Iasul, aglomerat!

   

Zeci de mii de pelerini sunt asteptati, incepand cu aceasta seara, in preajma Mitropoliei * majoritatea vin din zona Voluntarilor, estimandu-se ca pe cele doua splaiuri vor ajunge in jur de 140 de autocare * in conditiile in care apar restrictii de circulatie, este evident faptul ca problemele de trafic se vor acutiza
Debutul Sarbatorilor Iasului a dus la la cresterea numarului de autoturisme de pe strazile Iasului. Practic n-a fost zona in care soferii sa nu se planga de conditiile din trafic, fie ca vorbim aici de centrul orasului sau de celelalte cartiere. Spre exemplu, dimineata,
convoiul de masini de pe pasarela Alexandru cel Bun se intindea pana
la Biserica Sf. Nectarie. Si pe Soseaua Nationala a fost un trafic infernal, desi splaiurile inca nu au fost blocate de autocarele pelerinilor veniti din Ilfov. Strada Palat, B-dul A. Panu, B-dul Poitiers, B-dul Nicolae Iorga, strada Nicolina, B-dul Socola, B-dul Independentei sau strada Costache Negri sunt alte exemple de artere sufocate de traficul infernal. "Nici la deschiderea anului universitar nu s-a circulat in asemenea conditii", s-a lamentat un taximetrist.

Partea proasta o constituie faptul ca nu sunt premise pentru imbunatatirea traficului rutier atat timp cat, de astazi si pana marti, 15 octombrie, ora 24.00 se inchide circulatia rutiera pe Splai Bahlui Mal Drept (tronson cuprins intre sos. Nationala - Spalatoria K9 si Podul Cantemir) si pe Splai Bahlui Mal Stang (tronson cuprins intre str. Gh. Ghibanescu si Podul de Piatra) pentru parcarea autocarelor cu pelerini. Tot de astazi se interzice parcarea autovehiculelor, cu exceptia autocarelor pelerinilor, pe Splai Bahlui Mal Drept (tronson cuprins intre sos. Nationala - Spalatoria K9 si Podul Cantemir) si pe Splai Bahlui Mal Stang (tronson cuprins intre str. Gh. Ghibanescu si Podul de Piatra) pentru pentru parcarea autocarelor cu pelerini. In aceeasi perioada se impun restrictii de circulatie pe strazile Col. Langa, G. M. Cantacuzino, Iordachi Lozonschi (Closca), Sf. Petru Movila, stradela Uzinei, Morilor, Alexandru Ipsilanti, Sf. Andrei pentru traseul pelerinilor si amplasarea ecranelor LED.

CFR Calatori a introdus mai multe trenuri pentru Iasi

CFR Calatori informeaza ca, in perioada 10-17 octombrie 2019, pentru pasagerii care doresc sa calatoreasca spre/dinspre Iasi cu ocazia Sarbatorii Sfintei Parascheva, capacitatea de transport catre aceasta destinatie va fi marita. Astfel, vor circula suplimentar urmatoarele trenuri:

- in perioada 11/12- 14/15 octombrie, va circula trenul IR 1653/ IR 1969 Bucuresti Nord (plecare 21.35) - Pascani - Vatra Dornei Bai h (sosire 07.10), cu vagoane directe catre Iasi (sosire 04.52).

- in perioada 11/12- 14/15 octombrie, va circula trenul IR 1754/ IR 1969 Suceava Nord (plecare 12.40) - Pascani - Bucuresti Nord (sosire 19.35), cu vagoane directe de la Iasi (plecare 12.16).

De asemenea, se vor suplimenta cu vagoane in limita parcului de vagoane tehnic disponibil, trenurile care asigura legatura feroviara intre principalele orase.

Recomandari de la Politie

In alta ordine de idei, Inspectoratul de Politie Judetean Iasi aduce in atentia iesenilor, dar si a pelerinilor o serie de recomandari pentru a fi in siguranta de Sarbatorile Iasului:

1. Aveti grija de bunurile dumneavoastra atunci cand va aflati in locuri aglomerate si nu afisati ostentativ obiectele de valoare atunci cand va aflati in locuri publice.

2. Respectati regulile de circulatie sau indicatiile politistilor rutieri, fie ca sunteti conducator auto sau pieton. Atunci cand sunteti la volan, purtati centura de siguranta, nu conduceti sub influenta bauturilor alcoolice si adoptati o conduita preventiva.

3. Nu tineti portofelul in buzunarul de la spate al pantalonilor. Folositi o borseta in care sa va pastrati portofelul si banii. Nu tineti banii in buzunarele laterale ale hainelor, sunt cele mai vulnerabile locuri.

4. Manevrati banii in interiorul posetelor. Nu "aratati" hotilor cati bani aveti la dumneavoastra cand faceti cumparaturi sau in orice alte conditii.

5. Mare atentie cand va aflati pe strada ori iesiti dintr-un magazin sau alt loc aglomerat, iar persoane straine se ciocnesc din greseala de dumneavoastra. Acestia pot fi uneori hoti, iar "coliziunea" este regizata. Controlati-va imediat geanta, portofelul, chiar de fata cu ei.

6. Evitati deplasarile prin locuri izolate, cum ar fi ganguri, scurtaturi prin zone necirculate. Ganditi-va ca unui infractor nu ii trebuie mai mult decat 2-3 secunde pentru a va smulge un lantisor de la gat sau telefonul mobil din mana.

7. Nu consumati alcool in exces. Cele mai multe dintre faptele antisociale sunt generate de consumul de alcool. Pe strada evitati discutiile in contradictoriu cu persoane necunoscute sau in stare de ebrietate. Nu ripostati la agresivitatea lor verbala!

8. Nu va lasati copiii nesupravegheati, intrucat se pot rataci din cauza numarului mare de pelerini. Lasati-le un cartonas cu numarul dumneavoastra de telefon in buzunar.

9. Atunci cand parasiti autoturismul, nu lasati la vedere, in interior obiecte de valoare: genti de voiaj, posete, aparatura electronica, intrucat acestea pot atrage interesul infractorilor.

10. Comerciantilor le recomandam sa pastreze sumele de bani asupra lor, pentru a evita sustragerea acestora.

Daca ati fost victima sau martorul unei infractiuni nu ezitati sa anuntati cat mai urgent politia la numarul de telefon de urgenta 112 - apel gratuit. Incercati sa retineti cat mai multe detalii despre infractori: semnalmentele fizice, imbracamintea si directia spre care s-au indreptat pentru a creste astfel sansa recuperarii bunurilor care v-au fost sustrase. Lucian STATE

* * *

Manifestarile dedicate sarbatorii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva vor avea loc, la Iasi, in perioada 11-15 octombrie. Alaturi de moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, vor fi aduse spre inchinare si moastele Sfantului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, din Insula Corfu, Grecia.
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 00:00
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Sefii Politiei Iasi si-au ascuns veniturile printr-un siretlic. Le-am aflat salariile secrete
In acest an, siretlicul anonimizarii salariilor in declaratiile de avere a fost preluat de mai toti ...
Celebra avocata din Iasi, hartuita de un politist local cu probleme psihice
Pe rolul instantei iesene se afla un proces mai putin obisnuit. O celebra avocata din Iasi se lupta ...
FOTO: Reapar cozile la magazine in Iasi. Sir de 50 de oameni afara la Kaufland
Reapar cozile la magazine in Iasi, asa cum s-a intamplat in perioada starii de urgenta. Sambata ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor