Proiectul de extindere a Palas - utilitate si controverse

   

Acestea vor fi dezbatute la Primaria Iasi in doua runde, astazi si pe 10 decembrie
Modificarile propuse la ansamblul Palas vor fi dezbatute public astazi, 4 decembrie, conform unui anunt facut de Primaria Iasi. In acelasi timp, o alta dezbatere, pentru extinderea Palas in zona Sf. Andrei, a fost programata pe 10 decembrie. "La sedinta publica sunt invitati sa participe, in limita locurilor disponibile, cei interesati - cetateni afectati, persoane fizice, organizatii, asociatii, initiatorii, respectiv proiectantii si arhitectii implicati", se arata in anunturile publicate de catre Primarie.

In cifre, extinderea Palas inseamna o investitie de de 335 milioane euro, 1.500 de locuri de parcare (subterane) si 10.000 de locuri de munca. "Compania Iulius pregateste la Iasi o noua investitie de anvergura, in valoare de peste 335 milioane de euro, in zona Palas - Sf. Andrei. Proiectul de regenerare urbana va consolida motorul de crestere economica generat de ansamblul Palas si va include noi functiuni office - care vor crea 10.000 de locuri de munca -
solutii de fluidizare a traficului, noi accese auto si pietonale, 1.500 de noi locuri de parcare, optiuni de petrecere a timpului liber, zone verzi, destinatii de promenada si relaxare", se arata intr-un comunicat al firmei.

Zgarie-nori de doar 10 etaje

Punctul de atractie al proiectului il constituie turnul cu functiunea de birouri, situat in spatele Palas Mall, pe locul fostei benzinarii. Cladirea propusa initial cu regim inalt pe locul fostului Petrom (in jur de 30 etaje) are un regim de inaltime mediu (10 etaje) si o forma triunghiulara. "Cladirea se afla in lateralul Palatului Culturii si la o distanta mai mult decat respectabila, de peste 200 de metri. De asemenea, se afla retrasa in spatele frontului de blocuri din zona Sf. Lazar si inchide cumva rama cu acest accent vertical. Cladirea a fost gandita ca un monolit de cristal, silueta ei este foarte zvelta, avem o proportie foarte fina a acestui capat (n.r. - spre Biserica Sf. Lazar) si cu ce inseamna orasul vazut din aceasta parte, si o proportie potrivita pentru scara parcului si a gradinii din celalalt capat", a declarat unul dintre arhitectii care au contribuit la realizarea proiectului. Arhitectul a dat asigurari ca turnul din spatele Palas Mall nu se suprapune din niciun punct de vedere cu monumentele istorice existente sau alte cladiri importante din zona.

De asemenea, gradina Palas se extinde in doua zone: pe directia esplanada Teatrul Luceafarul spre str. Sf. Lazar (pe langa noul turn) si in zona cladirii de la fostul Petrom, inclusiv in planul doi spre str. Palat. Astfel, se confirma faptul ca imobilul E.ON va fi demolat, iar esplanada Teatrului va fi redata publicului. In ceea ce priveste infrastructura, vor fi facute investitii pentru largirea de strazi, iar traficul va fi fluidizat printr-un sistem de sensuri unice.

Primii contestatari

Evident, aparitia unei cladiri inalte in apropierea Palatului Culturii a generat reactii. Istoricul Laurentiu Radvan a initiat o scrisoare deschisa semnata de

zeci de universitari, prin care acestia atrag atentia administratiei locale ca proiectul de modernizare a zonei Palatul Culturii ar afecta zona istorica. "Investitorul privat propune extinderea unui complex deja construit in apropierea centrului istoric, cu o serie de cladiri de birouri intr-o zona adiacenta. Problema principala aici este un turn de 27 de etaje care este propus intr-o zona foarte sensibila, in apropierea Palatului Culturii, a Bisericii Trei Ierarhi si a Catedralei Catolice. Inaltimea este foarte problematica, 27 de etaje, va deveni noul reper, impactul este covarsitor si asta ne nemultumeste pe noi, de aceea am lansat aceasta scrisoare. Nu s-a facut nicio dezbatere. Sunt chestiuni care afecteaza grav centrul istoric si se pare ca suntem pusi in fata faptului implinit. Ca istoric, misiunea mea este sa apar aceste monumente, perspectiva asupra lor. Speram ca investitorul va da dovada de ratiune si va intelege, mai ales ca este vorba de un iesean, care simte locul, orasul", spune Laurentiu Radvan.

Iulius:
"Suntem deschisi oricaror sugestii"

Ca urmare a scrisorii deschise initiata de profesorul Laurentiu Radvan si la care au aderat personalitati din mediul academic si cultural ale Iasului, compania Iulius a facut unele precizari. "Intrebarile si nelinistea exprimate in scrisoarea deschisa sunt repere legitime, pe care, la randul nostru, le-am analizat inainte de a propune proiectul de extindere Palas. Fata de fiecare dintre acestea avem o abordare amanuntita, bazata pe studii aplicate de arhitectura si urbanism. Niciun aspect din cele mentionate nu reprezinta unul care sa nu fi fost deja supus unei analize obiective din toate unghiurile si nimic nu este mai important decat sa nu ii dezamagim pe cei care doresc respectarea istoriei orasului. Din pacate, unele persoane, cu sau fara expertiza in domeniu, au preluat selectiv informatii si le-au prezentat intr-o maniera distorsionata. Subliniem faptul ca dezvoltarile urmeaza cursul firesc, fiind intr-o etapa in care este consultata opinia publica si ca, la acest stadiu, avem propuneri, nu proiecte definitive. Suntem deschisi oricaror sugestii si va asiguram ca avem viziunea si dorinta de a face lucrurile bine. Acesta este si rolul dezbaterii publice organizate miercuri, 4 decembrie 2019, unde vor fi abordate toate aceste aspecte si unde ii invitam sa participe pe toti cei care au manifestat interes fata de proiectele propuse", se arata intr-un comunicat primit ieri pe adresa redactiei.

Primarul promite sa asculte toate opiniile

Pe de alta parte, Primaria Iasi, prin vocea edilului-sef, spune ca va tine cont de toate parerile exprimate in aceasta problema pentru a gasi cele mai bune solutii de punere in practica a acestei investitii de sute de milioane de euro.

"Vreau sa declar de la inceput ca apreciez grija pe care o aratati culturii si istoriei seculare ale Iasului. Va multumesc pentru punctul de vedere pertinent si va asigur ca tratez cu seriozitate orice initiativa menita a modela profilul edilitar al orasului. Va incredintez, de asemenea, ca nu voi accepta niciodata mutilarea minunatelor monumente ale Iasului, dimpotriva, le protejez si le pun in valoare, la fel cum nu voi bloca nicicand proiectele de modernizare a orasului, fara de care nu am putea sustine cultura si apara patrimoniul nostru istoric. Voi milita intotdeauna pentru impunerea unui echilibru intre nevoia de dezvoltare a comunitatii iesene si obligativitatea de a respecta si duce mai departe mostenirea culturala a Capitalei Moldovei. Sunt convins ca aceasta este singura cale rationala de a face din Iasi unul dintre cele mai dinamice orase din estul Uniunii Europene. Sunt in acelasi timp un adept sincer al dezbaterilor organizate intre toate partile implicate si consider ca specialistii trebuie sa aiba ultimul cuvant. Prin urmare, va promit ca voi analiza cu temeinicie toate pozitiile care vor fi exprimate la dezbaterile din zilele urmatoare referitoare la proiectul Palas 2, pentru a gasi cele mai bune solutii de punere in practica a acestei investitii de sute de milioane de euro"
, spune primarul Mihai Chirica.

De mentionat faptul ca investitorul a propus doar cateva idei, care abia dupa dezbaterile programate in perioada urmatoare vor capata forma unui concept, a unei viziuni edilitare. Dan CONSTANTINESCU
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 00:00
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Accident tehnic grav, la spitalul din Letcani. Sefii judetului, cu respiratia taiata. Un turc a intors valva
La o zi dupa ce spitalul modular din Letcani a primit in regim de urgenta 6 pacienti de la Neamt, ...
O companie de stat din Iasi, implicata in cel mai mare scandal de jefuire a propriilor clienti
Servicii foarte proaste, timpi mari de asteptare, produse deterioarate, daspagubiri blocate si multe ...
Transportul public din jurul Iasului se va inchide. Lista curselor CTP care vor fi trase pe dreapta
Alerta de raspandire a virusului COVID-19 in municipiul Iasi si in comunele din zona metropolitana. ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor