Fostul șef al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a fost achitat printr-o decizie definitivă a Curții de Apel București pentru acuzațiile de trafic de influență aduse de DNA.
Procurorii acuzau că Zgonea ar fi primit bani, o excursie la Viena și bilete la concerte (Bon Jovi și Andre Rieu), în schimbul numirii în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, respectiv președinte al Agenţiei pentru Agenda Digitală a României a fiicei unui consilier județean din Buzău, denunțător în cauză.
Valeriu Zgonea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani de închisoare în regim de detenție.
Instanța de apel a întors radical decizia Tribunalului București și a apreciat că în dosarul fostului președinte al Camerei Deputaților nu sunt probe concludente care să dovedească faptul că Valeriu Zgonea a primit bani și alte atenții de la consilierul județean buzoian în schimbul funcției pentru fiica acestuia.
Pe de o parte, în motivarea deciziei de achitare, judecătorii de la Curtea de Apel București au precizat că numirea fiicei consilierului județean în funcția de subsecretar de stat ”nu formează obiectul acuzaţiei formulate împotriva inculpatului, acesta nefiind cercetat, respectiv inculpat cu privire la modalitatea numirii numitei ... în funcţiile mai sus indicate”, se arată în motivarea instanței, potrivit rejust.ro.
Pe de altă parte, instanța de apel a considerat că nu există probe nici cu privire la faptul că Zgonea ar fi primit bani sau alte foloase în schimbul unei funcții importante în care urma să fie numită fiica consilierului județean.
Judecătorii au acceptat explicațiile potrivit cărora între cele două părți, Valeriu Zgonea și Dobrică Dumitru, consilierul județean din Buzău, s-a legat în timp o prietenie strânsă, astfel că familiile celor doi au ajuns să se viziteze constant și chiar să se ajute reciproc.
Zgonea a fost invitat la un moment dat la un eveniment organizat la casa de vacanță a fiicei lui Dobrică. Pentru că i-a plăcut zona (o comună din județul Covasna), a decis să-și cumpere acolo un teren pentru construirea unei case. Dat fiind că președintele Camerei Deputaților era la București, iar amicul său se deplasa frecvent în localitatea unde avea să fie ridicat imobilul, acesta din urmă s-a ocupat de demararea proiectului de casă din pură prietenie, achitând inițial o parte dintre facturi. Ulterior banii i-au fost restituiți de către partenera lui Zgonea.
”Astfel, niciunul dintre martorii audiaţi, nici inculpatul, nu contestă că martorul ... ar fi înaintat acele sume de bani aferente proiectului, manoperei şi materialelor de construcţie, martorii în unanimitate învederând că ... a efectuat o serie de plăţi, personal, prin intermediari sau prin intermediul societăţii pe care o administra, în contul inculpatului şi a partenerei sale de viaţă, Curtea apreciind ca fiind rezonabil a considera că martorul a procedat în acest sens din considerente practice, acesta efectuând frecvente drumuri în Comandău (localitatea unde se constria casa de vacanță n.r.) (....) Nu se întrevede niciun argument pentru a înlătura declaraţiile martorului (...) privind restituirea ulterioară a sumelor de bani înaintate de martor, ţinând cont şi de valoarea derizorie atât a excursiei în Viena, cât şi a lucrărilor efectuate la fundaţia casei din Comandău”, se arată în motivarea instanței, potrivit sursei citate.
Instanța a considerat că Valeriu Zgonea n-ar fi avut nevoie de sumele de bani vehiculate în dosar pentru a-și ”trafica influența”, putând să-și permită, dat fiind funcția de înalt demnitar, excursia la Viena sau biletele la concerte.
”(...) neputându-se reţine că inculpatul sau partenera sa de viaţă nu ar fi dispus de acele sume de bani, necesitând a-şi trafica influenţa din poziţia de înalt demnitar în care tocmai fusese numit, pentru a beneficia de o sumă de aproximativ 13.000 euro”, a concluzionat instanța.
Pe data de 3 februarie 2020, Valeriu Zgonea a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 3 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în dosarul în care este acuzat de DNA că a intervenit pentru numirea fiicei unui consilier judeţean în Buzău într-o importantă funcţie publică.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada iulie 2012 - aprilie 2013, când îndeplinea funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi era vicepreşedinte al PSD, Zgonea a acceptat promisiunea făcută de Dumitru Dobrică, consilier judeţean în Buzău, privind primirea de foloase necuvenite în schimbul numirii fiicei acestuia într-o importantă funcţie publică.
Ulterior, arată procurorii, Zgonea a primit de la Dobrică foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism şi cheltuieli legate de construirea unei case de vacanţă.
În motivarea instanței se arată că nici Zgonea și nici partenera sa nu au rămași datori consilierului județean, ca atare fapta pentru care a fost deferit justiției nu există.