Tot orasul a mirosit a gaz!

   

Alertati, iesenii au inrosit telefoanele celor de la Delgaz Grid * in final s-a demonstrat ca Transgaz a realizat o incarcare tehnologica a odorizatorului de gaze naturale din spatele Pietei Pacurari
Alerta, ieri, in tot orasul. Cetatenii au reclamat faptul ca miroase a gaz in vecinatatea locuintelor, indiferent ca acestea se aflau in Frumoasa, Moara de Vant, Tatarasi sau Pacurari. Chiar si cei domiciliati in Lunca Cetatuii au crezut ca este vorba de o avarie de proportii. In final, s-a dovedit ca a fost vorba de o interventie a distribuitorului de gaz. "Este o problema in tot orasul,am sunat la 112 si mi-au confirmat cei de la ISU. Au facut verificarile instalatiilor pentru iarna", sustine o ieseanca. "A venit echipa de interventie si au verificat toata instalatia blocului. Mi-au explicat ca azi au bagat nu stiu ce solutie pe instalatia generala de gaz si au avut sesizari foarte multe de peste tot din Iasi. In urma verificarii nu au descoperit nimic care sa prezinte defectiuni. Sincer au stat cam 50 minute pe casa scarii si au verificat tot de sus pana jos", afirma un alt iesean.

Si primarul Mihai Chirica a intervenit in aceasta problema, linistiindu-i pe ieseni. "Astazi, Compania Transgaz a realizat o incarcare tehnologica a odorizatorului de gaze naturale din spatele Pietei Pacurari. Incepand cu ora 15,00 au aparut mai multe reclamatii cu miros gaz in municipiu datorita cresterii cantitatii de odorizant din gazul metan. Cu toate acestea operatorul ne transmite ca a mobilizat mai multe echipe pentru verificari", a spus edilul-sef.

Cum au explicat oficialii Delgaz Grid mirosul puternic de gaz din oras

In cursul serii, si oficialii Delgaz Grid au oferit precizari despre situatai din oras, sustinand ca a fost vorba de o supraodorizare accidentala a gazelor naturale produsa in instalatia Transgaz.
"In aceasta dupa-amiaza, incepand cu ora 15.00, la dispeceratul Delgaz Grid au fost inregistrate mai multe sesizari din partea consumatorilor din mun. Iasi privind prezenta mirosului de gaz. Odorizarea este o componenta a conceptului de siguranta aplicat in sectorul gazelor naturale si este realizata in statiile speciale ale Transgaz, operatorul sistemului national de transport al gazelor naturale, in cadrul activitatilor sale curente sau la solicitarea distribuitorului. Aceasta masura de siguranta presupune introducerea unei cantitati de etilmercaptan in gazele naturale in scopul sesizarii de catre populatie, prin miros, a eventualelor scapari de gaze din retelele stradale sau din instalatiile de utilizare a gazelor naturale. Delgaz Grid nu a solicitat odorizarea suplimentara a gazelor naturale. Conform informatiilor pe care le avem, mirosul puternic de gaz se explica prin supraodorizarea gazelor naturale cauzata accidental in instalatia de odorizare a Transgaz"
, au spus oficialii Delgaz Grid.

Acestia au precizat ca in urma sesizarilor inregistrate Delgaz Grid a suplimentat numarul echipelor, 15 echipe intervenind pentru efectuarea verificarilor necesare in teren si pentru a lua masurile care se impun pentru functionarea sistemului de distributie in conditii de siguranta. "In cazul in care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugati sa asigure o cat mai buna ventilare a holurilor si a caselor scarilor, sa aeriseasca incaperile. Echipele de interventie ale Delgaz Grid urmeaza sa verifice toate situatiile in care a fost sesizat miros de gaze naturale si acolo unde se va confirma existenta unor scapari de gaze naturale in cladiri, vor lua masurile care se impun in vederea eliminarii oricarui pericol", spun acestia. Lucian STATE
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 00:00
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor