Astazi, o noua editie a "Marsului Vietii"

   

Din dorinta de a transmite un mesaj de pace, toleranta si solidaritate in aceste vremuri dificile, Primaria Municipiului Iasi, in colaborare cu Comunitatea Evreilor din Iasi si Rabinul Josef Wasserman, presedintele Fundatiei pentru Promovarea Evreilor Romani din Israel, vor organiza o noua editie a "Marsului vietii", eveniment deja traditional de comemorare, in acest an, a 79 de ani de la Pogromul de la Iasi.
Evenimentul va avea loc astazi, 29 iunie 2020, ora 10.00, in Cimitirul Evreiesc din Iasi, respectand toate masurile de siguranta si reglementarile in vigoare privind organizarea ceremoniilor oficiale. "In aceste zile in care comunitatea internationala este profund implicata in prevenirea si combaterea infectarii populatiei cu noul coronavirus, gandul nostru se indreapta spre prietenii evrei care, in fiecare an, comemorau la Iasi Pogromul care le-a rapit nemilos familiile si a lasat o rana adanca pe cartea de istorie a popoarelor noastre. Nu vom uita niciodata aceasta pagina neagra din istoria Iasului. Vom fi intotdeauna alaturi de prietenii nostri evrei, construind punti de prietenie si intelegere care nu vor mai putea fi niciodata rupte. Luni (n.r. -astazi), in Cimitirul Evreiesc, vom merge impreuna in Marsul Vietii, pentru a invinge, inca o data, moartea adusa de antisemitism, intoleranta, ura. Pentru ca Iasul a invatat lectia intunecata a trecutului, privind cu incredere spre un viitor al pacii si prieteniei cu fratii nostri evrei", a declarat primarul Mihai Chirica.

Iasul a fost printre primele orase din Romania in care s-a stabilit comunitatea evreiasca, deosebit de implicata atat in dezvoltarea comertului, cat si a artelor (primul teatru idish din lume, "Pomul verde", a functionat la Iasi, in zona actualului Parc al Teatrului), a medicinei, a stiintelor si a patrimoniului arhitectural, fiind un oras special pentru membrii comunitatii evreiesti din Romania si Israel. Lucian STATE
Luni, 29 Iunie 2020, ora 00:00
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
IMAGINI: Ce a ramas in urma incendiului care a mistuit hala Romstal din Iasi
Vedeti ce a mai ramas dupa incendiul care a mistuit o hala Romstal de 1.200 de metri patrati, plina ...
FOTO: Povestea celui mai varstnic arbore monument din judetul Iasi! Are 682 de ani
Cel mai varstnic arbore monument din judet este teiul hibrid de 682 de ani de la Manastirea Barnova ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor