De ce cred elevii că ar trebui să se facă școală de Ziua Educației. ”Să ne uităm la cum arată sistemul”

Joi, 06 Octombrie 2022, ora 00:21
1837 citiri
De ce cred elevii că ar trebui să se facă școală de Ziua Educației. ”Să ne uităm la cum arată sistemul”
Pe 5 octombrie este sărbătorită în fiecare an Ziua Educației FOTO: Pixabay.com

Peste 3 milioane de elevi din întreaga țară nu merg la ore pe 5 octombrie, în fiecare an, pentru că astfel este marcată Ziua Educației. O petiție cere ca această zi să fie sărbătorită altfel.

Robert Avram, președintele Consiliului Elevilor, a explicat pentru ziare.com ce ar trebui să facă elevii și profesorii de Ziua Educației.

Idei pentru Ziua Educației

"Ziua Educației nu ar trebui sa fie doar o zi liberă. E ziua în care ar trebui să ne gândim mai mult la sistemul de educație ca un sistem în care trebuie să investim pentru a asigura un viitor productiv pentru țara noastră.

Există foarte multe moduri prin care o putem celebra, printre care, în mod evident, se numără activități de educație non-formală, excursii tematice - activități care să aducă plus valoare cunoștințelor și competențelor elevilor și să îi ajute să scape puțin de sub presiunea activităților de zi cu zi", a declarat Robert Avram.

România este în top 3 țări cu cele mai puține zile de școală

"Legat de numărul de zile de școală, aici discuția este una interminabilă. Da, toată lumea își dorește cât mai mult timp alocat învățării, dar să nu uităm că nu numărul de zile de școală determină calitatea actului educațional.

Exista mulți alți factori, care trebuie corelați: programe, planuri-cadru, ceea ce se face efectiv în clasă", a explicat Robert Avram.

Să ne asumăm ceea ce nu am reușit până acum

"Dincolo de toate mesajele și discursurile pe care le auzim azi, despre cât de important este sistemul de educație, cred că ar trebui să ne uităm la cum arată acum sistemul.

Acesta se afla într-o stare extrem de rea, asta din cauza modului în care decidenții s-au uitat până acum la învățământ.

Ar trebui folosită această zi ca prilej pentru a ne asuma ceea ce nu am reușit să facem până acum: creșterea finanțării, sporirea gradului de incluziune, reforma curriculară. Practic, să ne asumăm rezolvarea problemelor care ne afectează pe toți de ani de zile", a concluzionat Robert Avram.

Petiție pentru activități de tip Școala Altfel de Ziua Educației

Peste o sută de persoane au semnat o petiție adresată ministerului Educației și Muncii, postată pe platforma online Declic, prin care se cere ca 5 octombrie, Ziua Educației, să se celebreze altfel, nu prin zi liberă, așa cum se întâmplă în prezent.

Inițiatoarea petiției prezintă două propuneri: zi legală națională pentru ca astfel activitățile să se desfășoare înafara școlii dar cu părinți și profesori, sau “reîncadrarea activității de celebrare ca “zi de școala altfel, cu activități educative extrașcolare”.

Ziua Educației este marcată în România din anul 2013, distinct de ziua Învățătorului care este pe 5 iunie.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Ziua Educatiei, #5 octombrie, #zi libera, #elevi, #profesori , #educatie