Zelenski: ”Orice alternativă la aderarea Ucrainei la UE este un compromis între Europa şi Rusia”

Sambata, 21 Mai 2022, ora 18:17
4457 citiri
Zelenski: ”Orice alternativă la aderarea Ucrainei la UE este un compromis între Europa şi Rusia”

Orice alternativă la aderarea Ucrainei la UE ar fi de fapt un ”compromis„ între UE şi Rusia, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, răspunzând astfel iniţiativei preşedintelui francez Emmanuel Macron de creare a unei ”comunităţi politice europene”, transmite AFP.

”Nu avem nevoie de alternative la candidatura Ucrainei la UE, nu avem nevoie de astfel de compromisuri”, a spus Zelenski la Kiev în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul portughez Antonio Costa.

”Pentru că, credeţi-mă, nu ar fi vorba despre compromisuri cu Ucraina în Europa, ci despre un alt compromis între Europa şi Rusia. Sunt absolut sigur. Este vorba despre influenţa şi presiunea politică şi diplomatică a oficialilor şi lobiştilor ruşi asupra deciziei unei ţări europene de a susţine sau nu Ucraina”, consideră preşedintele ucrainean.

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat în intervenţia sa din 9 mai cu ocazia Zilei Europei că Ucraina, ţară atacată de Rusia, este deja ”membră cu inima a Uniunii noastre”, dar a atras atenţia că procesul de aderare la UE ”durează mai mulţi ani, în realitate mai multe decenii”.

Prin urmare, preşedintele francez a propus ca în paralel cu acest proces de aderare să fie creată o ”organizaţie europeană nouă”, din care să facă parte statele candidate pentru aderarea la UE, respectiv Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, precum şi alte state care împărtăşesc valorile democratice, precum Marea Britanie. ”Nu ne puteţi ţine la distanţă!”, i-a replicat atunci preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Propunerea lui Macron va fi dezbătută la summitul european din 23-24 iunie, dar a fost deja criticată de unii lideri europeni, printre care şi preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, care vede în această iniţiativă expresia lipsei de voinţă pentru o integrare rapidă a Ucrainei în UE.

Iniţiativa lui Macron a fost dezaprobată şi de Marea Britanie.

În schimb, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a efectuat joi o vizită oficială în Franţa, a salutat acolo iniţiativa omologului său francez Emmanuel Macron de creare a unei comunităţi politice europene, care în opinia ei ar permite Republicii Moldova să-şi ”accelereze” aderarea la UE, asigurând totodată că Chişinăul nu va căuta vreo ”scurtătură” în acest proces de aderare.

În aceeaşi zi, cancelarul german Olaf Scholz declarase că nu este favorabil unei ”scurtături” în procesul aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, despre care a atras atenţia că ”nu este o chestiune de câteva luni sau de câţiva ani”.

Citeste si:
Protest de amploare în Georgia. Zeci de mii de oameni au cerut demisia guvernului pentru eșecul aderării la UE
Protest de amploare în Georgia. Zeci de mii de oameni au cerut demisia guvernului pentru eșecul aderării la UE
Zeci de mii de militanţi pro-europeni au manifestat din nou duminică la Tbilisi, capitala Georgiei, pentru a cere demisia guvernului, acuzat că nu a reuşit să obţină statutul de candidat la...
Protestatari ieșiți pe străzi cu pistoale în mâini în Macedonia de Nord. Demonstranții îi amenință cu moartea pe vecinii din Bulgaria
Protestatari ieșiți pe străzi cu pistoale în mâini în Macedonia de Nord. Demonstranții îi amenință cu moartea pe vecinii din Bulgaria
Mii de persoane protestează, de aproape o săptămână, în capitala Macedoniei de Nord împotriva unei propuneri franceze care urmărește să pună capăt unei dispute cu Bulgaria, care...
Comentarii
internet
rank 5
uite asa se face fuziunea intre est si vest
RADOHANK
rank 1