde de dolari, potrivit unei estimări preliminare.

UPDATE 18.16 În orașul Bucha, din regiunea Kiev, forțele de ocupație ruse au minat teritoriul fabricii de cofetărie Delicia și au otrăvit produse. Conducerea fabricii a relatat acest fapt pe Facebook, iar Consiliul municipiului Bucha în Telegram.

UPDATE 17.54 Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a vorbit vineri, 1 aprilie, despre o posibilă întâlnire între liderii Ucrainei și Rusiei, Volodimir Zelenski și Vladimir Putin, care ar urma să aibă loc la Istanbul, potrivit unian.net.

UPDATE 17.42 Autoritățile ucrainene au făcut publice joi, 1 aprilie, imagini cu momentul în care un elicopter de atac Mi-28N al Forţelor Aeriene Ruse a fost doborât deasupra orașului Oblast, în Lugansk. Elicopterul a fost doborât cu ajutorul lansatoarelor portabile de rachete.

UPDATE 16.59 Serviciul Securitate al Ucrainei (SBU) a făcut publice vineri, 1 aprilie, noi interceptări ale convorbirilor soldaților ruși, din care reiese că ascund pierderile suferite în Ucraina.

UPDATE 15.40 Trupele rusești continuă să se retragă din nordul regiunii Kiev până la granița cu Belarus. Odată cu retragerea, rușii iau cu ei lucruri și vehicule furate de la ucraineni, a informat Statul Major al Ucrainei.

UPDATE 15.38 Rusia a acuzat vineri Ucraina că a efectuat un atac aerian împotriva unui depozit de combustibil din orașul rus Belgorod, un incident, potrivit Kremlinului, a dat un ton nefavorabil pentru discuțiile de pace cu Kiev.

UPDATE 15.18 Mihail Podolyak, consilier al biroului prezidențial ucrainean, a anunțat începutul unei noi runde de discuții ruso-ucrainene vineri, 1 aprilie. Acestea au loc prin videoconferință, anunță Nexta Live pe Twitter.

UPDATE 14.44 Noul director general al OMV, Alfred Stern, a afirmat, într-un interviu acordat publicaţiei Die Presse, că nu există temei pentru o plată în orice altă monedă decât euro. Compania a contactat Gazprom în privinţa deciziei Rusiei de a cere plata în ruble pentru livrările sale de gaze, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al grupului energetic austriac, adăugând că firma încă aşteaptă o informare în scris.

UPDATE 14.05 Kremlinul a apreciat vineri, 1 aprilie, că ceea ce consideră a fi un atac al elicopterelor ucrainene contra unui depozit de carburanţi de pe teritoriul rus nu creează condiţii propice pentru continuarea tratativelor de pace cu Ucraina.

UPDATE 13.37 La Harkov, cadavrul unui student mort al Institutului Politehnic Kirill Osipenko a fost găsit din dărâmăturile administrației regionale din Harkov, asupra cărora Rusia a tras la 1 martie.

UPDATE 12.43 Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu două elicoptere care survolează zona Belgorod din Rusia, unde un incendiu a izbucnit vineri dimineață, 1 aprilie. Presa rusă spune că acestea ar fi atacat de fapt depozitul de combustibil din acea zonă.

UPDATE 11.16 Un convoi al Crucii Roșii care transportă ajutor umanitar și medical în Mariupol este blocat în Zaporojie, anunță primarul orașului Mariupol Petro Andryushchenko.

UPDATE 11.00 Unul dintre principalii colaboratori ai preşedintelui rus Vladimir Putin a avertizat vineri, 1 aprilie, că Rusia, un important exportator de grâu, şi-ar putea limita livrările doar la ţările ”prietene”, în contextul sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei după invadarea Ucrainei de forţele ruse.

UPDATE 10.37 Oficiul procurorului general al Ucrainei a anunțat vineri, 1 aprilie, că de la începutul războiului, în Ucraina au murit 153 de copii, iar 245 au fost răniți.

UPDATE 10.12 Japonia impune sancțiuni împotriva a patru companii rusești și a trei cetățeni ruși care ar fi încălcat sancțiunile împotriva Coreei de Nord.

UPDATE 9.58 Mai multe case au fost distruse în regiunea Luhansk din Ucraina după un atac al trupelor ruse din această dimineață, 1 aprilie. O persoană a fost rănită.

UPDATE 9.22 Soldații ruși ar fi prădat centrala de la Cernobîl înainte să plece. Potrivit șefului Agenției de Stat pentru Managementul Zonelor de Excluziune din Ucraina, Yevhen Kramarenko, aceștia ar fi furat computere, ibrice, cafetiere și containere. De asemenea, au jefuit un hotel din apropierea centralei nucleare, scoțând ustensile de bucătărie.

UPDATE 9.17 Serviciul de urgență de stat al Ucrainei a raportat vineri, 1 aprilie, că 24 de persoane și-au pierdut viața după ce rușii au lansat o rachetă în sediul administrației din Nikolaev.

UPDATE 9.02 Bahamas a identificat active de 1,6 miliarde de dolari în sistemul său financiar legate de entităţi ruseşti sancţionate de naţiunile occidentale, a declarat ministrul de stat din Bahamas pentru afaceri juridice, în Parlament.

UPDATE 8.26 Un incendiu a izbucnit la un depozit de petrol din Belgorod (Rusia), două persoane fiind rănite. Guvernatorul regional al oraşului rus Belgorod a acuzat elicopterele militare ucrainene că au atacat depozitul de petrol unde a izbucnit un incendiu, informează BBC.

UPDATE 8.01 Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat, joi seară, că Vladimir Putin este un "om într-o cuşcă pe care şi-a construit-o singur", el subliniind că Rusia este acum o "ţară mai mică", după invazia din Ucraina.

UPDATE 7.57 Preşedintele Parlamentului European Roberta Metsola a anunţat joi seară, 30 martie, pe Twitter, că este "în drum spre Kiev". "Sunt în drum spre Kiev", a scris Metsola în engleză şi ucraineană, pe Twitter, în care apare în faţa a ceea ce pare a fi un vagon de tren.

UPDATE 7.50 Trupele ruse au părăsit centrala nucleară de la Cernobîl pe care o ocupaseră de la 24 februarie, dar au luat şi ostatici ucraineni. "În timp ce au plecat de la centrala nucleară de la Cernobîl, ocupanţii ruşi au luat cu ei membri ai Gărzii Naţionale, pe care îi ţineau ostatici din 24 februarie", a anunţat agenţia de stat Enegoatom.

UPDATE 7.46 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, joi seară, că a demis doi oficiali ai serviciilor de securitate, pe care i-a numit "trădători". "Astăzi s-a luat o altă decizie în privinţa anti-eroilor. Nu am timp să mă ocup de toţi trădătorii, dar toţi vor fi pedepsiţi treptat", a declarat Zelenski.

UPDATE 7.20 Vicepremierul rus Iuri Borisov a declarat joi că toate aeronavele străine închiriate aflate în Rusia după rezilierea contractelor de leasing occidentale au fost înscrise în registrul rus al aeronavelor şi vor rămâne în Rusia, transmite Reuters.

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat joi, 31 martie, într-un video, că situația din estul și sudul Ucrainei rămâne extrem de dificilă și că vor ”urma lupte” pentru ”a obține tot ce ne dorim”.

"Vor urma lupte. Va trebui să străbatem în continuare o cale foarte dificilă pentru a obţine tot ce ne dorim", a declarat preşedintele Ucrainei într-o înregistrare video noaptea târziu.

Zelenski susține că situaţia din zonele de sud ale Ucrainei şi de est - regiunea Donbas rămâne extrem de dificilă şi a reiterat că Rusia îşi consolidează prezenţa militară în apropierea oraşului asediat Mariupol, transmite Reuters.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Zelenski, din nou pe linia frontului. Președintele Ucrainei a decorat militari care luptă în regiunea Donețk FOTO VIDEO
Zelenski, din nou pe linia frontului. Președintele Ucrainei a decorat militari care luptă în regiunea Donețk FOTO VIDEO
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a vizitat vineri, 19 aprilie, trupele în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, unde armata rusă şi-a sporit ofensiva în ultimele luni, relatează...
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
#Zelenski, #Ucraina, #razboi Ucraina, #lupta, #armata rusa , #stiri Volodimir Zelenski