Iasul a pierdut 29.000 de hectare de padure

   

Furtul de lemne si retrocedarile au lasat fondul forestier al Iasului mai sarac cu o treime .

Cele aproape 70 de mii de hectare de padure ramase in administrarea Directiei Silvice sunt insa adevarate rezervatii naturale

Din 1990 incoace, fondul silvic al judetului Iasi sa diminuat drastic, pe deo parte, din cauza retrocedarilor masive, iar pe de alta parte, din cauza furturilor repetate de masa lemnoasa. Tocmai problema retrocedarilor facute in baza legilor 18/1991 si 1/ 2009, a fost indicata de silvicultorii ieseni ca fiind cea care pagubit fondul silvic de cateva mii de hectare de padure. "Din cele 94 de mii de hectare de padure pe care le avea Iasul la inceputul anilor 90, prin retrocedarile care sau facut catre proprietari sau pierdut 29 de mii de hectare. Sunt directii silvice in tara unde padurile private acopera mai bine de trei sferturi din fondul forestier, ceea ce nu sa intamplat la Iasi, unde mai bine de un sfert dintre paduri leam pierdut", a declarat Valentin Clain, seful Directiei Silvice Iasi.

"Numai anul trecut, din padurile Iasului sau furat 2.500 de metri cubi de masa lemnoasa"

Hotii de lemne, de neoprit

Peste aceasta pierdere, consfintita de instantele de judecata, Iasul pierde anual alte mii de hectare de padure prin sustragerea materialului lemnos, fara a se reusi recuperarea prejudiciilor. Numai anul trecut, din padurile Iasului sau furat 2.500 de metri cubi de masa lemnoasa. Chiar daca exista protocoale incheiate cu Inspectoratul de Jandarmerie, Politia de Frontiera sau celelalte structuri ale Ministerului de Interne, furtul din padurile Iasului se perpetueaza de la an la an. Padurea nu constituie o afacere numai pentru hoti, ci si pentru cei care o administreaza. Anual, Directia Silvica exploateaza in jur de 226.000 de metri cubi de masa lemnoasa care se vinde la licitatie, la pretul actual de 113 lei pe metru cub. Din vinderea lemnului, Directia Silvica Iasi a avut incasari anul trecut de 280 de milioane de lei, din care profitul net sa ridicat la suma de 640 mii lei. Si cum in locul de unde se taie trebuie pus puiet, in acest moment, silvicultorii au de regenerat o suprafata de 425 de hectare din pepiniera de 50 de hectare in care se produc anual doua milioane de puieti. De regenerarea suprafetelor defrisate de padure, dar si de protejarea fondului silvic se ocupa 195 de padurari, care deservesc tot atatea cantoane silvice. Acestora li se mai adauga 34 de sefi de districte si administratori, precum si 450 de angajati TESA si muncitori.

"Iasul detine 10 situri naturale, care adapostesc specii de plante si animale unice in Europa"

Rezervatii naturale, sub nasul iesenilor

In 2010, Directia Silvica a luat in custodie 10 situri naturale de importanta comunitara, care sau constituit in zone naturale protejate. Pe langa padurile dacice de carpen de la Barnova, aceste situri adapostesc si o fauna unica in Europa, dar si specii de mamifere si nevertebrate. "Unele din aceste specii se gasesc pe lista UNESCO. In ce priveste ursii, lupii sau rasii, ne putem mandri cu faptul suntem pe primul loc in Europa. Iasul mai detine in acest moment si 10 fonduri cinegetice", a spus Valentin Clain. Aceste situri naturale preluate de la Ministerul Mediului se gasesc in Lunca Mircesti, Padurea Barnova - Repedea, Padurea Frumusica, Padurea Gheorghitoaia, Padurea Homita, Padurea Medeleni, Padurea Roscani, Padurea Tatarusi, Padurea Uricani si Padurea Miclesti. Cea mai mare plaja se specii faunistice se gasesc in Padurea Barnova, acolo intalninduse de la acvila mica pana la specii rare de bufnite. "Pentru protejarea acestor specii, dar si a florei, Ocolul Silvic a dispus anumite masuri restrictive pentru turisti, pe fiecare sit natural in parte. Peste implicarea activa a padurarilor, in fiecare dintre aceste situri sunt panouri de popularizare prin care turistii sunt atentionati asupra faptului ca nu au voie sa culeaga flori, sa ia ouale din cuibare sau sa se abata de la trasee", a completat seful Directiei Silvice Iasi. (Nelu Paunescu)
Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 03:03
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Un iesean tatoneaza terenul pentru o afacere cu cel mai bogat om de pe pamant
Patronul firmei Deco Dem Natura din Iasi vrea sa ridice la Roman un parc logistic pe un teren pe ...
FOTO: Povestea celui mai varstnic arbore monument din judetul Iasi! Are 682 de ani
Cel mai varstnic arbore monument din judet este teiul hibrid de 682 de ani de la Manastirea Barnova ...
Vorbesti cu presa, esti dat afara! Mihnea Hurmuzache, medicul de la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi, a fost destituit din functie
Mihnea Hurmuzache, medicul care a vorbit cu un cotidian central, despre faptul ca Spitalul de Boli ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor