EXCLUSIV Cum se va schimba transportul public in Iasi

   

Incepand de anul acesta, odata cu finalizarea lucrarilor pe Axa Sud, linia 9 va fi reactivata, marele avantaj al reintroducerii acestui traseu constituindu-l descongestionarea aglomeratiei pe tronsonul Podu Ros - CUG. De altfel, traseul, care a functionat timp de 13 ani pe ruta Gara - CUG, s-a bucurat de o audienta-record in randul iesenilor, fiind vorba de una dintre cele mai lungi rute de tramvai din Iasi (alaturi de traseul 3).
Se pare ca sefii RATP vor da curs solicitarilor formulate de ieseni, care opinau ca traseul 9 ar trebui sa faca legatura intre CUG si Copou. "Intentionam sa ducem tramvaiul din CUG in Copou. Vor fi minim 12 unitati care vor opera pe acest traseu, poate chiar 14", spune Cristi Stoica, directorul RATP. Facem mentiunea ca tramvaiele care vor deservi CUG au fost "conservate" in depourile regiei; este vorba de noua tramvaie de tip GT8, cumparate de regia ieseana in primavara lui 2012 din orasul Ausgburg, vagoane fiabile, usor de condus si de intretinut si, ceea ce este cel mai important, de capacitate mare: 280 de locuri.

Se modifica ruta traseului 41

Decizia de a lega CUG de Copou va avea efecte asupra traseului de autobuz 41. Evident, nu are sens mentinerea actualului traseu, care s-ar suprapune cu cel al tramvaiului 9, prin urmare se discuta ca autobuzele de pe traseul 41 sa faca legatura intre Ciurea si Piata Mihai Eminescu. Exista si posibilitatea, mica ce-i drept, ca traseul sa fie si mai mult scurtat, Ciurea - Podu Ros. "Traseul 41 ar putea fi dus pana in Piata Eminescu, iar la orele de varf sa fie prelungit pana in Copou. Analizam toate variantele", mai spune directorul Stoica.

Dispare linia 5, va ramane doar traseul 11 ca legatura intre Baza 3 si Dacia

O alta noutate care va surveni in aceasta toamna o constituie eliminarea definitiva a liniei de tramvai pe tronsonul Podu Ros - Podul de Piatra, determinata de lucrarile de modernizare de pe Splai Bahlui Mal Drept. Acest lucru inseamna practic eliminarea totala a traseului 5. Va ramane, in schimb, traseul 11, deservit de tramvaie, care vor circula pe Nicolae Iorga, facand legatura intre Tatarasi Sud sau Baza 3 si Dacia. In schimb, vor aparea cursele speciale intre Baza 3 si Tutora, pentru iesenii care vor sa ajunga in zona industriala. Tudor DAMASCHIN

* * *

O problema care apare in acest plan de transport se refera la traseele 1 si 13. Se vorbeste de devierea lor prin Tudor Vladimirescu, situatie in care ar putea dispare traseul 8, insa la fel de bine ar putea fi pastrate actualele trasee.
Luni, 06 Iulie 2015, ora 06:16
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Tot orasul a mirosit a gaz!
Alertati, iesenii au inrosit telefoanele celor de la Delgaz Grid * in final s-a demonstrat ca ...
Banii sau libertatea. Povestea unor simple functionare care si-au distrus viata cu o semnatura pentru sefi
Adevarat cinism judiciar in unul dintre cele mai mediatizate dosare de la Iasi: functionarii marunti ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor