Sedinta de Consiliu Local cu peste 30 de proiecte pe ordinea de zi

   

Construirea de gradinite, reabilitarea de terenuri de sport, modificarea tarifelor la salubritate si energie termica, schimbarea denumirii unor strazi si acordarea unor titluri de cetateni de onoarea, acestea sunt principalele proiecte ce vor fi analizate astazi de alesii locali
Consilierii locali se intrunesc astazi in sedinta ordinara aferenta lunii octombrie, pe a carei ordine de zi se afla mai multe proiecte importante pentru comunitate. La capitolul investitii se inscrie proiectul vizand construirea unei gradinite in Dacia, prima care va fi finalizata dintr-o lista mult mai lunga. Consilierii locali vor trebui sa avizeze actualizarea studiului de fezabilitate si proiectul tehnic. Valoarea totala a proiectului este estimata la 7,95 milioane lei, durata de implementare a proiectului fiind de 36 de luni, din care 30 de luni reprezinta durata de executie a lucrarilor. Investitia va consta in construirea pe str. Prof. I. Simionescu a unui corp de cladire compus din parter plus etaj, cu o suprafata construita desfasurata de 2.375 metri patrati, rezultand 14 sali de cate 20 de copii, deci 280 de locuri. De asemenea, proiectul include echiparea functionalului scolar si amenajarea unui spatiu de joaca pentru copii.

Suprafete noi pentru cinci terenuri de sport

Un alt proiect vizeaza documentatiile tehnico - economice pentru modernizarea a cate un teren de sport la cinci institutii de invatamant. Este vorba despre Scoala Generala "Alecu Russo", Scoala Gimnaziala "Stefan Barsanescu", Scoala Gimnaziala "Gh. I. Bratianu", Liceul Economic de Turism si Colegiul Tehnic "I. C. Stefanescu". Valoarea totala a devizelor generale pentru cele cinci terenuri de sport este de 2.494.974,24 lei, fara TVA. Toate cele cinci terenuri vor avea forma dreptunghiulara, cu lungimea de 40 de metri si latimea de 20 de metri, iar in jurul terenul urmand a fi amenajata o zona de siguranta. Fiecare teren va fi imprejmuit cu plasa bordurata si stalpi metalici. Gardul va avea o inaltime de sase metri in spatele portilor si patru metri pe lateralele terenului. Totodata, pentru folosirea terenului in conditii de luminozitate redusa, perimetral va fi montata o instalatie de iluminat cu reflectoare de tip led.

Suprafata de joc a terenurilor de la Scoala Generala "Alecu Russo", Scoala Gimnaziala "Gh. I. Bratianu" si Colegiul Tehnic "I. C. Stefanescu" va fi din gazon sintetic, cu inaltimea firului de 40 de milimetri, avand compozitia firului 100% din polietilena. Pentru asigurarea stabilitatii gazonului vor fi utilizate granule de cauciuc, care va fi montat pe stratul suport.

In cazul Liceului Economic de Turism si a Scolii Gimnaziale "Stefan Barsanescu", suprafata de joc va fi din tartan, montat pe stratul suport.

Statii de incarcare electrica

Primaria continua eforturile pentru reducerea efectelor poluarii. In acest sens, in sedinta de astazi va fi dezbatut un proiect care prevede aplicarea Municipiului Iasi la "Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport nepoluant din punct de vedere energetic: statii de reincarcare pentru vehiculele electrice in municipiile - resedinta de judet", in vederea realizarii proiectului "E-move - Statii de reincarcare pentru vehicule electrice in Municipiul Iasi". Valoarea totala a proiectului se ridica la 2.107.355,29 lei, cu TVA. Contributia municipalitatii iesene va fi de 167.490,33 lei, cu TVA, reprezentand 10% din valoarea eligibila a proiectului, precum si sustinerea cheltuielilor neeligibile pentru realizarea proiectului, in cuantum de 432.451,98 lei, cu TVA. Implementarea proiectului va consta in amplasarea a opt statii de reincarcare si a 16 locuri de parcare, destinate exclusiv reincarcarii autovehiculelor electrice. Amplasamentele vizate sunt urmatoarele: parcarea TVR (fosta cladire Romtelecom), parcarea Ciric, parcarea Spitalului Clinic "C.I. Parhon", parcarea din soseaua Nationala nr.43, parcarea Agatha Barsescu, parcarea CEC (strada Barboi), parcarea Spitalului Clinic de Recuperare si parcarea Mitocul Maicilor.

Centrul multifunctional in zona Cicoarei

Nu in ultimul rand, municipalitatea va realiza Centrul multifunctional din zona Cicoarei cu ajutorul fondurilor europene. Valoarea totala a proiectului, care poara numele "Proiect integrat de regenerare urbana si sociala in zona Cicoarei - Centrul multifunctional Cicoarei", este de 16.846.646,85 lei, fara TVA, finantarea urmand a se realiza prin intermediul Programului Operational Regional - Axa 4. Proiectul prevede construirea unei sali de spectacol cu o capacitate de 120 de locuri, unei sali de sport cu peste 150 de locuri in tribuna, sali de IT, muzica, biblioteca etc. Obiectivul va fi construit pe strada Sofia Nadejde (fosta Cicoarei), suprafata terenului studiat pentru Planul Urbanistic Zonal fiind de 7.700 metri patrati, din care 15% vor reprezenta spatii verzi. Noua constructie va avea un regim de inaltime P + 4E (inaltime maxima 20 de metri de la cota terenului natural in aria construita). In cadrul centrului se vor organiza spatii pentru activitati educative dedicate dezvoltarii copiilor si tinerilor care locuiesc in cartierul Cicoarei si in zonele invecinate.

Se scumpeste gunoiul. Caldura "ingheata" la valoarea de 245 lei/gcal

Utilitatile publice sau, mai excact, tarifele platite de ieseni pentru salubrizare si energie termica vor avea parte de majorari pe care alesii locali vor trebui sa le analizeze. SC Veolia Energie Iasi SA a depus o solicitare de ajustare a preturilor la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), avizul favorabil fiind emis pe 25 iulie. Important de mentionat este faptul ca pretul local pentru energia termica facturata populatiei (206,21 lei/Gcal fara TVA, respectiv 245,39 lei/Gcal cu TVA) va fi mentinut la nivelul actual! "Diferenta dintre pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrate populatiei si pretul local al energiei termice facturate populatiei in cuantum de 117,31 lei/Gcal fara TVA, respectiv de 139,60 lei/Gcal cu TVA, va fi suportata din bugetul local", spun oficialii Primariei.

La salubritate, prima modificare vizeaza locuitori de la blocuri si care nu depoziteaza corect deseurile. In acest caz, pentru o persoana, tariful creste de la 10,28 lei la 13,01 lei. In schimb, iesenii care depoziteaza corect, vor plati 9,25 lei (8,85 lei pret vechi).
Majorarile ii vizeaza si pe iesenii care locuiesc la case si care nu depoziteaza selectiv.
O persoana va plati 18,09 lei (14,59 lei tarif vechi), cu aproape sase lei mai mult decat un cetatean corect, care va achita 13.66 lei (12,90 lei tarif vechi). In aceeasi nota, tarifele sunt diferentiate si pentru familiile cu doua persoane: 30.96 lei (25,03 lei pret vechi) pentru cele unde nu sunt respectate obligatiile impuse, respectiv 23,56 lei (22,20 lei tarif vechi) pentru cele corecte. La trei persoane, avem urmatoarele valori: 42,49 lei (34,40 lei pret vechi) pentru cele care nu colecteaza corect, respectiv 32,49 lei (30,58 lei tarif vechi) pentru cele care depoziteaza gunoiul unde trebuie. Evident, la patru si mai mult de patru persoane, diferentele de tarif ating diferente majore: 51,53 lei (41,69 lei tarif vechi) fata de 39,31 lei (37,03 lei tarif vechi) in cazul famiilor cu patru persoane, respectiv 57,99 lei (46,92 lei tarif vechi) fata de 44,26 lei (41,68 lei tarif vechi) in cazul celor cu mai mult de patru persoane.

Noi denumiri de strazi

Doua strazi si un parc din Municipiul Iasi, recent modernizate, vor purta numele unor reprezentanti marcanti ai Casei Regale. Aceste modificari fac obiectul a trei proiecte de hotarare care vor fi dezbatute in sedinta de astazi. Este vorba despre schimbarea denumirii Splai Bahlui Mal Drept in bulevardul Regele Mihai I al Romaniei, schimbarea denumirii Splai Bahlui Mal Stang in bulevardul Regele Ferdinand I al Romaniei, precum si schimbarea denumirii Parcului Podu Ros (cunoscut si ca "Parcul Orasel", vizavi de Sala Polivalenta) in Parcul Regina Maria a Romaniei.

Initiativele vin la scurt timp dupa ce Romania a sarbatorit Centenarul de la Marea Unire, act istoric savarsit dupa ce, in perioada 1916 - 1918, Iasul a fost capitala de razboi a tarii si resedinta a Casei Regale la acea vreme.

11 cetateni de onoare

Alte proiecte se refera la acordarea mai multor titluri de Cetatean de Onoare al Municipiului Iasi. O personalitate care va primi titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Iasi este prof. dr. h. c. Horia - Nicolai Teodorescu, membru al Academiei Romane, nascut la Iasi pe 14 noiembrie 1951.

La randul sau, profesorul universitar doctor Constantin Toma va primi acelasi titlu pentru prodigioasa sa activitate stiintifica si didactica desfasurata pe parcursul a 60 de ani. De asemenea, va primi titlul si profesorul universitar doctor Viorel Barbu, presedintele filialei Iasi a Academiei Romane, dar si academicianului Valeriu Matei, autorul principal al Declaratiei de Independenta a Republicii Moldova fata de imperiul sovietic, adoptata de Parlamentul Republicii Moldova la 27 august 1991. Nu in ultimul rand, distinctia va fi conferita si academicianul Vasile Tarateanu, poet roman din Ucraina.

Vor fi si titluri acordate port-mortem. Este vorba de cei patru membri ai echipajului SMUD cazuti la datorie pe 2 iunie 2016 odata cu prabusirea eclicopterului EC 135 la marginea padurii Haragas (Republica Moldova):
medicul de urgenta Mihaela Dumea, asistentul medical Adrian Gabriel Sandu, pilotul comandor Ilie Doru Gavril si copilotul capitan comandor Voicu Socae. Un al doilea titlu post-mortem va fi acordat Parintelui Arhimandrit Justin (Iosif) Parvu, cel care si-a petrecut 17 ani din viata in temnitele comuniste. Evident, de pe aceasta lipsa nu putea lipsi actorul Petru Ciubotaru, plecat recent dintre noi. Tudor DAMASCHIN
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 00:00
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Clientii E.ON pot alege o oferta concurentiala pana in iunie
Compania a pregatit produse si servicii competitive, cu un pret de furnizare corelat cu evolutia ...
Managerul de la Neuro ar putea ramane fara doctorat!
Profesorii universitari care au analizat teza de doctorat a medicului Lucian Eva au constatat ca ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor