Zelenski, primit de cancelarul Germaniei. Liderul ucrainean a ajuns la Berlin cu un avion oficial nemțesc VIDEO

Duminica, 14 Mai 2023, ora 11:55
2016 citiri
Zelenski, primit de cancelarul Germaniei. Liderul ucrainean a ajuns la Berlin cu un avion oficial nemțesc VIDEO
Zelenski și Scholz la Berlin FOTO / captură video Facebook Volodimir Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulţumit duminică Germaniei pentru sprijin în timpul întâlnirii sale, la Berlin, cu preşedintele Frank-Walter Steinmeier, relatează Reuters.

"În cea mai dificilă perioadă din istoria modernă a Ucrainei, sunt mândru că Germania este prietenul nostru adevărat şi aliatul nostru de încredere", a scris Zelenski în cartea de oaspeţi a Preşedinţiei germane. "Împreună vom învinge şi vom readuce pacea în Europa", a adăugat Zelenski.

În primele luni ale invaziei ruse din Ucraina, relaţiile Kievului cu Preşedinţia germană au fost tensionate. În aprilie anul trecut, potrivit presei germane, preşedintele Steinmeier ar fi vrut să vină la Kiev, dar i s-ar fi transmis că nu este binevenit. Informaţiile au fost dezminţite ulterior de Kiev, iar preşedintele Steinmeier a fost în cele din urmă în Ucraina în octombrie anul trecut. Frank-Walter Steinmeier, provenind din rândurile social-democraţilor, ca şi cancelarul Olaf Scholz, a fost anterior ministru de externe al Germaniei în timpul mandatului cancelarului Angela Merkel şi a fost criticat că din această poziţie a fost lipsit de fermitate faţă de Moscova şi a promovat relaţii prea apropiate. Criticile la adresa lui Steinmeier au venit la începutul războiului într-o perioadă în care sprijinul concret al Berlinului pentru Kiev părea şovăitor.

Volodimir Zelenski a sosit la Berlin venind de la Roma, unde s-a întâlnit separat, sâmbătă, cu preşedintele Sergio Mattarella, cu premierul italian Giorgia Meloni şi cu Papa Francisc.

La fel ca în cazul deplasării în Italia, unde a fost adus de un avion al guvernului de la Roma, Zelenski a ajuns la Berlin la bordul unui avion al guvernului german, fiind escortat deasupra spaţiului aerian german de avioane de vânătoare ale forţelor aeriene din Luftwaffe. Zelenski a ajuns la Berlin la miezul nopţii.

Zelenski are duminică o întrevedere cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu cabinetul său de securitate înainte de a se îndrepta spre Aachen, în vestul Germaniei, pentru a primi prestigiosul premiu Charlemagne în onoarea serviciilor aduse Europei.

Germania, cea mai mare economie a Europei, s-a confruntat cu critici la începutul războiului pentru ceea ce unii au numit un răspuns ezitant la criza din Ucraina, dar a devenit ulterior unul dintre cei mai mari furnizori de asistenţă financiară şi militară pentru Ucraina. De altfel, Berlinul a anunţat sâmbătă un nou ajutor militar în valoare de 2,7 miliarde de euro (3 miliarde de dolari) pentru Ucraina, cel mai mare pachet de acest fel acordat până acum de la invazia Rusiei, în februarie anul trecut, şi a promis sprijin suplimentar pentru Kiev atât timp cât va fi necesar.

Zelenski a salutat acest "pachet puternic" într-un tweet, indicând că intenţionează să discute cu oficialii germani despre furnizarea de arme, precum şi despre apărarea aeriană, reconstrucţie, candidatura Ucrainei la aderarea la Uniunea Europeană şi NATO.

Zelenski fusese în Germania chiar înainte de izbucnirea războiului, în februarie 2022, când a participat la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

Germania a părut ezitantă în sprijinul său pentru Ucraina la începutul invaziei, fiind constrânsă atât de dependenţa sa energetică faţă de Rusia, cât şi de un pacifism înrădăcinat în istoria sa sângeroasă din secolul XX. A fost nevoie de o răsturnare majoră de politică şi o schimbare de mentalitate pe care cancelarul Scholz a numit-o "Zeitenwende" - schimbarea de epocă - într-un discurs de referinţă susţinut la doar câteva zile după izbucnirea războiului.

Zelenski, din nou pe linia frontului. Președintele Ucrainei a decorat militari care luptă în regiunea Donețk FOTO VIDEO
Zelenski, din nou pe linia frontului. Președintele Ucrainei a decorat militari care luptă în regiunea Donețk FOTO VIDEO
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a vizitat vineri, 19 aprilie, trupele în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, unde armata rusă şi-a sporit ofensiva în ultimele luni, relatează...
"A fost așa toată durata zborului de patru ore". Pasagerul unui avion, deranjat de un cuplu de tineri îndrăgostiți
"A fost așa toată durata zborului de patru ore". Pasagerul unui avion, deranjat de un cuplu de tineri îndrăgostiți
Nu este niciun secret că a te simți confortabil în avion poate fi o provocare. Pasagerii sunt limitați în pozițiile pe care le pot adopta într-un spațiu restrâns. Asta nu a împiedicat...
#Zelenski, #vizita, #Germania, #avion, #presedinte Germania, #primire , #stiri Volodimir Zelenski