Președinta Înaltei Curți, mesaj de Ziua Justiției. "Considerăm esenţială reclădirea parteneriatului natural cu societatea"

Duminica, 03 Iulie 2022, ora 10:31
1782 citiri
Președinta Înaltei Curți, mesaj de Ziua Justiției. "Considerăm esenţială reclădirea parteneriatului natural cu societatea"

Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) Corina-Alina Corbu afirmă, în mesajul transmis duminică, 3 iulie, de Ziua Justiţiei, că "instanţele judecătoreşti sunt datoare la a-şi examina propria organizare şi funcţionare prin prisma interesului cetăţeanului", adăugând că "orice reformă trebuie implementată astfel încât să servească cetăţeanului".

"Considerăm esenţială reclădirea parteneriatului natural care trebuie să existe între justiţie şi societate, bazat pe încrederea fiecărui cetăţean că există cu adevărat un apărător al drepturilor sale fundamentale.

Or, pentru aceasta justiţia trebuie să fie nu numai mai rapidă, nu numai mai prietenoasă şi nu numai mai accesibilă, dar în primul rând trebuie să devină mai previzibilă", transmite magistratul.

Preşedintele instanţei supreme afirmă, în mesajul transmis de Ziua Justiţiei, că această sărbătoare este şi o ocazie de a reflecta la priorităţile serviciului public oferit de acest sistem pentru perioada următoare.

Corina-Alina Corbu consideră că Ziua Justiţiei nu trebuie să fie o sărbătoare "internă, închisă, a instituţiilor sistemului judiciar, ci dimpotrivă, o oportunitate de a invita la deschiderea şi la transparenţa acestuia, faţă de cei pe care îi deserveşte şi faţă de cei, indispensabili, împreună cu care îşi realizează funcţia socială”.

"În centrul justiţiei trebuie să se afle cetăţeanul, ceea ce este specific oricărui serviciu public. Ceea ce diferenţiază însă serviciul public al justiţiei de oricare alt serviciu public este rolul acestuia de a proteja drepturile cetăţeanului, indiferent dacă încălcarea provine din partea unui particular sau a Statului însuşi.

Credem că instanţele judecătoreşti sunt datoare la a-şi examina propria organizare şi funcţionare prin prisma interesului cetăţeanului - orice reformă trebuie implementată astfel încât să servească cetăţeanului, orice garanţie acordată judecătorului trebuie astfel măsurată şi reglementată încât să asigure de fapt interesul cetăţeanului de a beneficia de o judecată independentă, imparţială şi profesionistă, orice schimbare relevantă trebuie să fie rodul unei gândiri strategice şi să ia în considerare consecinţele pe care le poate genera cu privire la eficienţa sistemului şi la capacitatea acestuia de a garanta caracterul efectiv al drepturilor cetăţeanului”, este mesajul preşedintelui ICCJ.

Magistratul subliniază importanţa diversificării serviciilor digitale, a sporirii preocupării şi a procedurilor dedicate asigurării calităţii hotărârilor judecătoreşti, a respectării termenelor procedurale şi a accelerării duratei proceselor, arătând că "sprijinul celorlalte puteri ale statului rămâne esenţial pentru realizarea acestor obiective”, care sunt, în primul rând, în interesul justiţiabililor.

Magistratul pune accent şi pe rolul avocaţilor, procurorilor, profesorilor de drept, notarilor, consilierilor juridici pe care îl consideră "esenţial în ceea ce priveşte îndeplinirea rolului social echilibrator al justiţiei”.

Citeste si:
Ce i-a transmis, de la Toronto, Simona Halep lui Patrick Mouratoglu, care se distrează în Mykonos
Ce i-a transmis, de la Toronto, Simona Halep lui Patrick Mouratoglu, care se distrează în Mykonos
Simona Halep a trecut în turul al doilea al turneului de la Toronto, după o victorie scurtă în fața croatei Donna Vekici, de care a trecut cu 6-0, 6-2. Simona nu este asistată la acest...
Elena Udrea a descoperit condițiile în care copiii își vizitează părinții la pușcărie. ”Cui folosește aceasta lege inumană, ilogică, barbară?”
Elena Udrea a descoperit condițiile în care copiii își vizitează părinții la pușcărie. ”Cui folosește aceasta lege inumană, ilogică, barbară?”
Elena Udrea, condamnată la șase ani de închisoare, și-a văzut fiica în penitenciar. A fost anunțul făcut pe pagina sa oficială de Facebook, sâmbătă, 6 august. "Pentru ca tot s-a...