S-a stins din viata, prematur, scriitorul Mirel Cana

   

Din nefricire, o veste trista: s-a stins din viata, prematur, scriitorul si muzeograful Mirel Cana (pseudonim literar Serban Alexandru).
Mirel Cana s-a nascut pe 23 martie 1957 (Corbu, comuna Maxineni, jud. Braila). Absolvent al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, Facultatea de Filologie, profesor de limba si literatura romana (1982-1990), redactor la Editura Junimea (1990-1992), apoi muzeograf in cadrul Muzeului National al Literaturii Romane Iasi (1992-2020), a fost secretar si redactor al revistei "Dacia literara" (1994-1996), moderator al Atelierului de creatie "Junimea" de la Casa Pogor (1995-1996), coordonator al Salonului de Literatura "Dosoftei" (1996-2013) si al Salonului de Literatura "Junimea" (2014-2020), fiind si presedintele Concursului National de proza "Mihail Sadoveanu" si al Concursului National "Ion Creanga" de creatie literara - "Povesti". In anul 2013 a fondat Editura Muzeelor Literare in cadrul Muzeului National al Literaturii Romane Iasi.

A publicat romanele "Zgomotul de fond" (Editura Junimea, 1992), "Omul e mort" (Editura Junimea, 2001), primele doua volume, "Mallarme" si "Albedo", din tetralogia "Benedict si Maledict" (Editura T, 2005), "Diagnostic" (Editura Humanitas, 2010), povestea adevarata a unei experiente-limita traite de autorul insusi, fiind, nu intamplator, prima lui carte semnata cu numele real, si "Un inger, un caine, o imagine" (Editura Polirom, 2015).

"Un scriitor nu face nimic altceva decat sa recupereze, cum sustine Camus, cele doua sau trei imagini simple si mari spre care s-a deschis inima prima data. Ce face el scriind - o spune Wittgenstein - este similar cu ce face copilul care pretinde a conduce o masina nemiscata stand doar pe scaunul soferului si manevrand volanul. Valoarea unei carti sta in calitatea unui suflet - ce transcenda realul, transformand pentru totdeauna existenta intr-un pur sentiment al existentei - si ea, cartea, se incheie atunci cand el, sufletul, a epuizat suma posibilitatilor sale", scria, recent, Mirel Cana. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
Marti, 19 Mai 2020, ora 12:00
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Cum se foloseste corect masca si in ce locuri riscam sa ne contaminam
Medicul Razvan Socolov a oferit pe pagina sa de Facebook informatii despre folosirea corecta a ...
Vasile Puscasu isi face de cap in centrul Iasului! A luat cu japca 45 de metri din fata Hotelului Traian - locul unde politicienii vorbeau de pe scena
De cand a intrat in posesia Hotelului Traian, Vasile Puscasu isi face singur regulile si incalca ...
Mezzosoprana Maria Macsim Nicoara avea o alcoolemie de peste 2‰ cand a cazut pe scari
Cazul mezzosopranei de la Opera Romana Iasi este in continuare investigat de catre procurori si ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor