Povestea ultimului soldat ucis în Primul Război Mondial. A murit cu câteva secunde înainte să se oprească luptele

Luni, 11 Noiembrie 2024, ora 13:25
4138 citiri
Povestea ultimului soldat ucis în Primul Război Mondial. A murit cu câteva secunde înainte să se oprească luptele
Henry Gunther, ultimul soldat ucis în Primul Război Mondial FOTO captură video YouTube /World War Profiles

Ziua Armistițiului este marcată în fiecare an pe 11 noiembrie, deoarece marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial. Un soldat american, care a făcut un gest sinucigaș pentru a-și recăpăta onoarea, este considerat drept ultimul militar care a murit în luptele de pe sângerosul Front de Vest.

Primul Război Mondial s-a încheiat oficial pe 11 noiembrie 1918, la ora 11. Armistițiul de pace fusese însă semnat cu 6 ore mai devreme și aproape 3.000 de soldați și-au pierdut viața între semnare și intrarea în vigoare, deoarece liderii Germaniei, Marii Britanii și Franței au vrut să aleagă un moment simbolic. Printre ei s-a numărat și americanul Henry Gunther, ultimul soldat din armata SUA care a murit la finalul Marelui Război.

După semnarea armistițiului de pace dintre Imperiul German și puterile Antantei (Marea Britanie și Franța), s-au mai scurs 6 ore până la încheierea oficială a conflictului, timp în care au murit 2.738 de soldați pe Frontul de Vest, scrie history.com.

Ultimul dintre ei a fost Henry Gunther, nepotul unor imigranți germani, care s-a năpustit către o mitralieră nemțească în ultimele secunde ale războiului. În vârstă de 23 de ani, el a ajuns pe frontul din Franța în iulie 1918 ca sergent de aprovizionare al companiei sale.

Povestea soldatului american retrogradat

De pe front, i-a scris o scrisoare unui prieten din SUA în care se plângea de condițiile din tranșee și îl sfătuia să nu se înroleze. Scrisoarea a fost citită de autoritățile americane, care l-au retrogradat la simplu soldat.

După retrogradare, logodnica lui Henry Gunther l-a părăsit, iar acesta a început să aibă un comportament tot mai riscant în luptă, pentru a obține din nou rangul de sergent, pe care îl vedea ca singurul mod de a-și recupera onoarea și logodnica.

Compania din care făcea parte americanul a fost anunțată la 10.44 de armistițiul care urma să intre în vigoare la ora 11. La 10:59, în timp ce trupele germane trăgeau ultimele focuri înspre trupele americane, Henry Gunther s-a ridicat din tranșee ca să atace poziții germane.

Atât camarazii săi, cât și nemții au strigat la el să se oprească. El a auzit, dar a mers mai departe, cu arma în mână. Un soldat german a tras o rafală de cinci gloanțe iar unul dintre ele l-a lovit în tâmplă. Henry Gunther a căzut în noroi și a murit pe loc, ultimul soldat care a murit în Primul Război Mondial, cel puțin pe Frontul de Vest.

Henry Gunther, ultimul soldat ucis în Primul Război Mondial FOTO captură video YouTube /House of History

După moarte, în 1923, retrogradarea a fost anulată, iar Henry Gunther a primit Medalia de Onoare pentru curajul său. General „Blackjack” Pershing, comandantul forțelor americane, l-a recunoscut oficial ca ultimul soldat american ucis pe front.

Premierul britanic Keir Starmer se află vineri, 11 noiembrie 2024, la Paris alături de președintele francez Emmanuel Macron într-un gest de „solidaritate europeană” de Ziua Armistițiului, scrie The Guardian.

Handbal feminin: Rezultatele de la EURO și cum arată clasamentul după victoria României
Handbal feminin: Rezultatele de la EURO și cum arată clasamentul după victoria României
Vineri s-au jucat trei partide în grupa principală I a Campionatului European de handbal feminin. România a învins Suedia, locul 4 la Campionatul Mondial şi Jocurile Olimpice. Rezultatele...
Crizele politice din Franța și Germania aduc și mai multe probleme pentru economia în dificultate a Europei ANALIZĂ
Crizele politice din Franța și Germania aduc și mai multe probleme pentru economia în dificultate a Europei ANALIZĂ
Colapsurile guvernamentale de la Berlin și Paris vor împiedica eforturile de soluționare a deficitelor tot mai mari și a competitivității scăzute a Europei. Un vid politic în Franța și...
#ziua armistitiului, #Primul Razboi Mondial, #SUA, #Franta, #Marea Britanie , #razboi
  1. Comisarul european al Apărării: "Văd necesitatea de a se cheltui mai mult pe apărare, nu din cauza lui Trump, ci din cauza lui Putin"
  2. Serviciile secrete ale lui Viktor Orban ar fi spionat funcționari UE. Reacția oficialilor din Ungaria
  3. Crizele politice din Franța și Germania aduc și mai multe probleme pentru economia în dificultate a Europei ANALIZĂ
  4. Noua armă secretă a lui Putin, ce poate arunca lumea în haos. Statele Unite o urmăresc în fiecare minut VIDEO
  5. Ce prime mai iau angajații români de sărbători. Cine poate primi 3.000 de lei sau chiar mai mult. „O tradiție bine înrădăcinată”
  6. Lipsa unei vitamine produce demență: Poți evita să te îmbolnăvești, dacă faci un lucru simplu
  7. Misiunea lui Trump, reală sau doar o iluzie: Ruperea legăturii dintre Putin și o țară puternică din Est
  8. Elon Musk agită apele în Marea Britanie. Cel mai bogat om din lume respinge zvonurile că va face o donație uriașă pentru populistul Nigel Farage
  9. Putin dă Belarusului mult lăudatele rachete hipersonice Oreșnik, iar Lukașenko va stabili „țintele”
  10. Bătălia pentru insulele Niprului. Moscova pregătește o ofensivă majoră în sudul Ucrainei