Ministrul Finanțelor, pesimist despre aderarea la zona Euro: "Anii 2025, 2026, 2027 sunt ani foarte grei pentru România"

Miercuri, 04 Septembrie 2024, ora 17:10
1197 citiri
Ministrul Finanțelor, pesimist despre aderarea la zona Euro: "Anii 2025, 2026, 2027 sunt ani foarte grei pentru România"
Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor FOTO: Facebook /Marcel Boloș

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, s-a arătat pesimist cu privire la șansele României de a adera la zona Euro în următorii ani în declarații făcute miercuri, 4 septembrie. El a menționat că unul dintre criterii este legat de sustenabilitatea finanţelor publice și a menționat că următorii 3 ani vor fi dificili pentru echilibrul economiei.

Boloș a declarat despre momentul în care România va adera la zona euro că „sunt criterii de convergenţă foarte clare pe care le stabileşte Regulamentul Comisiei Europene”.

„Unul dintre acestea este cel legat de convergenţa privind sustenabilitatea finanţelor publice ale României. Deci, aici va trebui să avem o abordare echilibrată pentru că suntem şi în perioada în care ne dezvoltăm, în care implementăm proiectele de investiţii. Nu cred că modelul Bulgariei, în care au îndeplinit criteriile de convergenţă prevăzute de Regulamentul CE, cu excepţia celui privitor la inflaţie, dar cu impact asupra investiţiilor a fost cel mai adecvat model”, a subliniat Boloş.

„Am spus şi repet, anii 2025, 2026, 2027 sunt ani foarte grei pentru România, având un buget de investiţii care merge până la 8% din PIB. Deci aici va trebui să găsim echilibrul necesar, pe de o parte să implementăm investiţii, pe de altă parte să sprijinim mediul de afaceri pentru a ne îmbunătăţi poziţia competiţională a României pe piaţa europeană. Să nu avem măsuri în dezavantajul mediului de afaceri”, a completat el.

Ministrul de Finanţe a precizat că trebuie să avem răbdare, să ne implementăm investiţiile în anii aceştia grei - 2026, 2026, 2027, iar apoi ajustarea fiscal-bugetară devine mai uşoară.

„Eu sper, totuşi, că avem cu toţii înţelepciunea şi răbdarea necesară pentru ca proiectele de digitalizare pe care le-am început, proiectele care ţin de combaterea evaziunii fiscale şi restructurarea sistemului de cheltuieli publice să ne ducă spre obiectivul acesta măreţ pe care îl avem, încât ajustarea fiscal bugetară să nu fie un impediment penntru România de a nu adera la zona euro. Este vorba de o conlucrare între toţi actorii din mediul economic şi social, încât la final să obţinem o ajustare fiscal-bugetară cât mai rapidă, dar rezonabilă şi fără a face victimă investiţiile care sunt piatra de temelie pentru dezvoltarea României pe termen lung”, a ţinut să menţioneze Boloş.

Ajutor de stat pentru Renault România. Peste 600 de milioane de lei pentru investițiile societăților din țara noastră
Ajutor de stat pentru Renault România. Peste 600 de milioane de lei pentru investițiile societăților din țara noastră
Cele trei societăți din România ale grupului Renault primesc un ajutor de stat de până la 644,55 milioane de lei. Această informație apare într-un comunicat transmis de Ministerul de...
Huawei lansează Mate XT, primul telefon pliabil triplu din lume, cu un preț mai mare decât un MacBook Pro
Huawei lansează Mate XT, primul telefon pliabil triplu din lume, cu un preț mai mare decât un MacBook Pro
Huawei a lansat oficial mult așteptatul Mate XT Ultimate Design, primul telefon pliabil din lume cu două balamale și trei ecrane. După săptămâni de teasing, prețul a fost confirmat, iar...
#zona euro Romania, #Marcel Bolos, #investitii pnrr, #Ministerul Finantelor , #zona euro
  1. Huawei lansează Mate XT, primul telefon pliabil triplu din lume, cu un preț mai mare decât un MacBook Pro
  2. Topul celor mai ample investiții imobiliare din țară în ultimele trei luni. Orașul care „ia în piept” Capitala la dezvoltarea spațiilor comerciale mari
  3. Secretul dintr-o țară neutră din Europa, dezvăluit: Națiunea care este un mare cumpărător al unei bogății din Rusia
  4. Samsung va crește prețurile pentru Galaxy Tab S10: Ce oferă noile modele și ce alternative rămân?
  5. Revoluția entertainment-ului. Trei giganți din industria tech lucrează la ochelari smart de realitate mixtă
  6. Lovitură grea pentru giganții tech: UE obligă Apple și Google să plătească taxe și amenzi uriașe
  7. Ajutor de stat pentru Renault România. Peste 600 de milioane de lei pentru investițiile societăților din țara noastră
  8. Funcția pe care toți utilizatorii de iPhone o așteptau este aici. Ce opțiune a introdus Apple
  9. Experți de top din real estate deschid prima ediție a The Real Estate Event
  10. Ce șanse are România să adopte euro în următorii ani. Unde ne situăm față de Bulgaria, după amânarea aderării la moneda unică în 2025 ANALIZĂ