Câte zile au lucrat în plen și câți bani au primit parlamentarii români în 2022. O zi de muncă depășește salariul minim net pe economie

Joi, 05 Ianuarie 2023, ora 22:29
5986 citiri
Câte zile au lucrat în plen și câți bani au primit parlamentarii români în 2022. O zi de muncă depășește salariul minim net pe economie
Parlamentarii au câștigat din luna ianuarie și până în decembrie aproximativ 144.000 de lei FOTO Facebook / Camera Deputaților

Parlamentarii români se află oficial în vacanță până la începutul lunii februarie, când începe noua sesiune.

Conform unui calcul făcut de Ziare.com al lucrărilor din plen, anul trecut deputații au avut o activitate mai intensă decât cea a senatorilor, lucrând în media 7 zile pe lună.

Deși sesiunea parlamentară din 2022 a debutat oficial pe februarie, senatorii au fost nevoiți să-și întrerupă vacanța în luna ianuarie de trei ori pentru a trece mai multe proiecte de lege urgente. Printre acestea s-au regăsit proiectul de validare a unui membru interimar în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), un proiect de lege pentru aprobarea unui OUG dar de Guvern cu privire la protejarea angajaților în contextul pandemiei de COVID-19, precum și aprobarea OUG pentru compensarea la facturile de energie și gaze.

Senatorii au venit din vacanță la muncă și în luna iulie, de două ori. Mai întâi pe 18 iulie când au votat o serie de OUG-uri date de către guvernul Ciucă, iar mai apoi pe 20 iulie, când s-au reunit pentru ratificarea Protocolului de la Bruxelles privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO.

Astfel în 2022, senatorii au lucrat în plen de 68 de ori, echivalentul a 6 zile de muncă pe lună.

Câte zile de plen au avut senatorii în 2022:

Ianuarie - 3 (ședințe extraordinare)

Februarie - 8

Martie - 5

Aprilie - 5

Mai - 9

Iunie - 8

Iulie - 2 (ședințe extraordinare)

August - 0 (vacanță)

Septembrie - 8

Octombrie - 9

Noiembrie - 5

Decembrie - 7

De cealaltă parte, deputații au venit la muncă de mai multe ori, aceștia având în 2022 un număr de 81 de ședințe de plen, echivalentul a 7 zile de muncă pe lună. La fel ca și senatorii, deputații au fost nevoiți să-și întrerupă vacanța de vară pe 20 iulie pentru a da un vot asupra aderării Finlandei și Suediei la NATO.

Câte zile de plen au avut deputații în 2022:

Ianuarie - 0 (vacanță)

Februarie - 10

Martie - 10

Aprilie - 9

Mai - 10

Iunie - 10

Iulie - 1 (ședință extraordinară)

August - 0 (vacanță)

Septembrie - 8

Octombrie - 7

Noiembrie - 9

Decembrie - 7

Cât câștigă un parlamentar

Conform ultimelor informații publice pe site-urile oficiale ale celor două camere, un parlamentar câștigă lunar o indemnizație cuprinsă între 10.951 și 13.993 de lei net, în funcție de comisiile parlamentare din care fac parte sau dacă dețin vreo funcție într-una dintre cele două camere.

Astfel, la un venit mediu de 12.000 de lei pe lună, parlamentarii au câștigat din luna ianuarie și până în decembrie aproximativ 144.000 de lei. Raportat la numărul mediu de zile petrecute în plen (75), parlamentarii au primit pentru fiecare zi de muncă aproximativ 1.920 de lei. Calculând strict pe camere, un deputat a primit aproximativ 1.700 de lei pentru fiecare zi petrecută în plen, în timp ce un senator a câștigat 2.100 de lei.

De menționat însă că munca parlamentarilor înseamnă, pe lângă lucrările în plen și activitatea din comisiile de specialitate, care sunt convocate de regulă o singură dată pe săptămână și țin în medie o oră. Totodată, unele lucrări din comisii au loc în zile care se suprapun cu lucrările din plen, astfel încât parlamentarii nu sunt nevoiți să vină o zi în plus la muncă.

Pe lângă asta, parlamentarii își dedică, teoretic, zilele de vineri pentru activitatea în circumscripțiile în care au fost aleși. Este imposibil însă de verificat cât de des se întâlnesc politicienii cu alegătorii pentru a le asculta nemulțumirile.

Beneficii de parlamentar

Pe lângă indemnizația generoasă, un parlamentar mai primește o sumă forfetară pentru cabinetele parlamentare și activitatea din circumscripțiile electorale, care însemnă 25.000 de lei, jumătate din sumă fiind decontabilă iar jumătate luată pe declarație pe proprie răspundere.

La această sumă se mai adaugă 1.400 de lei pentru transportul în circumscripția electorală precum și o diurnă de aproximativ 200 de lei. Aleșii care din provincie mai primesc și o sumă de 4.600 de lei pentru cazare în București.

Pe lângă toate acestea, parlamentarii mai primesc telefon, tabletă, transport gratuit cu trenul - CFR, indiferent unde, atât la clasa I, cât și la vagon de dormit, precum și o călătorie dus-întors cu avionul către circumscripția electorală din care fac parte.

Quarterly Report - Editia 4

Cum se promovează un candidat la Primăria Sectorului 5 al Capitalei: Plimbă o vacă de lanț în apropierea Parlamentului și critică administrația VIDEO
Cum se promovează un candidat la Primăria Sectorului 5 al Capitalei: Plimbă o vacă de lanț în apropierea Parlamentului și critică administrația VIDEO
A început campania electorală pentru alegerile locale și fiecare candidat caută să ajungă la votanți prin idei care să-i atragă. Astfel, Adrian Vigheciu, reprezentantul Alianței PSD-PNL...
De ce își face AUR campanie cu Mihai Viteazul, Vlad Țepeș sau Ștefan cel Mare: ”Vorbim de o caracteristică a național-comunismului”
De ce își face AUR campanie cu Mihai Viteazul, Vlad Țepeș sau Ștefan cel Mare: ”Vorbim de o caracteristică a național-comunismului”
Partidul AUR s-a consacrat de-a lungul timpului prin folosirea de figuri istorice și scenete cu voievozi pentru a-și face mesajul auzit. Mihai Viteazul, Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare apar...
#zile lucrate parlamentari, #sesiune parlamentara 2022, #Parlament, #deputati, #senatori , #parlamentari
Comentarii