Transportul public din jurul Iasului se va inchide. Lista curselor CTP care vor fi trase pe dreapta

   

Alerta de raspandire a virusului COVID-19 in municipiul Iasi si in comunele din zona metropolitana. Explozia cazurilor de coronavirus a facut ca rata de infectare sa creasca de la zi la zi, iar mai multe localitati sa fie aproape de o carantina totala. Primaria Iasi a decis chiar sa restrictioneze traficul catre comunele limitrofe. Autobuzele Companiei de Transport Public ar urma sa nu mai circule in afara municipiului
Municipiul Iasi a atins pragul critic de 5 infectari la mia de locuitori in privinta cazurilor de COVID-19. Situatia aparuta atat in municipiu, cat si in zona metropolitana a Iasului a facut ca autoritatile sa treaca la o serie de masuri suplimentare pentru limitarea raspandirii virusului. Mai multe comune din jurul orasului au depasit incidenta de 6 la mia de locuitori. In aceste conditii, Primaria Iasi vrea sa restrictioneze cel putin transportul public CTP intre oras si comunele din jur. In municipiul Iasi s-au inregistrat circa 9.000 de cazuri de infectare cu virusul COVID-19, incidenta fiind tot mai mare.

Transportul public CTP va fi restrictionat in zona metropolitana. Lista curselor care vor fi suspendate

Comunele din jurul Iasi au sarit cu rata de infectare peste cifra de 6 la mia de locuitori. De exemplu, comuna Ciurea are o rata de 6.93 la mia de locuitori. CTP Iasi asigura traseul 41 pe ruta Ciurea- Piata Mihai Eminescu, unul din cele mai aglomarate din rutele companiei de transport.

"Incidenta ne va conduce la luarea unor decizii, in special reducerea contactului dintre persoane, pentru ca acolo se produce aceasta crestere. Am vazut o crestere alarmanta si la localitatile din jurul municipiului Iasi, unele trecand de cifra 7 la mia de locuitori. Probabil ca vom renunta la transportul rutier pe toate aceste legaturi. Vom discuta masurile in Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta, toate avand acelasi scop, respectiv scaderea numarului de infectari. Scopul este acela de a nu ajunge in carantina. Daca am intrat in carantina, lucrurile se complica pentru toata lumea", a mentionat primarul Mihai Chirica.

Restrictii majore in trafic. Cifre in crestere in jurul municipiului Iasi

Rata de infectare in comuna Miroslava a ajuns la 6.57 la mia de locuitori. Traseul CTP operat intre Iasi si Miroslava, autobuzul 23, face legatura intre zona de langa Primaria comunei si Podu Ros. La o populatie de aproape 24 de mii de locuitori, Miroslava are aproape 500 de cazuri de infectare cu COVID-19, cu 150 de cazuri mai mult fata de acum doua saptamani. Astfel, si in acest caz se vor lua masuri.

"Nu vrem sa ajungem acolo. Le cer tuturor sa aiba grija si sa incerce sa evite apropierea de alte persoane. Nu vorbim despre o suspendare a transportului public in zona metropolitana, ci despre o restrictionare. Am facut o analiza, am discutat si cu domnul prefect si am inceput sa luam unele masuri. La Ciurea incidenta este de 7 la mia de locuitori. Este clar ca persoanele de acolo vin deja infectate, se mai urca si in mijlocul de transport in comun si astfel ii *ajuta* si pe altii", a adaugat primarul Mihai Chirica.

Rata de infectari in zona metropolitana Iasi. Iata cum au evoluat cazurile de COVID-19

Rata de infectare in comuna Valea Lupului a ajuns la 5.97. La cei 12 mii locuitori ai comunei aflate in coasta municipiuluI Iasi s-au inregistrat peste 320 cazuri de SARS-CoV-2. S-a luat in calcul suspendarea traseului 20 spre Metro, de exemplu.

"Restrictionarea inseamna ca se poate ajunge si pana la interzicerea transportului public in afara localitatii. Daca lucrurile vor continua asa, vom ajunge si pana acolo. Mai mult, va trebui sa vedem ce facem in continuare in piete si in supermarketuri. In marile magazine vom avea actiuni destul de concentrate pentru prevenire. Sunt si acolo probleme si sunt convins ca lucrurile sunt clare. Contactele multiple favorizeaza raspandirea virusului", a mai spus primarul Mihai Chirica.

Rata de infectare in comuna Holboca a ajuns la 4.93. La circa 12 mii de locuitori s-au inregistrat peste 320 de cazuri de infectare cu COVID-19. Si in acest caz traseul de autobuz 3B poate fi suspendat temporar.
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 09:14
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Cea mai poluata zona din Iasi
Pandemia a redus poluarea in Iasi anul trecut. Pe fondul restrictiilor aerul a devenit mai ...
EXCLUSIV: Transport public aerian la Iasi? Telecabina de la Fundatie la Agronomie!
Aglomeratia si traficul tot mai sufocant ar putea aduce schimbari radicale la Iasi, pe termen lung. ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor