Iesenii vor avea o piata volanta

   

Succesul pietelor volante din orasele mari ale tarii, in care gasesti legume si fructe proaspete din gospodariile taranesti, i-a determinat pe consilierii locali sa faca demersurile pentru a deschide un astfel de spatiu si in Iasi, in care producatorii sa isi poata vinde marfa nestingheriti.
Astfel, Etienne Ignat, consilier local liberal, s-a intalnit saptamana trecuta cu mai multi producatori locali, cu scopul de a infiinta o piata volanta in municipiul Iasi. Una dintre propunerile pentru aceasta piata a fost, dupa spusele sale, chiar in parcarea de langa Manastirea Golia, aceasta apartinand de domeniul public al Primariei.
"Discutiile din cadrul intalnirii s-au axat pe necesitatea infiintarii acestei piete care sa functioneze in prima faza saptamanal, duminica. Producatorii au adus in discutie necesitatea implicarii Primariei in acest demers in sensul in care sa se ocupe de organizarea acestei piete din punct de vedere logistic si al promovarii"
, a precizat Etienne Ignat.

Acesta a mentionat totodata ca primii pasi spre o astfel de piata volanta au fost facuti deja, aceasta propunere fiind discutata in comisiile de specialitate ale Consiliului Local. Producatorii care participa cu produse la aceste piete pot beneficia de 50% reducere la inchirierea unor tarabe.
"In municipiul Cluj, de exemplu, functioneaza deja astfel de piete volante in doua cartiere in timpul saptamanii cu program in intervalul orar 15 - 19, si una in fiecare zi de sambata dimineata. Asa cum anul trecut am luat initiativa pentru introducerea unor regulamente in pietele din municipiul Iasi, pentru o mai buna functionare, imi doresc ca iesenii sa poate veni la o astfel de piata volanta unde sa intalneasca producatori autorizati din judetul Iasi. Este, de asemenea, foarte important ca piata aceasta sa fie diversificata, sa regasim producatori alimentari, nealimentari si mestesugari"
, a mai spus liberalul.

Piata volanta este o piata in care iesenii pot vinde si cumpara produse proaspete, cu adevarat naturale si cat mai ieftine, care provin din judetul nostru.

Urmeaza sa fie propus un regulament clar de functionare al acestor piete si sa se aprobe un tip de tarabe traditionale, iar ulterior sa fie invitati cat mai multi producatori locali.
"In maxim 2-3 luni, adica la inceputul verii, Primaria Iasi ar putea fi pregatita logistic pentru a pune in practica acest concept de piata. In plus am putea oferi un suport extraordinar multor
gospodine
care fac produse excelente acasa, in propria lor bucatarie si care, neavand un flux constant de vanzari, nu reusesc sa iasa

din aceasta
zona gri
si de a trece la urmatorul nivel cu produse care sa aiba si autorizatie DSP "
, a afirmat Etienne Ignat.

Potrivit acestuia, in sedinta ordinara de Consiliu Local, care a avut loc zilele trecute, primarul Mihai Chirica a reiterat faptul ca se doreste o astfel de piata volanta.

Ce spun iesenii

De cele mai multe ori, consumatorul roman ajunge sa plateasca dublu sau chiar triplu pentru produsele din pietele agroalimentare din Romania, din cauza intermediarilor care stabilesc preturile. Cei care vor alege sa isi vanda marfa in pietele volante, le pot oferi consumatorilor ieseni preturi mult mai mici decat in pietele agroalimentare private sau publice, oferindu-le acestora posibilitatea de a achizitiona cantitati de marfa mari la cateva sute de metri de casa.
"M-as bucura sa se faca astfel de piete, cu conditia ca acestea sa se gaseasca aproape in fiecare cartier. Asa, de exemplu, nu mai trebuie sa mearga cineva 10 statii spre o piata unde stie sigur ca sunt produse proaspete si de calitate. Cred ca oricine isi doreste sa cumpere fructe sau alimente cat mai sanatoase. Inca din perioada sarcinii, familia mea a inceput sa evite produsele din supermarketuri, atat cat se poate"
, a spus o locuitoare din Pacurari.

Unii dintre ieseni sunt familiarizati cu acest concept, considerand ca cei din
mediul rural, care abunda de oameni gospodari, ar beneficia de un ajutor imens daca li s-ar oferi sansa sa imparta rodul muncii lor cu cei de la oras.

,, Pare un pas logic, avem o buna parte din populatie in mediul rural, care este plin de gospodarii care ar beneficia imens daca li s-ar oferi sansa sa imparta rodul muncii lor cu cei de la oras, care la randul lor ar putea sa se bucure de produse naturale si locale, doua lucruri cautate in ziua de azi de consumatori. Am putea sa ne intrebam care e rostul unui astfel de proiect avand in vedere ca exista deja piete
clasice
. Dar raspunsul va fi determinat de autoritatile locale si de organizarea lor, daca se vor aduce niste tarabe din tabla invechite si din ele

alcatuit un labirint stramt in care trebuie sa te inghesui la fiecare pas, atunci nu avem nevoie, pentru ca rezultatul va fi doar o alta piata generica care, dupa cum stim, nu sunt frecventate decat de cateva categorii de consumatori. In schimb, daca spatiul amenajat va oferi o alta experienta, nu vad de ce nu am avea oameni de toate varstele si ocupatiile prezenti"
, este de parere un alt iesean.
Florentina SANDU
Sambata, 02 Februarie 2019, ora 00:00
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Deputatul Movila, chemat cu forta la testul de paternitate. "Nu-si recunoaste fiul" din afara casatoriei
Fervent sustinator al familiei traditionale la referendumul de acum cativa ani, deputatul Petru ...
Sforarul politico-imobiliar iesean Gabriel Surdu iese din scena: iata tunul de adio!
Dupa mai multe incercari, in urma cu doua zile s-a reusit indeplinirea cvorumului. Au participat 5 ...
Scoala Gimnaziala "Ion Simionescu"se suspenda cursurile. Clase "inchise" la alte scoli din IASI
Decizia de suspendare a cursurilor scolare organizate in modalitatea "fata in fata" se dispune la ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor