Clubul pensionarilor de la bloc, obligatoriu prin lege

   

Este vorba doar de imobilele care au peste 25 de apartamente
O mare parte dintre viitoarele cladiri cu mai multe locuinte vor trebui sa aiba, pe langa ghene, ascensoare sau rampe de acces pentru persoanele cu dizabilitati, si spatii in care sa se organizeze cluburi pentru pensionari, potrivit unui proiect legislativ ce este acum in dezbaterea deputatilor, dupa ce anul trecut a fost adoptat de Senat prin procedura de adoptare tacita.

Masurile ce vizeaza dotarea minima a viitoarelor blocuri de locuinte se regasesc in Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii locuintei nr.114/1996, document ce se afla la Camera Deputatilor pentru dezbatere, dupa ce a fost anterior adoptat de Senat prin procedura de adoptare tacita. Initiativa legislativa are nevoie, pentru a se putea aplica, de votul Parlamentului si de publicarea in Monitorul Oficial.

In mod concret, propunerea legislativa vizeaza organizarea de cluburi ale pensionarilor la parterul blocurilor de locuinte ce vor fi construite pe viitor.

Singuri si izolati

Practic, daca masurile continute de proiectul legislativ vor ajunge sa se aplice, viitoarele imobile cu peste 25 de apartamente vor trebui sa aiba si un spatiu in care sa se organizeze un club al pensionarilor din bloc si diverse activitati ale asociatiei de proprietari. Astfel, potrivit textului documentului, spatiile destinate cluburilor pentru pensionari s-ar putea adauga listei de dotari minime ale zonelor comune din cladirile cu mai multe locuinte, ce este stabilita de Legea nr. 114/1996 privind locuintele. Lista dotarilor minime pentru spatiile comune din imobile cuprinde instalatii de prevenire si stingere a incendiilor, ascensoare, spatii pentru biciclete, carucioare si pentru uscarea rufelor, ghene si rampe de acces pentru persoanele imobilizate in scaun cu rotile.

Masura este propusa in contextul in care ponderea populatiei de peste 60 de ani din Romania a crescut, iar numarul pensionarilor a ajuns la 5,4 milioane de persoane, multi dintre acestia fiind singuri si izolati, fara a avea posibilitatea de a socializa cu persoane de aceeasi varsta si cu pasiuni comune. Lucian STATE
Miercuri, 20 Ianuarie 2021, ora 00:00
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Proiect de amploare: incepe "unirea" Copoului cu Pacurariul prin Rediu. Raul, bagat prin subteran
Un PUZ aprobat prevede un ansamblu imobiliar de 23 de blocuri si opt vile in apropierea Cimitirului ...
O noua tentativa de a face Bahluiul navigabil
Consilierii locali ieseni vor analiza in aceasta saptamana un studiu reactualizat al proiectului ...
Iasul revine la troleibuze
La noua ani de la disparitia totala a acestui mijloc de transport, se doreste achizitia de noi ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor