Programul manifestarilor prilejuite de Ziua Unirii

   

Forte impresionante de ordine din structurile SPP, MAI, dar si din structurile locale, vor impanzi astazi Piata Unirii, locul de desfasurare a manifestarilor dedicate implinirii a 154 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Din acest punct de vedere, lipsa presedintelui Traian Basescu de la aceste manifestari va trece neobservata, in conditiile in care la Iasi se vor afla premierul Victor Ponta si o echipa de 12 ministri, presedintele Senatului, Crin Antonescu si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. "In ce priveste ministrilor ce il vor insoti pe premier, nu avem inca date. Totodata, la manifestarile de Ziua Uniri vor fi prezenti viceprim-ministrii Liviu Dragnea si Gabriel Oprea, dar si ministrii de Externe ai Romaniei si Republicii Moldova, ultimii doi urmand sa aiba o intalnire separata", a detaliat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al Primariei Iasi.

Manifestarile vor incepe la ora 9.00, in Piata Unirii, cu spectacolul artistic intitulat "Noi suntem romani", ce ii va reuni pe interpretii de muzica populara Maria Dragomiroiu, Veta Biris, Petrica Matu Stoian, Laura Lavric, Zenaida Julea si Nicolae Glib. Discursurile oficialitatilor, depunerea de coroane si Hora Unirii vor avea loc de la ora 10, dupa care, pana in jurul orei 12, in Piata Unirii va fi reluat spectacolul folcloric. Tot de la aceasta ora, Primaria Iasi, prin Directia de Asistenta Comunitara, va organiza o masa traditionala cu fasole si carnati si vin fiert pe strada Lapusneanu, la care se vor servi in jur de 6.000 de portii. Seara, intre orele 18.00 - 20.30, pe Esplanada de la Palatul Culturii locatie va avea loc un concert sustinut de Ruby, Iris si Zdob si Zdub. Pentru asigurarea linistii si ordinii publice la manifestarile de astazi, au fost mobilizati peste 130 de politisti locali, alaturi de 350 de jandarmi si politisti de frontiera. Pe timpul manifestarilor, intre orele 8.30-12.30, circulatia auto in zona Piata Uniri va fi restrictionata.

Steagul Principatelor Unite, arborat la Muzeul Unirii

Steagul Principatelor Unite va fi arborat oficial, astazi, la ora 12.30, la Muzeul Unirii. Evenimentul este organizat de Complexul Muzeal National "Moldova" Iasi, cu sprijinul Garnizoanei Iasi si a Asociatiei ,,Traditia Militara" Bucuresti. Muzeul Unirii va fi, de altfel, gazda unei ample serii de evenimente. De la ora 17.00, este programata traditionala "Retragere cu torte", de la Muzeul Unirii (strada Alexandru Lapusneanu), pe Bdul Stefan cel Mare si Sfant, pana la Palatul Culturii. (Gina Popa)

"Unirea in literatura", la Casa Pogor

Muzeul Literaturii Romane Iasi si Societatea Culturala "Junimea'90" organizeaza astazi, incepand cu ora 11.00, in Galeriile "Pod - Pogor", colocviul si vernisajul expozitiei foto-documentare cu tema "Unirea in literatura". Invitati: istoricul Mircea - Cristian Ghenghea, care va sustine prelegerea intitulata "Un simbol national: 24 Ianuarie" si actorul Daniel Busuioc.

"Hora Unirii", cu Nicolae Furdui Iancu, la Palas Mall

Ziua Unirii va fi sarbatorita si la Palas, printr-un spectacol al carui invitat special este interpretul de muzica populara Nicolae Furdui Iancu. Manifestarile dedicate Micii Uniri vor incepe la ora 13.00, in Atriumul Palas Mall, si vor fi pigmentate cu detalii despre semnificatia zilei de 24 ianuarie, prezentate de istoricul Liviu Bratescu, dar si cu momente de muzica si dans sustinute de Ansamblul "Rapsodia" de la Palatul Copiilor si de Ansamblul "Doina Carpatilor" Iasi.

(Gina Popa, Nelu Paunescu)

Curse speciale din cartiere spre Piata Unirii

Iesenii dornici de a ajunge in centrul orasului pentru a participa la manifestarile ocazionate de Ziua Unirii au astazi la dispozitie curse speciale, puse la dispozitie de RATP in intervalul orar 8.30-10. Acestea vor circula spre Piata Unirii, din urmatoarele zone: statia capat Dacia, Alexandru cel Bun - Minerva, Tatarasi - Oancea, CUG - Rond Vechi, Nicolina - Esplanada Circ, Pacurari - Moara de Foc, Copou - Triumf si Podu Ros - 1001 Articole
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 07:09
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
VIDEO: Cine sunt cei care au atacat jandarmii in pelerinajul de la Iasi. "Jos palaria pentru Vladimir Putin"
La pelerinajul de la Iasi, fortele de ordine au fost atacate. Atacul a fost coordonat de Pompiliu ...
O copila din Iasi, imaginea unei reviste celebre de moda din New York
Giulia Mistreanu este o copila frumoasa si isteata. Are aproape 8 ani, pe care ii va implini chiar ...
ALARMA la "Negruzzi" confirmati cu noul coronavirus. Patru scoli si licee trec pe cursuri online
Patru unitati scolare din municipiul Iasi, printre care si un liceu de elita, au solicitat in cursul ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor