Spania și Italia au fost motorul creșterii economice din zona euro. Care sunt perspectivele și ce decizii ar putea lua BCE în viitorul apropiat

Sambata, 30 Iulie 2022, ora 00:10
3665 citiri
Spania și Italia au fost motorul creșterii economice din zona euro. Care sunt perspectivele și ce decizii ar putea lua BCE în viitorul apropiat
În ciuda inflației, economia zonei euro a crescut în al doilea trimestru FOTO Hepta

Economia zonei euro a arătat vineri, 29 iulie, că este mai robustă decât era de așteptat, în ciuda inflației tot mai puternice, crescând presiunea asupra Băncii Centrale Europene de a majora ratele mai substanțial în septembrie.

Datele Eurostat au arătat că economia zonei euro a crescut cu 0,7% pe trimestru, accelerând de la 0,5% în primele trei luni ale anului și sfidând așteptările unei încetiniri semnificative.

Performanța puternică a fost determinată de creșterea rapidă în Spania, care a crescut cu 1,1 la sută, și în Italia, care a crescut cu 1 la sută. În ambele cazuri, sectorul serviciilor – impulsionat de turism – a fost deosebit de sănătos.

La celălalt capăt al spectrului s-au aflat Letonia, unde PIB-ul a scăzut cu 1,4 la sută, și Lituania, cu 0,4 la sută în trimestru.

Producția a stagnat în cea mai mare economie a zonei euro, Germania, în timp ce a crescut cu 0,5% în Franța, a doua cea mai mare economie a zonei euro.

În timp ce imaginea generală a creșterii este mai puțin sumbră decât se aștepta, zona euro este încă afectată de o inflație arzătoare.

Inflația totală a accelerat la 8,9 la sută în iulie, în creștere de la 8,6 la sută în iunie. Motorul principal rămân prețurile la energie, care au crescut cu 39,7 la sută pe an, urmate de alimente, alcool și tutun, în creștere cu 9,8 la sută.

O preocupare specială pentru factorii de decizie politică este inflația de bază, care exclude acele componente volatile și este văzută ca un indicator pentru evoluția prețurilor pe termen mediu. A accelerat și mai mult de la 3,7% la 4%, sau de două ori ținta BCE de stabilitate a prețurilor.

„Problema inflației devine din ce în ce mai mare”, a spus economistul Commerzbank Christoph Weil.

Se strânge cureaua din septembrie

În condițiile în care inflația devine constant mai mare decât așteptările, lună după lună, Banca Centrală Europeană a decis săptămâna trecută să majoreze ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază (0,5 la sută), mai mult decât semnalase anterior. Banca centrală a declarat că va ridica în continuare dobânzile în septembrie, dar nu a specificat dacă va emite o altă mișcare de 50 de puncte de bază sau un pas mai conservator de 25 de puncte. Decizia va fi determinată de datele primite, au spus factorii politici.

În ciuda cifrelor de creștere îmbunătățite de vineri, BCE este foarte conștientă de cea mai recentă rundă de date care indică o încetinire semnificativă a activității economice viitoare, parțial din cauza efectelor războiului din Ucraina și a șocului prețurilor la energie.

„Ceea ce vedem în economia reală, cu siguranță nu este teribil de încurajator”, a declarat Ignazio Visco, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, pentru POLITICO, la începutul acestei săptămâni. "Totul a fost sumbru."

Indicele compozit al managerilor de achiziții, de exemplu, a arătat săptămâna trecută că activitatea comercială din zona euro s-a contractat în iulie, deoarece atât producția, cât și noile comenzi au scăzut pentru prima dată de la începutul anului 2021. Așteptările de afaceri indică, de asemenea, mai multe probleme în viitor, după ce au scăzut la noi niveluri minime.

Perspectivele proaste de creștere i-au determinat deja pe investitori să parieze că BCE va înceta să majoreze dobânzile mult mai devreme decât se așteptau cu doar câteva luni în urmă. O creștere mai slabă ar trebui să contribuie la scăderea prețurilor pe termen mediu și să limiteze riscul ca inflația să devină mai integrată în economia reală prin creșterea salariilor.

„Cu o recesiune care se profilează și inflația care atinge noi maxime, întrebarea este cum va răspunde BCE la o economie care se răcește deja”, a spus economistul ING Bert Colijn. "Nu excludeți majorările anticipate ale BCE. Deci 50 de puncte de bază în septembrie sunt cu siguranță încă pe masă".

Într-un interviu pentru ziarul estonian Postimees, vicepreședintele BCE Luis de Guindos a subliniat că îngrijorările legate de inflație vor depăși preocupările privind creșterea atunci când banca centrală își va stabili politicile.

„Principalul factor care ne va ghida deciziile va fi evoluția inflației”, a spus el.

După cum vede lucrurile economistul de la Oxford Economics, Nicola Nobile, datele de vineri arată în mod clar într-o singură direcție.

„În vreme ce inflația nu dă niciun semn de răcire pe termen scurt și perspectivele economice nu au deraiat încă, ne așteptăm la o altă creștere de 50 [puncte de bază] în septembrie de la BCE”, a spus ea.

Quarterly Report - Editia 4

Volkswagen vrea să dezvolte un vehicul electric low cost. Când va fi gata și cât va costa
Volkswagen vrea să dezvolte un vehicul electric low cost. Când va fi gata și cât va costa
Pentru a concura cu rivalii din China, Volkswagen AG va dezvolta un vehicul electric low-cost, a anunţat marţi, 28 mai, cel mai mare producător auto european, după ce discuţiile cu Renault au...
Motorola Razr 50 Ultra: Cel mai rapid sistem de încărcare din categoria telefoanelor clamshell
Motorola Razr 50 Ultra: Cel mai rapid sistem de încărcare din categoria telefoanelor clamshell
Motorola se pregătește să lanseze noul său telefon pliabil, Motorola Razr 50 Ultra, care promite să impresioneze prin viteza de încărcare. Deși nu va avea cel mai mare acumulator din...
#zona euro, #economie zona euro, #criza economica, #inflatie, #inflatie zona euro, #Banca Centrala Europeana , #zona euro