Iasul va fi impanzit cu zeci de statii de inchiriat biciclete

   

Primarul Mihai Chirica a primit de la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord - Est si a semnat contractul de finantare europeana pentru proiectul "Sistem alternativ de mobilitate urbana utilizand statii automate de inchiriere a bicicletelor - Iasi VeloCity"
In cursul zilei de ieri, primarul Mihai Chirica a semnat contractul de finantare europeana pentru proiectul "Sistem alternativ de mobilitate urbana utilizand statii automate de inchiriere a bicicletelor - cu o valoare de 22.226.523,64 lei (circa 4,63 milioane de euro), iar durata sa de implementare de 24 de luni. "Este un proiect foarte oportun in aceasta perioada dificila in care transportul public, pe care vom continua sa il dezvoltam si modernizam, este puternic afectat. Pentru a reduce numarul de utilizatori ai autoturismelor personale, este cu atat mai important sa incurajam transportul individual ecologic, mai ales cu bicicleta. In paralel cu acest proiect, pe care il dorim realizat cat mai repede, vom face si alte demersuri de incurajare a mersului cu bicicleta, de la amenajarea de noi piste dedicate pana la montarea de rasteluri in cat mai multe locuri publice", a spus edilul-sef.

Aprope 200 de milioane de euro, bani nerambursabili

Prin intermediul proiectului vor fi amenajate 50 de statii de imbarcare si inchiriere pentru biciclete (pe 62 de amplasamente) si vor fi cumparate 813 de biciclete inteligente mecanice, 37 de biciclete inteligente electrice si 80 de triciclete pentru seniori si pentru persoanele cu dizabilitati.

De asemenea, proiectul presupune si implementarea unui sistem inteligent de mobilitate urbana alternativa, independent energetic utilizand biciclete inteligente, la care adauga sisteme de andocare si terminale inteligente, cu posibilitatea inchirierii cu ajutorul tuturor modalitatilor electronice, precum si pe baza cardurilor de acces.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt cresterea cu 3,8% a utilizarii deplasarilor cu bicicleta si pietonale, respectiv reducerea emisiei gazelor cu efect de sera cu 1,4%, ambele pana in anul 2023 (primul an dupa finalizarea implementarii proiectului), fata de scenariul "fara proiect".

Pana astazi, pe actualele programe de finantare, Primaria Municipiul Iasi a atras fonduri nerambursabile in suma de 875.678.243,86 lei (circa 182,3 milioane euro), majoritatea prin Programul Operational Regional 2014 - 2020. Tudor DAMASCHIN
Vineri, 22 Mai 2020, ora 00:00
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Si-a trimis iubitul la munca, si-a ridicat o casa pe banii lui, apoi l-a alungat ca pe un caine
Un barbat si-a dat in judecata fosta iubita, pe care o acuza ca l-a stors de bani pentru a-si ridica ...
Toate pensiile vor fi recalculate! Cine va primi MAI MULEsI BANI
Pensiile unei categorii de angajati vor fi recalculate! Ordonanta de urgenta nr. 75/2020 a fost ...
Cel mai mare tepar din ultimul deceniu insista sa fie pus in libertate
* detinutul a deschis cateva zeci de procese, numai la Tribunalul Iasi fiind inregistrate 30 de ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor