Iasul, invadat de zgarie-nori!

   

Cladirile inalte ale orasului pot fi numarate pe degetele unei singure maini * turnul Palas, hotelurile "Unirea" si "Europa" si fosta cladire "Petre Andrei" sunt cele mai inalte cladiri ale orasului pentru simplul fapt ca vizibilitatea Palatului Culturii nu trebuie obturata * insa, in mod sigur, lucrurile se vor schimba, odata cu intentia lui Iulian Dascalu de a dobori recordul de inaltime cu turnul de 120 de metri din Tudor Vladimirescu * alte proiecte ce presupun cladiri inalte sunt cele de pe Elena Doamna, Tatarasi si din Canta
Etichetat de actualul edil ca fiind Dubaiul Estului, intr-un context foarte larg, cu conotatii economice ("Regiunea de Nord-Est a Romaniei este una dintre cele mai sarace din Europa de Est, iar Iasul este o oaza, un fel de Dubai in mijlocul desertului", dupa cum aprecia primarul Mihai Chirica), Iasul nu excelat niciodata la capitolul cladiri inalte. Construirea, in 1960, a Hotelului "Unirea" a reprezentat, pentru localnici, o a opta minune a lumii, nefiind iesean care sa nu se laude cu faptul ca a urcat la etajul al 13-lea pentru a vedea panorama orasului de la o inaltime de 58 de metri. Cladirea din centrul orasului a detinut, ani la rand, titlul de cea mai inalta cladire din oras, in ciuda faptului, ca in perioada 1990-2000 a aparut cel de-al doilea zgarie-nori al orasului: Hotel Europa. Avea, insa, cu trei metri mai putin decat Unirea, insa aspectul si functiunile cladirii - alucobond si sticla, centru de afaceri, cazino etc - o faceau cea mai atractiva a unui oras ramas, totusi, ancorat in trecut.

In 2005, ierarhia a fost data peste cap. Peste drum de Hotel Europa a fost ridicata Universitatea "Petre Andrei". La cei 65 de metri, deasupra tuturor blocurilor din oras, proprietarii imobilului au trebuit sa amplaseze lumini de avertizare pentru cei care zburau la altitudine joasa. Avea tot 13 etaje, la fel ca si "Unirea", dar cu sapte metri mai mult. "Panorama Iasului se vede splendid de la ultimul etaj al Universitatii. De sus se vad toate cele sapte coline, zona industriala, manastirea Cetatuia, Universitatea Cuza, cartierul Tatarasi", spunea, atunci, Doru Tompea, rectorul Universitatii "Petre Andrei", care, ulterior, avea sa fie preluata de UMF Iasi.

Doar patru turnuri in centrul orasului

Paradoxal, odata cu boom-ul imobiliar de dupa anul 2000, Iasul nu s-a imbogatit cu alte cladiri inalte. Pe de o parte poate fi vorba de o retinere a dezvoltatorilor imobiliari, atat timp cat ridicarea unui zgarie-nori ar fi insemnat costuri astromice (Hotel Europa, de exemplu, a costat 18,3 milioane de dolari), insa, pe de alta parte, nici PUG-ul orasului de la acea vreme nu oferea perspective pentru dezvoltarea pe verticala. "Arhitectii orasului au respins ideea unui centru aglomerat, cu cladiri inalte. Ma refer la Centrul Civic, la capatul Bulevardului Anastasie Panu, intersectie cu strada Elena Doamna, singura care se preta pentru cladiri inalte. De altfel, in PUG, era etichetata drept "subzona a cladirilor inalte, construite in regim continuu/insiruit, retrase fata de aliniament", insa in urma unui concurs de solutii organizat parca prin 1994, fusesera avizate maxim patru turnuri", sustine un fost angajat al Serviciului Urbanism din Primaria Iasi. Evident, factorul determinant in toata aceasta disputa l-a constituit Palatul Culturii, a carui vizibilitate nu trebuia obturata in vreun fel. La acestea se adauga si unele decizii ale edililor, Simirad, de exemplu, neacceptand sa se ridice vreo cladire in zona parcului din Elena Doamna, cu toate ca, legal vorbind, acolo existau proprietari.
Nu in ultimul rand, s-a adus in discutie faptul ca exista turnuri in marile orase, insa acestea nu sunt pozitionate in centrul orasului, inducandu-se ideea ca eventualele cladiri inalte trebuie ridicate la periferia orasului.

Iulian Dascalu, omul recordurilor. De inaltime

Odata cu trecerea anilor, celor doua turnuri din zona li s-a adaugat cel de-al treilea, insa pe capatul dinspre Sf. Lazar. Este vorba, fireste, de United Business Center 3, parte componenta a ansamblul Palas, care, cu cei 73 de metri, a devansat cladirea fosta UPA. Se intampla in mai 2012. Mai nou, tot Iulian Dascalu vrea sa doboare recordul in materie. Daca proiectul turnului de peste 100 de metri
pe locul unde a functionat pana nu demult benzinaria Petrom, teren cumparat de Iulius Group, a fost limitat la cel mult inaltimea cladirilor din zona, Dascalu va realiza, totusi, cea mai inalta cladire din oras, dar in Tudor Vladimirescu. Astfel, proiectul firmei Iulius Group SRL vizeza extinderea Iulius Mall cu un turn de 26 etaje si 120 metri in inaltime, turnul urmand a fi ridicat pe o suprafata de 32.131 de metri patrati.

Bloc de 75 de metri in Green Park

Pana atunci insa, exista un alt dezvoltator care poate intra in top 3 cladiri inalte din oras. Este vorba de Cristian Zamosteanu, care, de ceva timp, a inceput constructia unei cladiri cu 28 de nivele, dintre care sase sunt in pamant, pe strada Elena Doamne, in fata fostului Hotel Europa

Un alt proiect privind construirea unei cladiri inalte a fost prezentat deja anul trecut. Este vorba de un turn de 75 metri (22 etaje) in Tatarasi, in complexul Iasi Green Park. Imobilul va fi si cel mai inalt bloc exclusiv de locuinte.
Turnul de 75 metri va fi construit in extinderea actualului ansamblu, spre strada Aurel Vlaicu. Regimul de inaltime este subsol, parter, mezanin si 22 etaje.

In fine, un alt turn va rasari in capatul Pacurari-ului, in dreptul rampei de iesire a pasajului Canta. Ansamblul va cuprinde un bloc cu 14 etaje si alte cinci tronsoane cu un regim de inaltime de pana la 6 etaje, insa turnul central

al celor de la International Connection SRL va avea o inaltime de 62 metri. Dan CONSTANTINESCU
Sambata, 19 Octombrie 2019, ora 00:00
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Clientii E.ON pot alege o oferta concurentiala pana in iunie
Compania a pregatit produse si servicii competitive, cu un pret de furnizare corelat cu evolutia ...
Cea mai poluata zona din Iasi
Pandemia a redus poluarea in Iasi anul trecut. Pe fondul restrictiilor aerul a devenit mai ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor