Două superputeri mondiale, luptă pentru controlul miliardelor: Cine pune mâna pe un oraș crucial de 3.600 de locuitori

Vineri, 13 Septembrie 2024, ora 02:02
13562 citiri
Două superputeri mondiale, luptă pentru controlul miliardelor: Cine pune mâna pe un oraș crucial de 3.600 de locuitori
Portul Kirkenes din Norvegia va fi punctul forte pe noua rută maritimă arctică FOTO: Wikimedia

Nu departe de Cercul Arctic, un mic orășel din nordul Europei ar putea deveni centrul de interes și de luptă a două superputeri mondiale, o rivalitate globală între Est și Vest. Amplasat între Finlanda și Rusia, portul Kirkenes se află lângă deschiderea celei mai viabile rute de transport, în care se aprinde rivalitatea dintre Statele Unite și China. O afacere ce o să valoreze miliarde de dolari în viitor, un culoar de transport maritim care leagă Beijingul de Europa.

Topirea gheții marine a transformat orașul norvegian într-un premiu major în ambițiile Beijingului de a obține un punct de sprijin în Arctica, potrivit Bloomberg.

China a studiat opțiunile pentru un port cu apă adâncă la capătul vestic al Rutei Mării Nordului, sau NSR: un pas cheie pe Drumul Mătăsii Polar propus. Fiind cel mai apropiat oraș cu acces neîngrădit la piețele europene, Kirkenes este prima oprire logică pentru navele chineze odată ce părăsesc apele rusești.

Odată unită în eforturile de a menține China la distanță, clubul arctic de opt națiuni a fost fracturat de războiul din Ucraina, lăsând Rusia pe de o parte și șapte membri NATO pe de altă parte. În același timp, schimbările climatice deschid regiunea către companii și guverne la multe latitudini distanță.

Companiile chineze au semnalat că vor să contribuie la transformarea Kirkenes în cel mai mare port din Europa de Nord. Dar Norvegia și aliații săi se feresc să nu dea Beijingului orice control asupra instalațiilor care ar putea fi cruciale pentru comerț și chiar pentru scopuri militare.

Interesul crescând al Chinei pentru regiune este „îngrijorător, având în vedere că este singurul concurent strategic cu voința – și tot mai mult mijloacele – de a reface ordinea internațională”, a declarat secretarul adjunct al Apărării al SUA, Kathleen Hicks, în iulie, semnalând că alte națiuni arctice sunt îndeaproape să-i studieze mișcările.

La rândul său, Beijingul clasifică Arctica drept printre „noile frontiere” unde vede oportunități de influență viitoare, alături de marea adâncă, spațiul cosmic, spațiul cibernetic și inteligența artificială.

Neîncrederea dintre SUA și China a crescut în ultimii ani din motive care includ creșterea tensiunilor militare asupra Taiwanului. La aceste latitudini, reticența membrilor Organizației Tratatului Atlanticului de Nord de a permite Chinei o implicare mai mare a fost alimentată de „baloanele spion”, pe care Beijingul spune că erau instrumente meteorologice, navele științifice pe care NATO credea că transportau oameni de știință militari și dispozitivele de ascultare plasate în ocean de cercetătorii chinezi.

„China vede în Arctica o viitoare zonă de competiție între marile puteri și o zonă în care normele și regulile globale nu s-au format încă pe deplin”, spune Patrik Andersson, analist la Centrul Național Chinezesc din Suedia.

Impactul asupra micuțului orășel Kirkenes din Norvegia, de 3.600 de locuitori a fost profund, motiv pentru care dezvoltarea portului și legăturile mai strânse cu o altă superputere sunt văzute ca un colac de salvare. „Este greu”, a spus Camilla Carlsen, curatorul Muzeului Borderland din oraș. „Ne simțim mai departe de toate acum decât am fost.”

„Sunteți în punctul fierbinte al geopoliticii globale”, proclamă primarul Magnus Maeland, făcând semn către masa ovală cu 12 locuri de lângă biroul său, unde spune că zeci de reprezentanți din Rusia, SUA, China și Europa au stat de-a lungul anilor.

Pe măsură ce granița din apropiere cu Rusia s-a înăsprit, locuitorii din Kirkenes au învățat pericolul de a fi prea dependenți de un singur partener. „Trebuie să fii capabil să ai două gânduri în cap, în același timp, când ai de-a face cu țări cu care nu avem cooperare în materie de securitate”, spune el.

Lucrările la primul tunel pentru nave din lume vor începe anul acesta. Un mega-proiect de 260 milioane de lire, pentru a evita apele periculoase și a străbate munții
Lucrările la primul tunel pentru nave din lume vor începe anul acesta. Un mega-proiect de 260 milioane de lire, pentru a evita apele periculoase și a străbate munții
Planurile pentru primul tunel maritim din lume, care va traversa coaste periculoase și va ocoli ape mortale, au fost reluate cu succes, scrie The Sun. Lucrările de construcție pentru...
O mare putere se pregătește de cea mai grea lovitură a lui Trump: Surpriza neașteptată a președintelui SUA
O mare putere se pregătește de cea mai grea lovitură a lui Trump: Surpriza neașteptată a președintelui SUA
Oficialii unei mari puteri erau pregătiți ca Donald Trump să ofere vești proaste la întoarcerea sa la Casa Albă, însă a apărut o surpriză neașteptată, iar tarifele anunțate anterior de...
#zona arctica, #Norvegia, #port, #China, #SUA China, #ruta arctica, #transport maritim, #ruta transport , #stiri externe
  1. Documente legate de unele dintre cele mai misterioase asasinate vor fi declasificate. „Totul va fi dezvăluit”
  2. Proteste masive în București, de Ziua Principatelor. Traficul, paralizat în centrul Capitalei. Mitingul pro-Georgescu, organizat separat
  3. Zelenski a reluat contraofensiva pe teritoriul Rusiei. Atacuri cu drone la Moscova. Explozii uriașe VIDEO
  4. Temperaturi mai ridicate decât normal în următoarea perioadă. Prognoza meteorologilor pe următoarele patru săptămâni
  5. S-a decis noul șef al CIA. Cine va conduce principala agenţie americană de informaţii VIDEO
  6. Evenimentele organizate pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române. La Iași, primarul nu va mai susține niciun discurs
  7. Planurile Coreei de Nord după pierderile suferite în Ucraina. ”Este suspectată că grăbește măsurile următoare”
  8. Premierul Orban compară UE cu Imperiul Otoman înainte de destrămare: "Bolnavul Europei de astăzi este Uniunea Europeană"
  9. Care sunt minciunile pe care trebuie să le spui la un interviu dacă vrei să obții postul, potrivit unui expert în cariere
  10. Guvernul Ciolacu, pus la punct de opoziție, după ce a schimbat la 180 de grade strategia în privința Green Deal: „Propaganda politică nu ține de foame”