Santierele Iasului au prins viteza

   

In ultimele doua luni, constructorii au continuat lucrarile la marile proiecte de infrastructura finantate cu fonduri europene * este vorba de lucrari la infrastuctura transportului electric, de cele vizand refacerea cladirilor simbol si monumentelor istorice, asfaltarea de strazi, ridicarea de blocuri ANL, realizarea de noi parcuri de joaca si modernizari ale unitatilor de invatamant
Instaurarea starii de urgenta, cu restrictiile de rigoare, nu a reprezentat un impediment pentru buna desfasurare a activitatilor pe santierele municipalitatii. Dimpotriva, lucrarile intreprinse de catre constructorii contractati de primarie au avut un ritm sustinut, avansand considerabil. Mai mult, o parte dintre obiective au fost finalizate, urmand a fi receptionate oficial. Astfel, lucrarile de schimbare a liniei de tramvai pe bulevardul Tudor Vladimirescu, precum si cele de consolidare a podului se afla in plina desfasurare. Pana la sfarsitul anului va fi finalizat, fiind redat circulatiei.

Reabilitarea tronsonului liniei de tramvai cuprind urmatoarele activitati: executia lucrarilor de constructii si instalatii aferente liniei de tramvai pe traseul Bucsinescu - bulevardul Tudor Vladimirescu - intersectie Calea Chisinaului (lungime: 2.444 metri - cale simpla de rulare), reabilitarea celor doua peroane din statia Tudor Vladimirescu, reabilitarea podului Tudor Vladimirescu (suprafata: 1.196 metri patrati) si construirea a doua statii de tramvai. De notat faptul ca, pentru prima data in Iasi, va fi introdusa o banda dedicata pentru tramvai, care va fi delimitata fizic in teren cu butoni stradali solari, care nu vor impiedica depasirea in caz de urgenta. Aceasta solutie tehnica ar putea aplicata si la alte tronsoane de tramvai care urmeaza sa fie reabilitate: zona Targu Cucu - Cinci Drumuri, Podu Ros - Esesatura si Doi Baieti - Dancu. Proiectul general include si achizitionarea a sapte tramvaie.

Lucrarile de constructii sunt executate de asocierea Conest SA Iasi - Mari Vila Com SRL Bucuresti, contra unei sume de 34.475.207,68 lei, inclusiv TVA (aproximativ 7,24 milioane de euro).

Valoarea totala a proiectului este 114,197,308.33 lei (aproape 24 de milioane de euro) si este asigurata prin Programul Operational Regional - Axa 4.1.

De asemenea, in cadrul proiectului "Reabilitarea infrastructurii de tramvai in Municipiul Iasi", a fost finalizat tronsonul Podu Ros - Str. Primaverii (Bd. Esutora). De asemenea, lucrarile au avansat pe tronsonul Piata Sahleanu - Rond Esutora, urmand ca tronsonul Cinci Drumuri - strada Nicorita sa fie atacat pe data de 1 iunie 2020.

Reabilitarea marilor monumente istorice

Lucrarile s-au desfasurat normal si la cele patru mari investitii de reabilitare a monumentelor istorice: Palatul Braunstein, Muzeul de Istorie Naturala, Baia Turceasca si Manastirea Frumoasa. La Palatul Braunstein, constructorul s-a concentrat pe lucrarile la instalatii sanitare, instalatii electrice, instalatii termice, finisaje tavane, reabilitare fatade, montaj cupola metalica acoperis. In ceea ce priveste Muzeul de Istorie Naturala, constructorul a finalizat consolidarile, iar la Centrul International de Arta Contemporana (Baia Turceasca) s-au facut consolidari la infrastructura in proportie de 95%, iar la suprastructura in proportie de 70%.

La Manastirea Frumoasa s-a lucrat la cele patru obiective principale (Biserica, Palatul de pe ziduri, Palat femei si Turn clopotnita), efectuandu-se tencuieli exterioare si interioare, lucrari la instalatii electrice, termice si sanitare, finisaje si refaceri de fatade.

Activitate intensa si la infrastructura rutiera

De asemenea, activitatea de pe santierele de reabilitare si modernizare a arterelor de circulatie a fost una sustinuta. Astfel, constructorii care lucreaza la modernizarea Soselei Barnova au finalizat suprastructura, trotuarele fiind executate in proportie de 85%. S-a lucrat in flux continuu la elemente de scurgere ape pluviale, acestea fiind executate in proportie de 80%. Au mai ramas de facut operatiuni la semnalizarea rutiera, trotuare, elementele de scurgerea apelor pluviale.

In ultimele doua luni, au fost facute lucrari pe strada Semanatorului, strada Transilvaniei, strada Olteniei. La toate trei obiectivele s-au finalizat lucrarile la suprastructura partii carosabile. In cazul strazilor Transilvania si Semanatorului s-au incheiat lucrarile de amenajare a trotuarelor, urmand a se asterne stratul de uzura si a se trece la semnalizarea rutiera.

In aceeasi perioada, au continuat lucrarile de supralargire a bld. Tudor Vladimirescu, de modernizare a str. Viticultori, str. I.I. Mironescu, str. Luca Arbore, str. Roscani, Str. Esicaul de Jos, Str. Timpului, str. St. O. Iosif.

Un alt proiect important il reprezinta modernizarea Sos. Iasi-Voinesti, aici lucrandu-se la ridicarea caminelor din carosabil la cota si turnarea stratului de uzura.

Investitii in locuinte si educatie

Si pe santierul constructiei de locuinte din zona Gradinari s-a lucrat in flux continuu, executandu-se compartimentari, finisaje interioare, instalatii, montare acoperis sarpanta.

De asemenea, in perioada starii de urgenta s-a lucrat si receptionat 8 parcuri de joaca pentru copii aflate in B-dul Nicolae Iorga 59 B, Aleea Rozelor nr. 15, Strada Decebal nr. 24, Aleea I. Teodoreanu nr. 16, Splai Bahlui nr. 33, Strada Orientului nr. 21, Strada Cerna, Costache Negri nr. 37, continuandu-se amenajarea spatiilor de joaca din Strada Plaiesilor nr. 9, B-dul Dacia nr. 36.

Modernizarea, extinderea si dotarea Cresei nr. 1, precum si a Cresei nr. 10, au continuat si in perioada starii de urgenta, lucrandu-se in flux continuu la demolari si desfaceri, consolidari de ziduri, sapatura fundatii corp extindere bloc alimentar, turnare grinzi fundatii, cofrarea elevatiilor, finisaje interioare, sistematizare exterioara, dotari. Lucrarile de la Cresa nr. 10 sunt finalizate, semnandu-se procesul - verbal de receptie.

In tot acest timp s-a lucrat intens la terenurile de sport ale unitatilor de invatamant Colegiul I. C. Stefanescu, Liceul Economic de Turism, Scoala Stefan Barsanescu, Scoala Gh. Bratianu, Scoala Alecu Russo, unde urmeaza turnarea stratului de beton asfaltic si asternerea covorului suprafetei de joc.

La Liceul Economic nr. 2 Madgearu s-a lucrat la zidarii, turnare beton in stalpi si grinzi, plansee, in timp ce la cladirea internat C9 - Scoala Normala Vasile Lupu s-a lucrat la finisaje interioare. Luni, 18 mai 2020, s-a predat la beneficiar un tronson (jumatate din camin), constructorul urmand a ataca imediat tronsonul al doilea.

Lucrarile incepute in data de 15 noiembrie 2019 la Gradinita PP 25 sunt finalizate, urmand a fi receptionate. La gradinita din zona Dacia s-a lucrat la imprejmuire si organizarea de santier. Tudor DAMASCHIN
Vineri, 22 Mai 2020, ora 00:00
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Si-a trimis iubitul la munca, si-a ridicat o casa pe banii lui, apoi l-a alungat ca pe un caine
Un barbat si-a dat in judecata fosta iubita, pe care o acuza ca l-a stors de bani pentru a-si ridica ...
Toate pensiile vor fi recalculate! Cine va primi MAI MULEsI BANI
Pensiile unei categorii de angajati vor fi recalculate! Ordonanta de urgenta nr. 75/2020 a fost ...
Cel mai mare tepar din ultimul deceniu insista sa fie pus in libertate
* detinutul a deschis cateva zeci de procese, numai la Tribunalul Iasi fiind inregistrate 30 de ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor