Expozitia "Potential si abis II" la Muzeul de Arta

   

* e vorba de 7 sculpturi ale lui Mircea Roman si 9 picturi ale Florentinei Voichi, toate de mari dimensiuni
Muzeul de Arta din cadrul Complexului Muzeal National "Moldova" Iasi in parteneriat cu Primaria Municipiului Iasi organizeaza, in perioada 1 - 31 iulie 2020, expozitia "Potential si abis II", semnata de sculptorul Mircea Roman si pictorita Florentina Voichi.

Astfel, in spatiul expozitional vor fi reunite 7 sculpturi monumentale care trateaza teme biblice precum: "Adam si Eva", "Pieta", "Cain si Abel", "El si Ea", care vor dialoga, in plan artistic, cu 9 picturi, de asemenea, de mari dimensiuni, dintre care mentionam: "Ridicarea maximului vizibil", "Capitelul", "Autoportret", "Orfeu si Euridice", "Cosita lui Leonardo".

Dupa cum nota criticul de arta Maria Bilasevschi, creatia Florentinei Voichi "realizeaza un periplu introspectiv, al legaturilor ce exista intre atomi, frunze de iarba, fiinte, nori si cosmos, in care tot ce se uneste poarta pecetea unei solemnitati de substanta", in timp ce Mircea Roman este "lucid in esentializarea expresivitatii si a dramatismului launtric al personajelor sale, traind dinamic prin volumul si suprafata colorata a sculpturilor sale".

Mircea Roman a absolvit Scoala de Arte din Baia Mare in 1977, iar in 1984 a urmat cursurile Academiei de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj. A participat la numeroase expozitii personale si de grup, saloane de arta nationale si internationale. Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si Presedintele Filialei de Sculptura. In 1988 a castigat premiul "Atelier 35", pentru sculptura, in 1992, i-a fost decernat Marele Premiu al Trienalei de la Osaka, cel mai mare premiu de acest fel din lume, iar in 1993
si
1994 premiul "Delphine Studio" din Londra. Drept apreciere a creatiei sale, sculptorul Mircea Roman a primit, in anul 2000, Ordinul Serviciul Credincios in Grad de Ofiter, iar in 2008 a castigat Medalia de Aur a Uniunii Artistilor Plastici din Republica Moldova.

Nascuta la Craiova in 1953, Florentina Voichi a absolvit Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti, in 1977. Este membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania din 1991. A organizat expozitii personale la Craiova si Bucuresti in 1987, 1990, 1996, iar in perioada 2012-2019 a expus la Bistrita, Targu-Jiu, Bacau, Bucuresti si Craiova. Maura ANGHEL
Luni, 29 Iunie 2020, ora 21:58
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
IMAGINI: Ce a ramas in urma incendiului care a mistuit hala Romstal din Iasi
Vedeti ce a mai ramas dupa incendiul care a mistuit o hala Romstal de 1.200 de metri patrati, plina ...
FOTO: Povestea celui mai varstnic arbore monument din judetul Iasi! Are 682 de ani
Cel mai varstnic arbore monument din judet este teiul hibrid de 682 de ani de la Manastirea Barnova ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor